PET: Blokeringsfilter til terrorsites på plads inden årets udgang
Inden årets udgang forventer Politiets Efterretningstjeneste (PET), at et internetfilter, der kan bruges til at at blokere for adgangen til hjemmesider, der eksempelvis opfordrer til terrorisme, vil være på plads.
Siden en lovændring, der blev vedtaget sidste år, har det principielt været muligt for myndighederne via en dommer at pålægge internetudbydere at blokere for adgangen til en hjemmeside, hvis der er mistanke om, at hjemmesiden bruges til at bryde straffelovens regler om terrorisme samt paragraffer om chikane, trusler og vold mod politikere, såsom propaganda for terrororganisationer.
Som Version2 for et par uger siden fortalte, så er der dog endnu ikke blokeret for nogen hjemmesider på den baggrund.
Forklaringen kan måske være, at et blokeringsfilter ifølge et mailsvar fra PET endnu ikke er funktionelt.
»PET har i 2017 etableret en enhed, som arbejder på at imødegå online-radikalisering, som beskrevet i den nationale handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af ekstremisme og radikalisering,« står der i en mail sendt via PET's kommunikationsrådgiver, som fortsætter:
»Det forventes, at internetblokeringsfiltret er funktionelt inden årets udgang i overensstemmelse med planen. Der arbejdes stadig med relevante aktører samt Teleindustrien (brancheforening for teleudbydere, red.) på at etablere processen om fjernelse og blokering af indhold.«
Direktør i brancheforeningen Teleindustrien Jakob Willer oplyser via mail, at der vil være tale om DNS-blokering, og at branchemedlemmerne er indstillede på at blokere for adgangen til en hjemmeside, hvis en dommer har pålagt et enkelt selskab at blokere for det pågældende site.
»Vi har haft drøftelser med politiet om blokeringer, som handler om, at politiet ikke behøver at stævne samtlige teleudbydere for at få effektueret en blokering. Hvis der foreligger en dom rettet mod et teleselskab, så er resten af branchen indstillet på at følge denne dom og blokere i overensstemmelse med dommen,« skriver Willer.
Blokeringsliste bliver næppe offentlig
Teleudbyderne blokerer allerede for den umiddelbare adgang til adskillige hjemmesider. Blokeringen kan ske, hvis en side eksempelvis lægger ryg til indhold i strid med reglerne om ophavsret. Teleindustrien offentliggør i den forbindelse en liste med blokerede domæner.
Jakob Willer forventer ikke, at oplysninger om hjemmesider blokeret med afsæt i lovgivningen rettet mod blandt andet sider med opfordring til terrorisme vil blive gjort offentligt tilgængelige.
»Jeg forventer ikke, at jeg fra Teleindustriens side kommer ind over rundsendelsen af de sider, som der ligger dom på. Hvis det er hemmeligholdt fra domstolens side, hvilke adresser der konkret er tale om, så forventer jeg ikke, at vi som brancheorganisation skal ind over. Men det vil praksis jo vise, når de første sager kommer for retten. På rettighedsområdet og spilområdet er der fuld offentlighed i sagerne – og derfor kan vi have oversigten på hjemmesiden,« lyder det i det skriftlige svar fra Jakob Willer.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.