Philips lukker fremmede intelligente lyspærer ude med firmware-opdatering

15. december 2015 kl. 10:3422
Trods den åbne Zigbee-standard har en opdatering fra Philips lukket pærer fra GE og Osram ude fra Philips' system til styring af lyset.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Philips Hue bridge er centralnervesystemet i Philips' system til at fjernstyre elpærer, men en opdatering af firmwaren betyder, at elpærer fra andre producenter ikke længere kan kobles på Philips' system. Det skriver Techdirt.

Philips Hue bygger på den trådløse standard Zigbee, og hidtil har det været muligt at koble andre producenters 'smarte' eller 'intelligente' pærer på Philips Hue bridge og fjernstyre dem. Men efter den seneste opdatering oplever brugerne problemer med at koble pærer fra eksempelvis GE og Osram på Philips' netværk.

Fra Philips' side lyder det, at det ikke er muligt for selskabet at sikre, at andre producenters produkter er kompatible med Philips Hue, selvom teknologien bygger på åbne standarder.

Philips har et 'Friends of Hue'-samarbejde om at sikre kompatibilitet med Philips' system, men beskrivelsen hos Philips omtaler ingen andre producenter af elpærer, men derimod kun, at systemet er kompatibelt med Apples HomeKit.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opdateret 16/12/2015 - Herunder er det officielle svar fra Philips:

We recently upgraded the software for Philips Hue to ensure the best seamless connected lighting experience for our customers. This change was made in good faith. However, we under estimated the impact this would have on a small number of customers who use lights from other brands which could not be controlled by the Philips Hue software. In view of the sentiment expressed by our customers, we have decided to reverse the software upgrade so that lights from other brands continue to work as they did before with the Philips Hue system.

We are working on the reversal of the upgrade and will shortly confirm when this will be available.

Philips remains committed to providing our customers with the best possible connected lighting experience. That is why we launched the Friends of Hue partnership program to test and certify that products and platforms from other brands work seamlessly with Philips Hue. Customers using uncertified lights may continue to have the same incompatibility issues as before, such as lights not dimming to off, creating the right colors or scene experience.

Philips welcomes other brands to join as Friends of Hue so that we can work together to ensure seamless and great lighting experiences.

22 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
16. december 2015 kl. 13:38

Artiklen er opdateret med svar fra Philips, hvoraf det fremgår, at selskabet vil ændre softwaren igen, så andre pærer igen fungerer.

Af samme svar fremgår det dog også, at Philips forbeholder sig muligheden for, at pærer, der ikke er certificeret med 'Friends of Hue', ikke vil fungere med systemet.

Mvh.

Jesper Stein Sandal

21
16. december 2015 kl. 13:18

Cool, det er rigtigt at det ikke lige er for hvem som helst men dels vil mange af dem som for alvor vil være bekymret for interoperabilitets problemer nok ikke vige tilbage for at dykke ned i f.eks. openHAB, dels kan man jo håbe på at der med tiden (f.eks. gennem Apples homekit) kommer flere alternative kontrol muligheder. Jeg ville ihvertfald ikke selv være entusiastisk omkring ideen om at enhver IoT dims skulle have sine egen bridge, selvom det ville producenterne sikkert gerne.

20
16. december 2015 kl. 12:11

Der er dog et vist håb om at de kommer til fornuft, og "nøjes" med nogle disclaimere om at de ikke kan garantere samspil med konkurrerende produkter.

Phillips har fundet bakgearet. Friends of Hue - Update:

We recently upgraded the software for Philips Hue to ensure the best seamless connected lighting experience for our customers. This change was made in good faith. However, we under estimated the impact this would have on a small number of customers who use lights from other brands which could not be controlled by the Philips Hue software. In view of the sentiment expressed by our customers, we have decided to reverse the software upgrade so that lights from other brands continue to work as they did before with the Philips Hue system.

19
16. december 2015 kl. 11:08

Hvis det var deres egne produkter som ikke virkede ved en software ændring havde du en god sag.

Hvis produket ikke længere overholder den specifikation, som det er certificeret til, og mærket med, vil de da klart sige at det ikke virker.

Det er altså ikke trediepart leverandøren der er "sagen", forholdet til den kunde som køber produktet ud fra at det overholder en publiceret standard, i stedet for hearsay om at det også er interoperabelt med andre lignende produkter.

Da Copy Control brød CD-DA standarden (som Phillips (!) krævede overholdt), blev de dømt for at lave defekte produkter - indtil de holdt op med at kalde skiverne for CD.

17
16. december 2015 kl. 10:42

Det er muligvis endnu et dumt spørgsmål, men som jeg forstår artiklen så har bemeldte opdatering låst andre pærer ude fra Phillips zigbee bridge, det er ikke pærerne selv der umiddelbart ser ud til at være ændret.

Kunne man forestille sig at man kunne koble Phillips´ pærer på en anden producents bridge? Det er vel det omvendte (altså en GE pære på en Phillips bridge) man har kunnet indtil nu.

16
16. december 2015 kl. 04:31

Jeg er heller ikke jurist, men umiddelbart lyder det som en god sag med et produkt, som leverandøren ændrer fra at overholde specifikationerne, til at have en væsentlig mangel i forhold til disse. Hvis det er det, der sker. Men umiddelbart lugter det derhenad.

"Money rules" sådan er det desværre og Philips ser åbentbart at money er der hvor Apple er og så ski*** de højt og flot på tidligere indgåede aftaler. Men sager over for tredje parts leverandører, dem har jeg ikke set mange vundet af. Hvis det var deres egne produkter som ikke virkede ved en software ændring havde du en god sag.

Men jeg er ret sikker på at kunderne straffer dem, så længe kunders korttidshukommelse nu er. Ligesom det har kostet VW dyrt at fortælle usandheder. Den eneste måde man kan straffe firmaer med urent trav er at lade være med at købe.

15
15. december 2015 kl. 23:53

Om du juridisk kan hæve en handel fordi proprietære producenter ændre på deres betingelser skal man vist være jurist for at kunne vurdere og det er jeg ikke.

Jeg er heller ikke jurist, men umiddelbart lyder det som en god sag med et produkt, som leverandøren ændrer fra at overholde specifikationerne, til at have en væsentlig mangel i forhold til disse. Hvis det er det, der sker. Men umiddelbart lugter det derhenad.

En standard er det jo kun i kraft af at "mange" ser det fornuftige i at overholde den. Phillips kan være i gang med at køre ZigBee i sænk. Der er dog et vist håb om at de kommer til fornuft, og "nøjes" med nogle disclaimere om at de ikke kan garantere samspil med konkurrerende produkter.

14
15. december 2015 kl. 22:38

Lightbulb DRM: Philips Locks Purchasers Out Of Third-Party Bulbs With Firmware Update

Jeg læste hele dit link igennem og bed fast i DRM og læste om zigbee som en åben standard mellem 450 virksomheder. Bare DRM fik jeg gåsehud af, det er noget med hvordan gammelindustrien afgrænser deres domains, det lyder stik mod åben.

Om du juridisk kan hæve en handel fordi proprietære producenter ændre på deres betingelser skal man vist være jurist for at kunne vurdere og det er jeg ikke.

Og jeg vil som Bent Jensen skriver sige af disse proprietære industrier kommer til at tabe det marked til billige produkter. Jeg kan ikke se at de gamle proprietære virksomheder kan vinde det ræs.

Hvis der skulle laves en standard, så skulle man lave en grænseflade oven på transport lagene som ALLE er enige om. Ligesom TCP/IP og heri lave nogen helt faste api'er alle kunne bruge. Det lyder så fint at Zigbee er åben, men er den nu også det og er det en standard ?

Jeg kan se virkelig store fordele i IoT for os mennesker, desværre er der ingen grænser for grådigheden, så man kan ikke stole på producentledet m.fl.

13
15. december 2015 kl. 21:46

Vi så jo hvordan det gik med video 2000. Eller MS Net :-) LOL

De bliver udkonkurreret af åben billige enheder til 1/20 af prisen.

12
15. december 2015 kl. 19:52

Såvidt jeg kan se er Zigbee stadigvæk kun netværket

Men sagen er at det ikke "kun" er ZigBee, men ZigBee Light Link. Denne standard, som Phillips Hue er certificeret til, gælder "consumer lighting products". At ZigBee derudover også kan bruges med andre protokoller omkring IOT, er jo så en anden sag - der ikke berøres af hvilket af de her involverede lysprodukter der er defekt.

Som det kan ses i kommentarerne til Lightbulb DRM: Philips Locks Purchasers Out Of Third-Party Bulbs With Firmware Update er jeg ikke ene om at fortolke situationen på denne måde - hvor spørgsmålet er hvorvidt produkterne overholder den standard de er mærket med.

11
15. december 2015 kl. 19:22

Et centralt aspekt her er ordet "interoperability"

Sådan som jeg læser "interoperability" betyder det at der er flervejs kommunikation. Såvidt jeg kan se er Zigbee stadigvæk kun netværket, det vil sige trådløs seriel kommunikation. At nogen efter min mening få leverandører har besluttet sig for at kunne samarbejde på netværket. Og der har Philips åbenbart brudt aftalen og hoppet på Apple vognen.

Hvorfor jeg stiller disse spørgsmål er fordi jeg selv bruger Blutooth LE og WiFi med den lille enhed som hedder ESP8266. Der ligesom Zigbee benytter seriel radiokommunikation.

Men som jeg skrev tidligere, dette her bliver et kaos, med hver sin producent som kører hver sine systemer, nogen kommer i Apple, Google og Microsofts lukkede verdener og så bliver der andre som kører helt deres egne systemer. Kæmpe KAOS.

10
15. december 2015 kl. 18:49

Det kan være jeg spørger dumt, men er ZigBee ikke bare en transport protokol

Nej. Det er en standard, som produkter (f.eks. Hue) bliver certificeret til. Så vidt jeg har forstået, er produktet markeret med "Zigbee Light link protocol 1.0 certified."

Et centralt aspekt her er ordet "interoperability".

ZigBee Light Link gives the lighting industry a global standard for interoperable and very easy-to-use consumer lighting and control products. It allows consumers to gain wireless control over all their LED fixtures, light bulbs, timers, remotes and switches. Products using this standard will let consumers change lighting remotely to reflect ambiance, task or season, all while managing energy use and making their homes greener.Products built using this standard are as easy-to-use as a common dimmer switch. The standard does not require any special devices to coordinate with the lighting network, making it both easy and intuitive for consumers to use every day. Plus, it makes adding or even removing products to the lighting network a quick and easy. <strong>ZigBee Light Link products earning the ZigBee Certified seal are the industry’s only networked consumer lighting products offering simplicity and interoperability.</strong>

http://www.zigbee.org/zigbee-for-developers/applicationstandards/zigbee-light-link/

8
15. december 2015 kl. 18:25

Hvis Hue ikke længere overholder ZigBee protokollen, vil det sige at produktet er defekt. Det lugter af både retunering (med krav om pengene tilbage), samt et gruppesøgsmål for bevidst at lave fejl i produktet.

Det kan være jeg spørger dumt, men er ZigBee ikke bare en transport protokol og har intet med softwaren der ligger ovenpå at gøre. Så det er kun en standard om transport, medens Philips software er det som er lukket og nu ikke mere kan bruges af konkurrenterne, så man kan komme frem til Philips port og ikke længere. Tager jeg helt fejl så giv mig et svar!

7
15. december 2015 kl. 18:16

Hvis Hue ikke længere overholder ZigBee protokollen, vil det sige at produktet er defekt. Det lugter af både retunering (med krav om pengene tilbage), samt et gruppesøgsmål for bevidst at lave fejl i produktet.

Hvis Hue faktisk overholder protokollen, må det være de andre produkter, som er skæve her. Alts defekt produkt, hvor producenterne må finde ud af hvordan de vil fixe den.

6
15. december 2015 kl. 18:03

Personligt stoler jeg 100% mere på en hacket, men åben enhed, end jeg gør på en lukket proprietær platform.

Nu mener jeg slet ikke at disse IoT skal ud af mit LAN, jeg kan simpel ikke stole på nogen leverandør hvis første prioritet er profitmaximering, der kommer både sikkerhed og kunder længere nede i rækken.

Jeg forudsagde at dette her ville gå galt, for man har prøvet at lave standarder på automatisering tilbage fra 70'erne så hvorfor skulle det lykkes nu.

Som kunde ville jeg virkelig ønske at der var fodslag inden for IoT, men jeg tvivler på det nogen sinde kommer.

Der er en Open source Gruppe som har et projekt som hedder OpenHAB.org tror jeg det er. De benytter api'er i mange standarder til udveksling af data og styring. Jeg har ikke selv prøvet det, kun set en video præsentation. Det er programmet i Java og C. Ham fra OpenHAP påstod at de supporterede over 90 om det var enheder eller standarder kan jeg ikke huske, han demoede flere som var samlet under hat. Det viser lidt om det kaos der er på området, specielt hvis det var 90 standarder :)

Jeg er klar over at det med IoT bliver svært at undgås i fremtiden, men indtil da, laver jeg mine egne lukkede system, som kun kan tilgås udefra internettet gennem en vpn tunnel fra mine bærbare devices.

5
15. december 2015 kl. 16:12

Personligt stoler jeg 100% mere på en hacket, men åben enhed, end jeg gør på en lukket proprietær platform.

Jeg må tilslutte mig koret, jeg var også på nippet til at købe fra Phillips, men det bliver der selvsagt ikke noget af nu.

4
15. december 2015 kl. 14:08

Det er en del af aftalen for at kunne spille sammen med Apples HomeKit...

Sådan noget med kryptering der har forsinket et par produkter der gerne ville ha HomeKit stemplet har skulle opgradere sikkerheden og krypteringen på deres enheder for at kunne lege med.

Men enjoy de billige dimser fra kina... der sikkert er sikre nok... for internet of things kan jo selvfølgeligt ikke hackes... og en ukrypteret enhed er jo slet ikke det man har allermest brug for hvis man lige skal ha et let entrypoint på et ellers krypteret netværk... wardriving IoT rootkits FTW

3
15. december 2015 kl. 13:45

Skulle lige at købe et sæt til stuen. Men nu finder jeg en anden producent.
Hvis man ser til Kina koster de kun 1/20 del, og de er helt sikkert åbne for alt og alle :-)

I praksis er ZigBee vist også åben for alt og alle. Det skulle ikke kræve så meget at vriste sig adgang for den fingernemme:

http://www.ciscopress.com/articles/article.asp?p=1823368&seqNum=4

Så skal man bare finde en vej gennem Hue controllerens ZigBee/WiFi bridge inden man har adgang til at vælte alt det andet IoT skrammel bag NAT-routeren.

2
15. december 2015 kl. 12:22

Skulle lige at købe et sæt til stuen. Men nu finder jeg en anden producent. Hvis man ser til Kina koster de kun 1/20 del, og de er helt sikkert åbne for alt og alle :-)

Tak til V2 for advarslen.

Dem som udviklet Video 2000 og derfor åbnet helt op for den efterfølgende CD'er er nok gået på pension. Så de vil til at lave samme fejl igen. Selv MS har indset at dette ikke fungere mere.

1
15. december 2015 kl. 11:10

Her kunne man så skrive en lang artikel om hvordan IoT bliver begrænset af lukkede systemer. Et godt eksempel på protokollen (Zigbee) er åben, men hjælper ikke meget hvis noderne er låst.