Personlige data vælter frem i ny digital tingbog

Det er nu gratis at lave opslag i den digitale tingbog, hvor man kan finde private oplysninger som fødselsdato om millioner af danskere. Ekspert kalder det pudsigt'.

Det har længe været muligt at slå ejere af fast ejendom op på tinglysning.dk. Fra 1. juli er det imidlertid blevet gratis at slå op i tingbogen, og det betyder at man lynhurtigt og helt uforpligtende kan finde oplysninger som fuldt navn, fødselsdato og realkreditinstitut, når blot man kender hus- eller lejlighedsejerens adresse. Tidligere kostede det 120 kroner pr. opslag.

It-sikkerhedsekspert og Version2-blogger Henrik Kramshøj ser dog ingen grund til at frygte for sine personlige data.

»Det er ikke noget, der får mig op i det røde felt, men det er da lidt pudsigt,« siger Henrik Kramshøj, da han efter Version2’s henvendelse slår sig selv op.

På tinglysning.dk kan man blandt andet se, hvor meget husejere oprindeligt har betalt for deres hus, hvor meget de har belånt det og hvor de har deres huslån.

Man kan også se vedkommendes fødselsdato, og selvom det jo som bekendt ikke er verdens sværeste opgave at finde folk CPR-nummer ud fra deres fødselsdato, er det ifølge Henrik Kramshøj ikke et problem i sig selv.

»Det er bare et sted, hvor det er lettere at slå det op. Hvis man lukkede det, ville der komme et andet. Det basale problem er stadig, at folk bruger CPR-nummeret som et password,« siger Henrik Kramshøj til Version2.

'I overkanten' med låneoplysninger

Det er andre ting, der ifølge Henrik Kramshøj kunne opfattes som problematiske, men disse ligger også på kanten.

»Jeg kan jo egentlig godt lide, at offentlige data bliver tilgængelige, men der er nogle ting, der måske er lidt i overkanten. For eksempel det med, at man kan se, hvor folk har deres lån,« siger Henrik Kramshøj, der påpeger, at i nogle lande er folks selvangivelser også offentlige.

Folks oplysninger om realkreditinstitut kan ifølge Henrik Kramshøj ikke direkte misbruges, men det kan dog bruges til at overbevise banken om, at man er den, man siger, man er. Og hvis man har en anden persons CPR-nummer, kan oplysninger om bank virke endnu mere overbevisende.

Tinglysningsretten henviser til, at beslutningen om at gøre oplysningerne gratis er politisk og afviser at kommentere sagen yderligere.

Se hvilke oplysninger, du kan finde om dig selv, på tinglysning.dk.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Ole Sanvig

Da man i tidernes morgen gik på Tinglysningskontoret for at finde oplysningerne i gamle, støvede bøger, stod de samme oplysninger jo i bøgerne. Og det var også gratis, selv om man skulle jage rundt med kontordamerne, der skulle hive bøgerne ned fra hylderne; man måtte nemlig ikke selv hente bøgerne ned, for at undgå kaos i systemerne.

I virkeligheden er det da paradoksalt, at da man digitaliserede tingbøgerne, så et opslag i princippet "koster gratis", så indførte man lige pludselig et gebyr på 120 kr. for at gøre det.

 • 0
 • 0
Hans Schou

Det værste problem jeg ser i at data er åbne og ikke koster penge, er de lånehajer der uopfordret henvender sig til dig for at låne dig nogle penge. Hvis nogen oplever det, vil jeg anbefale at klage til tinglysning.dk for at få det stoppet.

 • 0
 • 0
Gert Madsen

ja, og det kan selvfølgeligt være betænkeligt. Det havde dog den grænse at man dels skulle vise sit ansigt på tinglysningskontoret, dels skulle investere en del tid for at høste oplysninger.

Nu hvor de er digitale, er det tæt på gratis at høste oplysninger om danskerne, samt at man kan gemme sig bag en (måske fiktiv) IP-adresse.

Det er jo en generel problemstilling, hvor ting, som er lidt betænkelige i en analog verden, kan gå hen at blive en katastrofe, når de digitaliseres.

 • 0
 • 0
Deleted User

For det første virker ca. 30% af funktionerne ikke (bl.a. bliver systemet ved med at spørge om vejnavn, selvom det er indtastet), for det andet virker systemet slet ikke med Firefox - kun med IE. Chrome har ikke været prøvet: Jeg vil ikke ødelægge mit humør yderligere - og fik forresten ikke de ønskede oplysninger overhovedet.

Breaking news: Chrome fungerer bedre - men der kommer stadig ingen oplysninger.

Meddelsen under kortsektionen om, at man ikke er autoriseret for adgang, er lidt trættende. Hvem læser dog korrektur på disse websites?

Jeg ved ikke hvem, der har formuleret SQL'erne ud fra de definerede forms, men han/hun/de burde tilmelde sig et kursus i query language.

Hvis de opretholdt brugerbetalingen ville de ikke få mange penge i kassen, men flere klager. Som det er nu, resignerer man blot.

Som med det meste offentlig IT: For lidt, for sent, for ringe.

 • 0
 • 0
Anders Christensen

Jeg undrede mig igår over at jeg f.eks. kunne læse om min nabos ægtepagt og at konen ejer huset som særeje.. Hvad kommer det mig ved at hun i 1995 pludseligt fik særeje over huset?

Og så er det da praktisk, som andre er inde på, at få fuldenavn, adresse og fødselsdato på folk, så er der ikke lang vej til at bestille nyt sygesikringskort osv, og lige snuppe det når posten smider det i postkassen..

 • 0
 • 0
s_ mejlhede

Vi lever i et åben samfund, og kun hvis man har noget at skjule_er man vel bange for at vise det frem ? Jeg har meget at skjule, og vil ikke bryde mig om at alle ved hvad jeg tænker og mener, men sådan nogen ting som dem her skal da bare frem fra busken som.

Skattesopgørelser(Betaling fra fimaer, og hvilken), MANGLER Pant og lån, i biler CHECK Pant og lån ud over hus og bil MANGLER Arbejdsområde og interesse områder, med hensyn til Lobbyist MANGLER Aktier poster, især med hensyn til folkevalgte MANGLER Partistøtte, MANGLER

I et frit og åben samfund har vi jo ikke noget at skjule, og der for bør dette som minimum jo være åben for alle, så vi kan se hvem der betaler lægen og folketingsmanden.

CPR nummer er ikke hemmelige, det bedste var at alle blev offentliggjort, så var problemet med at det bliver brugt som identifikation væk.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere