Persondata lækket 90.000 gange i EU på ét år - mindst

Illustration: Lasse Gorm Jensen
Ny opgørelse viser hvor mange gange der i EU er anmeldt brud på persondatasikkerheden til en myndighed efter GDPR.

89.271 gange siden maj 2018, hvor Persondataforordningen, GDPR, trådte i kraft, er der blevet anmeldt datalæk til myndighederne i et EU-land.

Det viser EU-oplysninger ifølge Ritzau i Avisen.dk.

Med GDPR skal persondatabrud anmeldes til nationale datamyndigheder inden for 72 timer efter at lækket er opdaget.

Det kan eksempelvis være navne, adresser, fagforeningsoplysninger og kreditkortinformationer.

I Danmark modtog Datatilsynet 2722 af denne type anmeldelser i 2018.

Ifølge Cristina Angela Gulisano, direktør i Datatilsynet, spænder de danske sager vidt.

»Det kan være en medarbejder i en kommune, der ved et uheld har sendt et brev med oplysninger om en enkelt borger til den forkerte person,« siger hun til Ritzau.

»Og så har vi også set sager, hvor et stort antal CPR-numre af den ene eller anden grund er blevet offentligt tilgængelige på internettet,« siger hun.

Borgerne kan også klage

EU-borgere kan desuden klage til nationale myndigheder, hvis de mener, at deres persondatasikkerhed er blevet brudt. Siden GDPR-forordningen er 144.376 klager blevet sendt afsted.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere