Pind: ‘Betydeligt antal’ kameraer overvåger ulovligt

Øget privat overvågning kan lede til følelsen af ufrihed eller utryghed, fastslår justitsministeren. Pilotprojekt i København skal samle kameraer i register, men vil ikke prioritere at finde dem, der filmer ulovligt.

Omkring en halv million kameraer følger hver dag danskeres færden rundt i landet. Men mange af de private kameraer filmer langt mere, end de har lov til.

Det bekræfter justitsminister Søren Pind i et samråd om kameraovervågning.

»Der er et betydeligt antal private kameraer, der overvåger områder, som ikke efter tv-overvågningsloven må overvåges,« oplyser ministeren

Det præcise antal forbliver ukendt. Ifølge en undersøgelse foretaget af Rambøll filmede tre fjerdedele af de kameraer - som blev brugt efter skyderiet på Krudttønden - ulovligt. Dengang lod politiet kameraerne filme videre.

Læs også: 3 ud af 4 videokameraer brugt i terrorsagen overvågede ulovligt - politiet vil ikke gøre noget ved det

»Vi synes ikke, at det er fair, at man den ene dag siger: "Goddag, vi kommer fra politiet. Må vi se din video, for vi leder efter en terrorist." Og den næste dag siger: "Nu har vi set din video igennem, og vi kan se, at dit kamera optager ulovligt. Nu får du en bøde." Så det har vi ikke gjort noget ved,« forklarede chefpolitiinspektør hos Københavns Politi, Jørgen Bergen Skov, dengang til DR Nyheder.

Udløser ikke automatisk bøde

Den tilgang holder i udgangspunkt ikke fastslår ministeren.

»Det siger sig selv, at overvågningen skal følge reglerne. Gør den ikke det, kan de private straffes med bøde,« understreger Søren Pind.

Ifølge SF’s retordfører Lisbeth Bech Poulsen er der 600.000 opstillede overvågningskameraer i Danmark, hvilket ifølge politikeren gør Danmark til landet med flest overvågningskameraer per indbygger. Private og butiksejere må efter reglerne overvåge egne indgange, indhegninger og facader. Boligforeninger må overvåge arealer, hvis det er vigtigt i forhold til at bekæmpe kriminalitet. Men ofte fanger kameralinserne altså langt mere end det tilladt.

Læs også: Polsag-skandale spøger stadig: Data-rod gør politiets oversigter over overvågningskameraer ubrugelige

»Det kan i sig selv virke krænkende, at blive overvåget i situationer, hvor man ikke er forberedt på det. Det vil kunne skabe en følelse af ufrihed og utryghed, hvis øget overvågning fører til, at borgere føler sig overvåget af personer, der ikke er til stede,« fastslår ministeren i samrådet.

Registerforsøg: Ikke fokus på ulovlige kameraer

Overtrædelser af overvågningslov behøver dog ikke at blive straffet med bøde, som loven tillader. Det vil være op til politiet af afgøre om, en venlig henstilling fra ordensmagten kan løse problemet, oplyser Søren Pind.

Som følge af politiets besvær med at udnytte materialet fra de mange overvågningskameraer, skal Københavns Politi i år køre et pilotprojekt, der skal samle er register over hovedstadens kameraer.

Læs også: Overvågningskamera til hjemmet kører videre, selvom du slukker det

Registret bliver simpelt, oplyser ministeren. Kameraerne bliver registreret med adresse samt kontaktoplysninger på kameraets ejer. Projektet er dog langt fra tænkt som et forsøg på at gøre op med ulovlig overvågning.

Rigspolitiet vil i forbindelse med pilotprojektet ikke aktivt prioritere at søge efter kameraer, som overvåger, hvor der ikke må overvåges, fastslog Søren Pind i samrådet.

Registreringsprojektet forventes at komme i gang til sommer. Politiet har endnu ikke noget bud på, hvor mange kameraer, der skal registreres.

Kom gratis med til Danmarks største IT-sikkerhedsevent!

Infosecurity, Europas mest populære IT-sikkerhedsevent, afholdes for første gang i Danmark den 3. og 4. maj 2016. 50 udstillere, 5 konferencesale og mere end 60 seminarer og caseoplæg fra ind- og udland. Læs mere her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk

Følg forløbet

Kommentarer (5)

Dave Pencroof

Vi kan bruge de data der kommer ud af disse ulovligt opsatte/optagende videokamera så vi vil ikke gøre opmærksom på problematikken !
Retsbevistheden krænkes og vi må tilsyneladende bare lære at leve med det om så det strider mod grundloven !
Gad vide hvad der vil ske hvis en borger henvender sig til politiet om forkert opsat videokamera vil det overhovedet blive registreret ?

Rune Jensen

Gad vide hvad der vil ske hvis en borger henvender sig til politiet om forkert opsat videokamera vil det overhovedet blive registreret ?

Det vil blive registreret, naturligvis. Dette sikrer, at politiet hurtigere kan komme til "beviserne". Men ejeren af kameraet vil ikke få en bøde, ejheller henstilling. Det er jo, på sæt og vis, en gratis omgang for regeringen, da de så ikke selv behøver opstille ulovlige kameraer, men kan henvise til, at "de har rene hænder, da andre har opstillet dem".

Kristian Christensen

I næste udgave af Gyldendals ordbog :
Ironi. - defineret ved Justitsminister Søren Pind der udtaler at

" Det vil kunne skabe en følelse af ufrihed og utryghed, hvis øget overvågning fører til, at borgere føler sig overvåget af personer, der ikke er til stede".
Med henblik på hvad han har gang i er det sgu morsomt.

Rune Jensen

Nu er Newspeak heller ikke nemt, ejheller særligt intuitivt.

Når pind siger borgerne her, så mener han politikerne, og i særdeleshed, den siddende regering.

Det vil derfor kunne opfattes som krænkende for den siddende borgerlige regering, når den bliver overvåget i situationer, hvor den ikke forventer det, dvs. med fingrene i kagedåsen.

Det har så intet at gøre med borgerne, som naturligvis må forvente totalovervågning 24/7 og med alle til rådighedstående midler.

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Pressemeddelelser

Big Data Lake Summit: Fast and Trusted Insights

If you want to outpace, outsmart and outperform your competition in a digital world, you need trusted data that can be turned into actionable business insights at speed.
24. apr 15:06

Welcome to Free course to learn about the combined power of Alteryx and Qlik!

Affecto invites to a free course, where we want to share our knowledge of this self-service analysis platform together with the power of Qlik.
20. apr 2017

Robotics Process Automation (RPA) changes the way organizations think about and perform work at a reduced cost, higher efficiency and greater productivity

Join us for this exiting seminar, which Affecto hosts with our business partner SmartRPA May 3rd, 2017 at 13.00 in Copenhagen.
30. mar 2017