Det har længe været muligt at slå ejere af fast ejendom op på tinglysning.dk. Fra 1. juli er det imidlertid blevet gratis at slå op i tingbogen, og det betyder at man lynhurtigt og helt uforpligtende kan finde oplysninger som fuldt navn, fødselsdato og realkreditinstitut, når blot man kender hus- eller lejlighedsejerens adresse. Tidligere kostede det 120 kroner pr. opslag.
It-sikkerhedsekspert og Version2-blogger Henrik Kramshøj ser dog ingen grund til at frygte for sine personlige data.
»Det er ikke noget, der får mig op i det røde felt, men det er da lidt pudsigt,« siger Henrik Kramshøj, da han efter Version2’s henvendelse slår sig selv op.
På tinglysning.dk kan man blandt andet se, hvor meget husejere oprindeligt har betalt for deres hus, hvor meget de har belånt det og hvor de har deres huslån.
Man kan også se vedkommendes fødselsdato, og selvom det jo som bekendt ikke er verdens sværeste opgave at finde folk CPR-nummer ud fra deres fødselsdato, er det ifølge Henrik Kramshøj ikke et problem i sig selv.
»Det er bare et sted, hvor det er lettere at slå det op. Hvis man lukkede det, ville der komme et andet. Det basale problem er stadig, at folk bruger CPR-nummeret som et password,« siger Henrik Kramshøj til Version2.
'I overkanten' med låneoplysninger
Det er andre ting, der ifølge Henrik Kramshøj kunne opfattes som problematiske, men disse ligger også på kanten.
»Jeg kan jo egentlig godt lide, at offentlige data bliver tilgængelige, men der er nogle ting, der måske er lidt i overkanten. For eksempel det med, at man kan se, hvor folk har deres lån,« siger Henrik Kramshøj, der påpeger, at i nogle lande er folks selvangivelser også offentlige.
Folks oplysninger om realkreditinstitut kan ifølge Henrik Kramshøj ikke direkte misbruges, men det kan dog bruges til at overbevise banken om, at man er den, man siger, man er. Og hvis man har en anden persons CPR-nummer, kan oplysninger om bank virke endnu mere overbevisende.
Tinglysningsretten henviser til, at beslutningen om at gøre oplysningerne gratis er politisk og afviser at kommentere sagen yderligere.
Se hvilke oplysninger, du kan finde om dig selv, på tinglysning.dk.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.