Ph.d-studerende: Tilbyd datalogi til alle studerende

Alle studerende på Københavns Universitet bør tilbydes et grundforløb i datalogi på op til 60 ECTS-point.

Der bør udbydes kurser i grundlæggende datalogi til alle studerende på Københavns Universitet.

Det mener i hvert fald Jeppe Eimose Waagstein, som er ph.d.-studerende på Datalogisk Institut, samme sted.

I et debatindlæg til Universitetets avis, Uniavisen, skriver han blandt andet:

»Trods massiv efterspørgsel fra forskning, erhvervsliv og samfund er Københavns Universitets evne til at ruste studerende med datalogiske kundskaber for begrænset. Her er uddannet dataloger særskilt siden 1969, men der udbydes ikke kurser i grundlæggende datalogi til universitetets øvrige studerende. Det er besynderligt, for på tværs af akademias fagdiscipliner fra proteinforskning til middelalderstudier, anvendes datalogiske metoder aktivt til dataindsamling, analyse, modellering, eksperimentel afprøvning og formidling. Flere steder er computerteknologierne og deres følger selvstændige genstande for forskningsstudier.«

Jobkøen er kort for dem med viden om datalogi, mener Jeppe Eimose Waagstein. Han påpeger, at verden over opretter universiteter computer science-programmer til studerende, på tværs af fagdiscipliner.

Helt konkret foreslår Jeppe Eimose Waagstein, at alle universitetets studerende tilbydes et grundforløb i datalogi på op til 60 ECTS-point, som svarer til et årsværk, med tilhørende uddannelsesstøtte.

»At tilegne sig datalogiske færdigheder handler ikke kun om forskning og job. Det handler lige såvel om demokratisk dannelse i en verden, hvor computersystemer, på godt og ondt, har en stadig stigende indflydelse. Til det er datalogisk viden vigtig. For med den kan vi bedre forholde os kritisk til de enorme investeringer i private og offentlige computersystemer, til de alt for antropomorfiserede ‘algoritmer’ på sociale medier, til diverse usaglige forudsigelser om ‘kunstig intelligens’ og til de overdrevne forestillinger om ‘Big Data’. Yderligere er datalogien et af de stærke kort, vi har på hånden i dag, når vi skal gøre verden bedre – til at bekæmpe klimaforandringer og sygdom og til at fremme demokrati og oplysning.«

Hvad synes du? Bør alle studerende have et datalogi-kursus? Giv din mening til kende i debatten herunder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Jesper Christensen

Imho behøver alle ikke at kunne programmere, men der er behov for forståelse for hvad god gammeldags edb kan, hvordan man får den til til det, og hvad det kræver af input, forarbejde og datakvalitet... Der er ikke længere megen forskning eller anden analyse der er effektivt uden forståelse for bi/big data, men derfor behøver man ikke være hardcore programmør

 • 2
 • 0
#4 Poul-Henning Kamp Blogger

men derfor behøver man ikke være hardcore programmør

Den forståelse du taler om, opnår man kun hvis man selv har prøvet at skrive programmer og opdaget hvor svært det er.

Vi taler om et niveau ca. som det der var planlagt for gymnasiefaget "datalære" i 1984/1985, lige inden IBM's lobbyvirksomhed fik det lavet om til tekstbehandling&regneark.

Derfra og til "hardcore programmør" kræver mindst fem års erfaring.

 • 2
 • 0
#5 Bo Simonsen

Så vidt jeg husker indførte man i 2009ish et krav om 45 ECTS tilvalg uden for ens normale studieområde som i øvrigt er obligatorisk (please correct me if I am wrong). Handler det ikke bare om at KU/andre universiteter sammensætter en 45 ECTS pakke med datalogiske grundkurser? Om det er 45 eller 60 ECTS syntes jeg ikke gør den store forskel. Jeg kan dog godt betvivle effekten, personligt var jeg meget glad for at slippe for tilvalget.

 • 0
 • 0
#6 Jesper Frimann

Lad mig sige det lige ud, indtil nu har jeg været enige med artiklen og alle kommentarer. Det må være første gang. Jeg mener at IT (Datalogi) bør næsten sidestilles med Dansk, Matematik, Fysik .. i uddannelses systemet. Det bør tilbydes tidligt. Jeg mener så, engang i fremtiden, at når man når til at skulle begynde på universitetsniveau bør man have, som phk skriver, et nivau der svarer til 80'ernes planlagte 'Datalære'. Dette kunne man så bygge oven på. Men der er vi ikke i dag, så derfor villa man også skulle ha' en vis basal programmerings undervisning på universitets niveau.

Jeg kan ikke lade være med at tænke, at antallet af skandale IT-projekter i offentlige regi måske havde været mindre, hvis vi havde haft (som PHK skrev) datalærer tilbage i 80'erne, kombineret med at nogle embedsmænd havde haft 'sidefag' i datalogi.

// Jesper

 • 3
 • 0
#7 Lars Skovlund

Så vidt jeg husker indførte man i 2009ish et krav om 45 ECTS tilvalg uden for ens normale studieområde som i øvrigt er obligatorisk (please correct me if I am wrong).

Det har jo i princippet været sådan endnu længere (ish). Da jeg var rus i 2000, skulle man vælge sidefag - og hvis man som jeg valgte på humaniora, så var der obligatoriske filosofikurser. Ikke på grund af krav fra humfak, men fra natfak. Tåbeligt, især når man tænker på at mit bifag var sprogvidenskab (og det kan gøres ret teknisk hvis man vil - de havde fx obligatoriske kurser i unix, som jeg dog let og elefant sprang over). Stor var overraskelsen også hos min bifagsansvarlige på instituttet, da jeg fortalte ham om dette krav.

 • 0
 • 0
#8 Mads T. Jensen

... mener at alle skal spise mindst to hotdogs om dagen. Det er så uinteressant at læse om folk der vil mele sin egen kage..

Matematik handler jo også om demokratisk dannelse. Det samme gør den videnskabelige metode eller spilmekanik. Fis i en hornlygte og tunnelsyn. Det er det eneste dette er et udtryk for.

 • 1
 • 2
Log ind eller Opret konto for at kommentere