Det er billigt at komme ind i en public cloud - men alt for dyrt at komme ud. Sådan lyder konklusionen hos den danske smykkegigant Pilgrim, der har droppet tanken om en klassisk public cloud og i stedet udliciteret driften af sin egen hardware.
Virksomheden undersøgte flere leverandører, som populært sagt ville ‘nedlægge’ Pilgrims eget Active Directive og genoprette det hos leverandøren, mens smykkefirmaet ville få en Citrix-adgang.
»Og det er meget godt, så længe du ikke skal derfra igen,« fortæller it-koordinator Thomas Knudsen til Version2.
Selvom processen med at etablere en ny virksomhed i skyen er tidskrævende, tager leverandøren sig ikke betalt for det. Til gengæld er der så heller ikke hjælp at hente, hvis man skal have sine data ud igen, forklarer han.
»Jeg ville være nødt til at få et ekstern firma til at hjælpe mig, hvilket blev estimeret til over 400 timer. Det er billigt at komme ind i, men det kan koste en halv million kroner at komme ud igen og genetablere alle domæner og brugere og så videre,« fortæller Thomas Knudsen.
Hos cloud-giganterne er du en lille kunde blandt tusind
Hos Pilgrims it-koordinator kan man heller ikke finde megen lyst til at placere virksomhedens systemer i en af de internationale cloud-kæmper som AWS og Microsoft Azure.
»Fælles for mange af de store navne er, at de ikke ligger i Danmark,« indleder han.
»De er anonyme services i skyen, som helt sikkert kører rigtig godt og stabilt, men du har ingen kredit ved dem. De kender dig ikke - du er en lillebitte kunde blandt tusind andre,« forklarer Thomas Knudsen og fortsætter:
»Jeg har selv prøvet at oprette en sag ved Microsoft omkring et Exchange FOPE-problem. Resultatet var, at en indisk mand med elendigt engelsk ringede kl. 23, da jeg sov, fordi det var der, han havde tid.«
Skrottede den gamle hardware
Pilgrim har historisk haft en selvstændig it-afdeling. Men afdelingen er langsomt blevet skrællet ned til blot at tælle Thomas Knudsen, som derfor stod over for en udfordring, da den gamle hardware ikke kunne holde til en opdatering af Microsoft Dynamics Ax.
»Helt klassisk begyndte vi at se på at udvide det gamle blade-center med endnu en server. Og pludselig skulle vi også opgradere vores SAN, og pludselig var der knopskydninger rundt omkring og brandslukninger konstant,« fortæller it-koordinatoren.
»Vi stod over for at skulle købe noget gammelt hardware og installere det i noget gammel infrastruktur,« opsummerer Thomas Knudsen, der har arbejdet i Pilgrim i 13 år.
Løsningen blev i sidste ende at skrotte al den gamle it, købe fuldstændigt nyt og lave en aftale med den danske virksomhed Edgemo om at drifte hele infrastrukturen.
»De står for hardware, firewall og virtualiseringslag, men vi står for at drive de virtuelle servere. Så det har karakter af infrastruktur som service, men al hardwaren står stadig hos os,« forklarer Thomas Knudsen.
Klar exit-strategi: Riv kontrakten i stykker
Pilgrims samarbejde med store kunder som Matas og Magasin stiller konstant nye it-krav til smykkeselskabet om for eksempel EDI, automatisk supplering, varelagerstyring og specielle prismærker på varerne. Alt det kræver, at serverrummet ikke tager fokus.
»Nu er det ude af mit sind, og så skal jeg ikke tænke på det,« forklarer Thomas Knudsen.
Samtidig befinder supporten sig ikke på den anden side af jorden, fremhæver it-koordinatoren.
»Ved Edgemo kan jeg altid få fat i en, jeg kan tale med, som jeg har mødt personligt, som forstår min forretning, som forstår, hvornår noget er kritisk, og hvornår det kan vente til mandag. Jeg siger ikke, at Edgemo altid springer, når jeg ringer, men chancen er meget større end ved AWS, Azure og deslige 'anonyme' udbydere.«
Koblingen mellem virksomhedens egen hardware og et driftansvar, der er sendt ud af huset, giver også Pilgrim en indbygget sikkerhed, hvis leverandøren går konkurs eller rager uklar med smykkefirmaet, påpeger Pilgrims it-boss.
»For så kan vi bare få nogle andre til at styre det. Alt er on-premise, og alt udstyr er stadig mit,« fastslår Thomas Knudsen og tilføjer:
»Vi river kontrakten i stykker, og så er den exit-plan udført.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.