Det bliver først muligt at få en kombineret løsning for landets pendlere, hvor periodekort er integreret med deres rejsekort, i slutningen af 2016. Sådan lyder vurderingen fra administrerende direktør i Rejsekort A/S Bjørn Wahlsten.
»De fleste selskaber har indikeret, at de forventer at gå ud med løsningen i fjerde kvartal 2016.«
I august 2014 lød det ellers i et svar fra daværende transportminister Magnus Heunicke (S) til Folketingets transportudvalg, at Rejsekort A/S forventer, at rejsekortsystemet ville understøtte periodekort i første halvdel af 2015. Og at det så vil være muligt at benytte rejsekortet som periodekort i andet halvår af 2015.
Nu hedder meldingen så i slutningen af 2016.
Tidsplanen fra august 2014 var allerede ensbetydende med en forsinkelse i forhold til en tidligere udmelding - ligeledes til Folketingets transportudvalg - der gik på, at periodekortet ville være en teknisk mulighed i andet halvår af 2014.
Selvom periodekortet først ser ud til at komme bredt ud på rejsekortet som et egentlig produkt i slutningen af 2016, afviser Bjørn Wahlsten, at der er tale om en ny forsinkelse.
Han henviser til, at beslutningen om at skubbe udrulningen af funktionaliteten, så periodekort og andre fastprisprodukter bliver understøttet i rejsekort-systemet inden udgangen af 2015, blev truffet allerede i september 2014. Altså umiddelbart efter, at Folketingets transportudvalg fik at vide, at periodekort-funktionaliteten ville komme i første halvår af 2015.
Og Bjørn Wahlsten påpeger, at det også er den reviderede tidsplan, som Rigsrevisionen forholder sig til i en beretning fra april 2015, som også Version2 har omtalt. Beretningen nævner dog ikke nogen egentlig tidshorisont for, hvornår landets pendlere faktisk kan forvente at få et rejsekort i hånden, der også understøtter fastprisprodukter som periodekortet.
Årsag til forsinkelse
Når tidsplanen fra august 2014 alligevel ikke har vist sig at holde, så hænger det ifølge Wahlsten sammen med, at kvaliteten i forbindelse med en softwareleverance i september 2014 ikke har været god nok.
»Vi skal jo være 100 pct. sikker på, kvaliteten er helt i orden. Undervejs i dette forløb har der været en situation, hvor vi siger: 'Det her, det er ikke godt nok. Der skal laves noget mere, og der skal rettes noget mere',« siger Wahlsten.
I forbindelse med forsinkelsen har Rejsekort A/S modtaget det, Bjørn Wahlsten kalder ‘en væsentlig kompensation’ fra leverandøren af systemet.
Når fastprisprodukter - som periodekort - faktisk kommer ud til kunderne, vil der være flere formater. Bjørn Wahlsten fortæller, at der både arbejdes med et kombikort og et separat kort.
Kombikortet vil sige, at periodekortet bliver en integreret del af rejsekortet. Altså som der tjekkes ind og ud med på normal vis.
Med det separate kort vil der være tale om et selvstændigt plastikkort, som kun giver rejsehjemmel til at bevæge sig inden for et givent fastprisområde. Det kunne eksempelvis være et militærkort, hvor værnepligtige kan rejse frit, der ville blive integreret på den måde, forklarer Bjørn Wahlsten.
Mere funktionalitet til sommer
Når der går helt til slut 2016, før periodekort på rejsekort kommer bredt ud, selvom funktionaliteten i det bagvedliggende system efter planen understøtter det inden nytår i år, hænger det sammen med flere ting.
Dels skal der under alle omstændigheder køres test. Bjørn Wahlsten forventer i den forbindelse, at der vil komme flere pilottest i starten af 2016. Derudover vil en del trafikselskaber helt vente med at gå i gang med funktionaliteten, til der kommer endnu en softwarelevering i sommeren 2016.
Med denne levering kommer nemlig også ny funktionalitet i relation til periodekort, som ikke er med i første omgang. Den nye funktionalitet er faktisk omfattet af den kompensation, Rejsekort A/S har fået af leverandøren for forsinkelsen af softwaren til rejsekortsystemet, fortæller Bjørn Wahlsten.
»Første fase bliver at teste det i et produktionsmiljø. Næste fase bliver, at nogle af selskaberne har udtrykt, at de gerne vil køre i pilotforsøg med nogle kunder. Og det bliver i begyndelsen af 2016. Og så er mit billede i dag, at de foretrækker at vente, til man har det fulde produkt. Og det er godt gennemarbejdet og testet,« siger han.
Må efterberegne i første udgave
I den første version - altså den, der kommer inden udgangen af i år - kan systemet ikke i realtid tage højde for, hvorvidt en passager rejser i et område, hvor han eller hun også har periodekort. Det vil sige, at kunden i udgangspunktet bliver takseret for at rejse i et område, hvor periodekortet ellers dækker.
»Derfor vil nogle kunder føle, de betaler dobbelt for rejsen, hvor de allerede en gang har betalt for den del, der ligger inden for fastprisområdet, når de rejser ud af fastprisområdet,« siger Bjørn Wahlsten.
Han fortæller, at kunderne ikke reelt vil betale dobbelt for rejsen, da de vil blive godtgjort via efterberegninger i rejsekort-systemets backend, hvor det er muligt at se, hvor periodekortet gælder, og om en kunde alligevel er blevet takseret for at rejse i dette område.
Det lyder måske bøvlet, og det synes flere trafikselskaber tilsyneladende også. I hvert fald venter flere selskaber på softwareleverancen til sommer 2016. Så bliver det nemlig muligt at foretage zone-beregningerne i forhold til, hvor periodekortet gælder, i reeltid - eller ude i standerne, som Wahlsten udtrykker det.
Så når en kunde rejser fra et område dækket af et periodekort til et område, som ikke er dækket, vil systemet ved tjek ud beregne prisen baseret på den korteste afstand fra kanten af fastprisområdet og så til tjek ud-stedet.
Op til selskaberne
I sidste ende er det op til de enkelte trafikselskaber, hvornår de vil begynde at tilbyde deres kunder periodekort på rejsekort. Version2 har været i kontakt med presseafdelingerne hos henholdsvis Movia og DSB.
Hos DSB oplyser pressekontakten, at virksomheden sonderer området. Hos Movia henviser man til Bjørn Wahlsten. Han ønsker dog ikke umiddelbart at svare på, hvornår Movia lancerer periodekort.
Generelt forstår Bjørn Wahlsten dog godt, at trafikselskaberne er påpasselige i forhold til lanceringen af et fastprisprodukt til rejsekort, der blandt andet henvender sig til kernekundegruppen, pendlerne.
»Det synes jeg faktisk er rettidig omhu,« siger han.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.