Pilgrim skyer public cloud: Det koster kassen at komme ud igen

6. september 2016 kl. 06:2822
Pilgrim skyer public cloud: Det koster kassen at komme ud igen
Illustration: Pilgrim.
Det ville koste Pilgrim over 400 konsulenttimer, hvis selskabet fortrød og ville ud af en gængs cloud-løsning. Blandt andet derfor valgte smykkegiganten at købe nyt hardware og outsource drift-hovedpinen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det er billigt at komme ind i en public cloud - men alt for dyrt at komme ud. Sådan lyder konklusionen hos den danske smykkegigant Pilgrim, der har droppet tanken om en klassisk public cloud og i stedet udliciteret driften af sin egen hardware.

Virksomheden undersøgte flere leverandører, som populært sagt ville ‘nedlægge’ Pilgrims eget Active Directive og genoprette det hos leverandøren, mens smykkefirmaet ville få en Citrix-adgang.

»Og det er meget godt, så længe du ikke skal derfra igen,« fortæller it-koordinator Thomas Knudsen til Version2.

Selvom processen med at etablere en ny virksomhed i skyen er tidskrævende, tager leverandøren sig ikke betalt for det. Til gengæld er der så heller ikke hjælp at hente, hvis man skal have sine data ud igen, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg ville være nødt til at få et ekstern firma til at hjælpe mig, hvilket blev estimeret til over 400 timer. Det er billigt at komme ind i, men det kan koste en halv million kroner at komme ud igen og genetablere alle domæner og brugere og så videre,« fortæller Thomas Knudsen.

Hos cloud-giganterne er du en lille kunde blandt tusind

Hos Pilgrims it-koordinator kan man heller ikke finde megen lyst til at placere virksomhedens systemer i en af de internationale cloud-kæmper som AWS og Microsoft Azure.

»Fælles for mange af de store navne er, at de ikke ligger i Danmark,« indleder han.

»De er anonyme services i skyen, som helt sikkert kører rigtig godt og stabilt, men du har ingen kredit ved dem. De kender dig ikke - du er en lillebitte kunde blandt tusind andre,« forklarer Thomas Knudsen og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg har selv prøvet at oprette en sag ved Microsoft omkring et Exchange FOPE-problem. Resultatet var, at en indisk mand med elendigt engelsk ringede kl. 23, da jeg sov, fordi det var der, han havde tid.«

Skrottede den gamle hardware

Pilgrim har historisk haft en selvstændig it-afdeling. Men afdelingen er langsomt blevet skrællet ned til blot at tælle Thomas Knudsen, som derfor stod over for en udfordring, da den gamle hardware ikke kunne holde til en opdatering af Microsoft Dynamics Ax.

»Helt klassisk begyndte vi at se på at udvide det gamle blade-center med endnu en server. Og pludselig skulle vi også opgradere vores SAN, og pludselig var der knopskydninger rundt omkring og brandslukninger konstant,« fortæller it-koordinatoren.

»Vi stod over for at skulle købe noget gammelt hardware og installere det i noget gammel infrastruktur,« opsummerer Thomas Knudsen, der har arbejdet i Pilgrim i 13 år.

Løsningen blev i sidste ende at skrotte al den gamle it, købe fuldstændigt nyt og lave en aftale med den danske virksomhed Edgemo om at drifte hele infrastrukturen.

»De står for hardware, firewall og virtualiseringslag, men vi står for at drive de virtuelle servere. Så det har karakter af infrastruktur som service, men al hardwaren står stadig hos os,« forklarer Thomas Knudsen.

Klar exit-strategi: Riv kontrakten i stykker

Pilgrims samarbejde med store kunder som Matas og Magasin stiller konstant nye it-krav til smykkeselskabet om for eksempel EDI, automatisk supplering, varelagerstyring og specielle prismærker på varerne. Alt det kræver, at serverrummet ikke tager fokus.

»Nu er det ude af mit sind, og så skal jeg ikke tænke på det,« forklarer Thomas Knudsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig befinder supporten sig ikke på den anden side af jorden, fremhæver it-koordinatoren.

»Ved Edgemo kan jeg altid få fat i en, jeg kan tale med, som jeg har mødt personligt, som forstår min forretning, som forstår, hvornår noget er kritisk, og hvornår det kan vente til mandag. Jeg siger ikke, at Edgemo altid springer, når jeg ringer, men chancen er meget større end ved AWS, Azure og deslige 'anonyme' udbydere.«

Koblingen mellem virksomhedens egen hardware og et driftansvar, der er sendt ud af huset, giver også Pilgrim en indbygget sikkerhed, hvis leverandøren går konkurs eller rager uklar med smykkefirmaet, påpeger Pilgrims it-boss.

»For så kan vi bare få nogle andre til at styre det. Alt er on-premise, og alt udstyr er stadig mit,« fastslår Thomas Knudsen og tilføjer:

»Vi river kontrakten i stykker, og så er den exit-plan udført.«

22 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
23
6. december 2016 kl. 10:41

Eller også stoler man bare ikke helt så meget på et stort amerikansk firma til at man vil have både server og ens egne data ud og ligge et ukendt sted.

Det kan jo loges ned til hvad der sker med forretningen hvis det umulige nedbrud sker og ens "cloud" er væk. Et er estimerede oppe tider man hvad med garantier - altså af den slags man kan bruge i banken og udbetale løn med ...

http://www.computerworld.dk/art/234659/google-mister-data-efter-lyn-nedslag-i-europaeisk-datacenter-ramt-fire-gange-i-traek

0,000001 % datatab er ikke ret meget - Men det kunne være grundlaget for en hel forretning ....

Mhs hosting og backup gør det ikke noget man er lidt paranoid ....

20
7. september 2016 kl. 14:19

Der er selvfølgelig særtilfælde, hvor man fortsat kan have brug for egen Exchange server

Eller også stoler man bare ikke helt så meget på et stort amerikansk firma til at man vil have både server og ens egne data ud og ligge et ukendt sted. Igen, så oplever jeg ofte at folk er endog meget usikre på, hvad og hvordan der sker i en situation, hvor man skal forlade "sky" udbyderen, f.eks. i en situation hvor noget går galt.

18
7. september 2016 kl. 10:54

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ What Gordon said!

17
7. september 2016 kl. 10:52

Helt berettiget at undres. Det udsagn giver ingen mening i en cloud kontekst. Enten har journalisten blandet en on-prem support sag ind i denne artikel eller Pilgrim gør noget som er helt I skoven.

16
7. september 2016 kl. 10:02

Backup, Mail,, Websider samt det som køre godt på en Terminal.

14
6. september 2016 kl. 21:18

Hvis jeg bare havde en krone for hver gang jeg har hørt sådan en historie, så ville jeg mindst have råd til en ramme tyske dåsepilsnere.

Jeg parafraserer: "Vi har en stor og kompliceret infrastuktur, det kan skyen slet ikke finde ud af. Og vi vil hellere være en stor fisk i en lille tågebanke, hvor alle er enige med os. Desuden skal ingen komme og fortælle os at der er forskel på sky, eget serverrum og legacy hosting, det hele er en stor sky!"

Mit råd til virksomheder der har det på denne måde: Få dog næsen ud af skyen (tilsigtet ordspil) og indse at der er noget galt med den eksisterende infrastruktur. Fix det først, så kan man begynde at kigge sig omkring efter alternativer, og derefter tage en kvalificeret beslutning.

Desuden findes der ingen leverandøraftale der kan sikre den it-ansvarlige en dagligdag der udelukkende består af dansende enhjørninge og farvestrålende regnbuer. Når fæces rammer ventilaroren, så starter mail-krigen og forretningen står stille. Ansvaret starter og slutter hos den it-ansvarlige, personligt.

13
6. september 2016 kl. 15:55

Og skulle der nogensinde blive behov for support, så kan man altid ringe til Dashsoft fra Viby J. og lave en supportaftale alt foregår på DANSK, der bliver reageret hurtigt og man er ikke bare et nummer i rækken - og du kan altid køre forbi og få kop kaffe! AWS arbejder meget fokuseret med deres partnere rundt om i verden for netop at yde den bedste service og tætte kontakt til kunderne. Det er helt i orden at lave massive investeringer i infrastruktur, og finde en partner til at drifte sin infrastruktur, men at påstå, at chancen for hurtig support er større med Edgamo ser jeg som utrolig tynd! Og som han selv udtaler, så kan de jo altid finde en ny partner, hvis: "leverandøren går konkurs eller rager uklar med smykkefirmaet", jamen så er de da kun endnu mere sårbare - 7-9-13 for at det ikke sker, men jeg vil da gerne høre om den exit-strategi og om de har en ny leverandøraftale på plads inden for få timer.

12
6. september 2016 kl. 13:28

Vi river kontrakten i stykker, og så er den exit-plan udført

Jeg undres ikke mere - nu håber jeg bare...

Jeg håber, at det bliver ved med at gå godt for Pilgrim og at de bliver glade for deres løsning, for der er og skal være valgfrihed. Skyerne er ikke løsningen på alt og man skal da helt klart have lov til at klappe sin egen server hvis man helst vil det.

Jeg håber, at vi fremover ser en mere nuanceret og bedre underbygget debat om fordele og ulemper ved brug af cloud-løsninger ... fx om prisstrukturer, vendor lock-in med mere.

Jeg håber, at Pilgrim ikke ser disse indlæg som et angreb, men som et forsøg på at bringe lidt flere fakta og argumenter i spil og dermed nuancere det noget bastante udtryk som kommer frem i artiklen.

God vind på rejsen Pilgrim

11
6. september 2016 kl. 13:16

Man kan købe plads i et rackskab til bladserver. Eller retter 2, hvis man skal have redundans-

Hvor der var UPS, net, køling, og sikkerhed samt andet. Der er jo plads til 60+ enheder, og man bruger måske typisk 2 til 4 pladser. resten har man jo i skyen.

Hvorfor kalder man det en sky, andres folks computer og harddiske vil være en bedre og mere korrekt betegnelse :-)

10
6. september 2016 kl. 13:15

...Alt er on-premise, og alt udstyr er stadig mit

Og Pilgrims udstyr er sikret mod vandskader, transienter på nettet, tyveri, vandalisme og indbrud ... og er dubleret på to eller flere geografisk adskilte lokationer ...

9
6. september 2016 kl. 13:12

Koblingen mellem virksomhedens egen hardware og et driftansvar, der er sendt ud af huset, giver også Pilgrim en indbygget sikkerhed, hvis leverandøren går konkurs eller rager uklar med smykkefirmaet, påpeger Pilgrims it-boss

... producerer Pilgrim også selv sin egen strøm og har egen vandboring? Naturligvis er der noget rigtigt i argumentet og et antal sager med små hostere har da også vist at man SKAL være skeptisk, men i min optik bør Pilgrim være endnu mere skeptisk ved at gøre sig afhængig af en enkelt person.

Jeg kender ikke Pilgrim og det er muligt at virksomheden er noget helt særligt, men store virksomheder som Mærsk tror på Microsoft og AWS og jeg vil da med stor interesse høre hvad det er Pilgrim ved som vi andre endnu ikke har opdaget...?

8
6. september 2016 kl. 12:58

... som derfor stod over for en udfordring, da den gamle hardware ikke kunne holde til en opdatering af Microsoft Dynamics Ax

... lavede Pilgrim en analyse af de samlede omkostninger og fordele/ulemper ved Dynamics AX as a Service i skyen versus onPremise, inden man gik ud og brugte penge på at indkøbe og drive egen hardware og købe software licenser til Dynamics AX?

Jeg kan sagtens finde cases hvor det giver mest mening at drive et ERP system selv, men for en virksomhed i Pilgrims størrelse vil mit umiddelbare gæt være at en objektiv analyse falder ud til fordel for Dynamics as a Service ....

6
6. september 2016 kl. 12:48

Jeg har selv prøvet at oprette en sag ved Microsoft omkring et Exchange FOPE-problem. Resultatet var, at en indisk mand med elendigt engelsk ringede kl. 23, da jeg sov, fordi det var der, han havde tid.

  1. Var der tegnet Premium support-kontrakt i Azure, eller var der tale om den gratis support der følger med ... mon ikke det var det sidste, og så er det vel fin service at der er nogen der faktisk forsøger at løse problemet også selv om det er midt om natten i Danmark. Hvis den indiske supportmedarbejder havde ventet til næste dag så var det vel et problem at det ikke var sket hurtigere ...?

  2. Hvor er det lige at FOPE (Front-End Protection for Exchange) er relevant? ... i Azure er den relevante løsning oftest Office 365 hvor hver bruger får 50 GB mailbox og hvor der for alvor er tale om en deploy-and-forget løsning. Der er selvfølgelig særtilfælde, hvor man fortsat kan have brug for egen Exchange server ... er det sådan et særtilfælde eller blot valg af den forkerte og dyre løsning?

5
6. september 2016 kl. 12:38

Virksomheden undersøgte flere leverandører, som populært sagt ville ‘nedlægge’ Pilgrims eget Active Directive og genoprette det hos leverandøren, mens smykkefirmaet ville få en Citrix-adgang.

Der er et eller andet jeg ikke helt forstår her ... hvordan er sammenhængen lige mellem AD og Citrix i denne forbindelse. Hvis Pilgrim er i Azure kan de etablere en hybrid mellem deres eksisterende on-premise AD eller have det hele i skyen (Azure AD, AAD) som det passer dem bedst, men Citrix indgår ikke i ligningen uanset hvilken model du vælger ... og i øvrigt er AAD en del af deres Enterprise Agreement hvis de tegner sådan et ...

4
6. september 2016 kl. 11:30

Måske behøver de ikke et helt datacenter, måske er det nok med 2 computerer der står ude i printerrummet

3
6. september 2016 kl. 08:51

Vi har kørt på AWS i flere år og har endnu ikke haft behov for driftsupport fra dem. De giver jo alle værktøjer så man selv kan ordne tingene. En af de helt store fordele ved AWS er at det er let at op eller nedgradere kapacitet. Kører tingene for langsomt kan man opgradere hardwaren på få minuter. Men hvis man kender sit hardware behov de næste 3-5år så er det selvfølgelig ikke et problem.

Jeg undrer mig lidt over dette: "men al hardwaren står stadig hos os". Betyder det de har eget datacenter med køling, nødstrøm, adgangskontrol, redundant netværk etc? Normalt koster det jo kassen at have og i hvertfald hurtigt mere end de 400 timer han estimerer at det koster at forlade en cloud løsning.

2
6. september 2016 kl. 08:31

Forudsætningen for Cloud er efter min mening ikke at gøre det billigere, men derimod at gøre det mere skalerbart. Dermed er forudsætningen for Pilgrims løsning sandsynligvis den samme. Hvis de kun har én IT mand tilbage, så har han sikkert rigeligt at give sig til i dagligdagen. I dette tilfælde betaler man for de "eksterne IT folk", som man må formode at det pågældende firma som der "reklameres" for i denne artikel, har flere end én af ;-)

1
6. september 2016 kl. 08:05

Jeg har svært ved at se fordelen frem for at have den lokale IT afd. i det tilfælde?