Pernille sikrer finanssektorens infrastruktur: »Hvis de tjenester forsvandt, ville hele samfundet lukke ned«

11. september 2020 kl. 03:457
Pernille sikrer finanssektorens infrastruktur: »Hvis de tjenester forsvandt, ville hele samfundet lukke ned«
Illustration: Danmarks Nationalbank.
Som leder af TIBER-DK arbejder Pernille Øls Andersen sammen med kollegaer i den finansielle sektor med at sikre kritisk dansk finansiel infrastruktur.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hvis bankernes it- systemer, Dankortsystemet, MobilePay, Nets eller andre vigtige systemer i den danske finansielle sektor går ned, kan det have en voldsom indvirkning på danskernes hverdag.

Derfor har Nationalbanken i tæt samarbejde med den danske finaniselle sektor etableret TIBER-DK, der skal bidrage til at sikre robustheden i den danske finansielle sektors it-systemer, og her har Pernille Øls Andersen en central rolle.

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
14. september 2020 kl. 09:27

Naturalier er jo ikke kun et spørgsmål om at have aftensmaden gående eller voksende i haven. Det er også at bytte varer og tjenesteydelser direkte, uden at have penge som mellemled.

Folk opdagede at det var rigtigt godt når man ikke skulle lave det hele selv, men i stedet kunne lave de ting de var gode til og få andre til at lave resten. Desværre var det ikke altid at de kendte nogen der lavde cykler eller opdrættede høns.

Heldigvis var der et skinnende gult metal som alle gerne vile have og som der ikke var så meget af. Det kunne man udveksle i små mængder. Og efterhånden som tiden gik fandt man ud af at man bare kunne udveksle papir hvorpå der stod at man kunne gå til kongen og få en passende mængde skinnende gult metal, for det var nemmere med papir, der var ikke så meget skinnende gult metal at det begrænsede handlen og folk stolede på kongen.

Alas, andre fandt ud af at papir under madrassen eller skinnende gult metal i bunden af en skuffe ikke gjorde nogen nytte. De begyndte at tage imod papir og metal fra dem der havde meget og låne det ud til dem der havde brug for mere. De lånte det ikke gratis og de lånte det ikke ud gratis. De fandt ud af folk folk havde forskellig risikovillighed og overtog risikoen fra dem der var risikoaverse.

De samfund hvor man fandt ud af det med metal, papir, gode konger, indlån, udlån, risiko, etc. blev rigere end andre og levede lykkeligt til deres dages ende. Eller indtil den næste krise. Men i det lange løb blev de rigere selvom der dukkede en krise op i ny og næ.

Se det var et rigtigt eventyr ...

5
11. september 2020 kl. 13:30

Naturalier. Hmm jeg bor i en lejet lejlighed. Så det er begrænset hvor mange høns jeg har gående.

Naturalier er jo ikke kun et spørgsmål om at have aftensmaden gående eller voksende i haven. Det er også at bytte varer og tjenesteydelser direkte, uden at have penge som mellemled. Jeg får en høne af naboen, hvis jeg reparerer min nabos cykel. Det er frygteligt besværligt, især hvis naboen ikke har en cykel, der skal ordnes. Eller cykelreparationen kun er en halv høne værd. Så får naboen måske en hammer og en cykelreparation for hønen. Og to stykker tyggegummi.

4
11. september 2020 kl. 12:16

Mon ikke det er i lyset af dette, at man skal forstå hvorfor finanssektoren med vold og magt og lobbyisme prøver at få kontanter afskaffet og ulovliggjort som betalingsmiddel for borgerne? Hvis de selv går ned så skal samfundet sandelig også gå ned. Sådan sikrer man sig selv.

Og så har man også misforstået noget: Samfundet har bestået længe inden finassektoren (i sin nuværende form) opstod, og ville naturligvis blive ved med at bestå hvis finassektoren ophørte i sin nuværende form.

3
11. september 2020 kl. 12:11

Lidt vel optimistisk.

Hvor mange kontanter har du på dig? Og hvis banken er nede kan du jo ikke lige hæve flere.

Naturalier. Hmm jeg bor i en lejet lejlighed. Så det er begrænset hvor mange høns jeg har gående.

Men ja livet skal nok gå videre og hvis det er en kortvarig nedbrud i banken så skal vi nok hurtigt vende tilbage til normalen.

2
11. september 2020 kl. 11:42

Ja der vil nok gå en uges tid så køre samfundet igen. Folk er ikke dummere end når bankerne ikke kan så kan de selv. Gad vide om disse it folk overhovedet har hørt om kontanter og kasse bog? eller noget så enkelt som naturalier.. økonomi behøver ikke at være låst til. enkelte It systemer som ikke har nogen backup men tror sig selv usårlige

1
11. september 2020 kl. 11:09

Det kunne være dejligt om man også så på disse single-points-of-failure og hvordan man kan undgå dem.

NemID springer i øjnene, som en kunstig Single-point-of-failure, som man har undgået andre steder ved at bruge en rigtig digital signatur.

Det er også oplagt at se på den tvungne brug af bankerne. Det kan være det koster penge, men det gør det også at redde røven på system-banker, når de - formodentlig igen - sætter bonusser og afkast over stabilitet.