PET fik i årevis ulovlige overvågnings-oplysninger fra FE

Illustration: Pexels.com
I mindst fire år delte Forsvarets Efterretningstjeneste borgerdata ulovligt med Politiets Efterretningstjeneste.

Forsvarets Efterretningstjeneste har delt overvågningsdata om danske borgere med Politiets Efterretningstjeneste, i hvert fald fra 2014 til 2018, men uden retskendelse.

Det skriver Altinget med baggrund i oplysninger fra årsrapporter fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne.

Tilsynet meddelte i slutningen af juni 2018, at denne praksis ikke er i overensstemmelse med lovgivningen på området.

»Det viser det problematiske i, at Forsvarets Efterretningstjenester spiller en stadig større rolle i Danmark, og at der efterhånden kører rigtig mange danskere gennem FE's maskineri,« udtaler Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, til Altinget.

Justitsministeren og forsvarsministeren skal redegøre om forholdet for Folketingets kontroludvalg med efterretningstjenesterne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anne-Marie Krogsbøll

"Tilsynet med Efterretningstjenesterne meddelte i slutningen af juni 2018, at denne praksis ikke er i overensstemmelse med lovgivningen på området."

Så er der vel nogen, som der er blevet rejst tiltale imod? Nogen, der er i fængsel?

Nåhhh nej......

 • 22
 • 0
#4 Tobias Volfing

Når man læser sammenfatningen, så står der først:

Tilsynets kontroller viste, at PET i alle tilfælde har overholdt lovgivningens bestemmelser om tilvejebringelse og videregivelse af oplysninger samt bestemmelsen om lovlig politisk virksomhed.

Og så kommer der flere eksempler på at de ikke overholder regler:

Endvidere viste kontrollerne af PETs iagttagelse af bestemmelserne om sletning, jf. afsnit 1.2.3 og 1.2.7, at tjenesten i et ikke ubetydeligt omfang ikke har overholdt slettefrister i PET-bekendtgørelsens § 1, stk. 2, og § 2, stk. 2.

Kontrollen af seks fællesdrev viste imidlertid, at PET ikke behandlede personoplysninger i over-ensstemmelse med PET-lovgivningen på drevene, herunder tjenestens vejledning for brug af transitsystemer.

Hvordan giver det mening? Er 'bestemmelsen om lovlig politisk virksomhed' og 'PET-bekendtgørelsen' ikke det samme?

 • 14
 • 0
#7 Casper Pedersen

Det har jo været kendt (og vist nok tilladt) at FE har lyttet på al den kommunikation som var på den ikke-danske side af DIX'en .... sååå.... at de så deler det med PET er jo næsten ikke til at overskue.

At de deler "nogle" af informationerne med NSA, BND, osv. er vist nok også kendt...

 • 5
 • 1
#9 Tobias Volfing

Jeg har helt sikker fået blandet nogle ting sammen.

Tilsynets kontroller viste, at PET i alle tilfælde har overholdt lovgivningens bestemmelser om tilvejebringelse og videregivelse af oplysninger samt bestemmelsen om lovlig politisk virksomhed.

Men betyder sidst nævnte ikke lige præcis at PET har overholdt reglerne om hvorvidt de maa udspionere 'uskyldige' danskere? Og er det ikke netop der de ikke har gjort? Hvordan hænger det sammen?

 • 2
 • 0
#11 Albert Nielsen

Så er der vel nogen, som der er blevet rejst tiltale imod? Nogen, der er i fængsel?

Helt sikkert ikke.

Myndigheders ulovligheder kan - i yderste nødsfald - afværges med et "Vi beklager dybt" (som på almindeligt dansk betyder "Ha, ha, I kan ikke gøre os noget").

Jeg har blot tilføjet denne V2-side til mit enorme arkiv med links til 'Offentlige lovovertrædelser' uden et reelt håb om, at de mange skyldige en dag bliver straffet.

 • 5
 • 0
#12 Albert Nielsen

Hvor meget værre kan det snart blive inden at politikerne ser problemet?

Som f.eks. fhv. justitsminister Pape, som når som helst forsvarede offentlige lovovertrædelser og selv stod for at opretholde ulovligheder som telelogging i strid med Eurodomstolens dom med et forbud for generelle overvågninger?

Er du altid så spøgefuld?

 • 8
 • 0
#15 mikkel Holm

Politikerne er fuld velvidende omkring magtmisbruget, de praktisere det selv. Det vil for mig være naivt at tro andet. Vi er snart der, hvor jeg efterhånden tænker der ligger en hvid umærket konvolut på nye politikers kontorbord, men information der kan ødelægge deres kariere. Vi har alle skeletter i skabet. Konvolutten kunne fint komme fra toppen i FE, PET eller CFCS ;)

 • 5
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere