Persondata-angst forsinker Skoleintra-afløser i endnu et år

27. juni 2016 kl. 16:314
Problemer med sikre følsomme personoplysninger i designet af afløseren til Skoleintra får Kombit til at udsætte projektet endnu et år.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det var meningen, at en afløser for Skoleintra skulle være klar i 2017, men det blev sidste udsat til 2018, og ny udsætter Kombit det så yderligere et år til 2019. Det skriver Folkeskolen.dk.

Årsagen er først og fremmest bekymring om, hvordan systemet kan sikre de følsomme personoplysninger tilstrækkeligt, som ender i systemet.

Det nye system er reelt opdelt i to projekter, hvor den ene del er den læringsplatform, kommunerne lige nu er i færd med at vælge og tage i brug på skolerne. Den anden del er en fælleskommunal samarbejdsplatform, og det er dén, der giver problemer.

Vidt forgrenet anvendelse af Skoleintra

Systemet vil ifølge Kombit skulle have op mod 110.000 brugere på mere end 4.000 institutioner. Men tanken er også, at det skal kunne anvendes til mere end det nuværende Skoleintra.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor kan der være scenarier, hvor systemet kommer til at indeholde følsomme oplysninger. Det betyder, at kravene til sikkerhed skal undersøges grundigt ifølge Kombit.

Systemet skal desuden bruge Styrelsen for It og Lærings login-system UNI-Login, og der vil ifølge Kombit være behov for at tilpasse dét system, skriver Folkeskolen.dk.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
29. juni 2016 kl. 08:26

Een ting er persondata som naturligvis skal indarbejdes i arkitekturen fra bunden af, men jeg synes det er langt mere bekymrende at et system der kaldes en "læringsplatform" og "samarbejdsplatform" skal være så længe under vejs i en verden der forandres ekstremt hurtigt. Det er ganske simpelt ikke holbart hvis DK skal frem i bussen mht. vores læringsmiljøer i grundskolen! Når Skoleintra (måske) bliver klar til drift er det allerede "so much last year"! Vi skal have meget mere dynamik ind på både det teoretisk og praktiske plan! Det er passé at tro man kan lave sine egen altomfavnende systemer - jeg mener der i stedet skal tænkes mere i at binde alle mulige (og kommende) teknologier sammen - Googles services kan fint være en del af det for nu...

2
28. juni 2016 kl. 09:45

Stort at de nu endeligt tager persondatasikkerhed alvorligt.

...men på samme tidspunkt skræmmende at det tilsyneladende først nu er blevet en del af it arkitekturen (ellers ville det vel ikke forsinke projektet 12 måneder).

1
27. juni 2016 kl. 16:48

Med tvungen totrinsvertifikation og Chromebook, er løsningen 100x så sikre som det nuværende.