Alle offentlige myndigheder begår alvorlige fejl i håndteringen af personfølsomme oplysninger, lyder det fra kontorchef i Datatilsynet Jesper Husmer Vang.
Det siger han til Ekstra Bladet i forbindelse med en sag om en kvinde, hvis oplysninger i en samværssag i Statsforvaltningen blev sendt til en uvedkommende person.
Datatilsynet fører ikke statistik over antallet af sager om udlevering af personfølsomme oplysninger fra offentlige myndigheder til forkerte personer. Men der er mange, og det sker hele tiden, fortæller Jesper Husmer Vang til Ekstra Bladet.
Problemet voksede med e-Boks og NemID
Der er eksempler fra tidligere, men indførelsen af e-Boks og NemID har fået antallene af tilfælde til at eskalere. Menneskelige fejl kan hurtigt kan lede til, at der sendes mange oplysninger til de forkerte. Datatilsynet kan berette om en sag, hvor der var vedlagt 1.000 dokumenter - sendt til den forkerte.
Læs også: 277 studerendes cpr-numre lækket
Selv om der langt de fleste steder er procedurer for, hvordan digital post med følsomme oplysninger skal sendes, sker der alligevel fejl. Menneskelige fejl, siger Jesper Husmer Vang til Ekstra Bladet. Han oplyser, at det typisk er i kommunerne, at det går galt.
Jesper Husmer Vang regner ikke med, at det er et problem, der kan forsvinde - men han håber, at der kan komme større fokus på det, end der er i dag.
Menneskelig fejl
Tilbage i Statsforsvaltningssagen beklager administrationschef Rasmus Kruse til Ekstra Bladet. Han oplyser, at det var en menneskelig fejl, som gjorde, at oplysningerne om samværssagen blev sendt til den forkerte.
Det er tilsyneladende ikke muligt at tilbagesøge, hvad der skete, men konklusionen lyder, at det var en menneskelig fejl. Meget peger på, at sagen var blevet mærket med et forkert journalnummer.