Periodekort på rejsekort udskudt til næste år
Rejsekortsystemet kommer ikke til at understøtte periodekort i 2014, som det tidligere har været meldt ud. I stedet må pendlere vente til andet halvår 2015, fremgår det af et svar fra transportminister Magnus Heunicke (S) til Folketingets Transportudvalg.
Udvalget havde på vegne af Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen, spurgt ministeren, hvornår passagererne får mulighed for at anvende rejsekortet som periodekort.
Ordføreren ville også gerne vide, om der er mulighed for at bruge det samme rejsekort, eller om passagererne skal have et særligt ekstra rejsekort, samt hvilke tidligere udmeldinger og opstartstidspunkter der er meldt ud vedrørende rejsekortets anvendelse som periodekort.
Transportministeren har forelagt spørgsmålet for Rejsekort A/S, som har svaret, at den version af rejsekortsystemet, hvor periodekort er med, kan komme i første halvdel af 2015, og at det så vil være muligt at benytte rejsekortet som periodekort i andet halvår 2015, efter at trafikvirksomhederne har kørt pilotforsøg.
På et møde i transportudvalget 25. juni 2013 oplyste Rejsekort A/S ellers, at periodekort på rejsekort ifølge leverandøren, East-West, skulle være muligt i andet halvår 2014.
I det nuværende skriftlige svar fra ministeren til transportudvalget står der desuden:
»Rejsekort som periodekort leveres både i en form, hvor det kan ligge på samme rejsekort som det almindelige rejsekort, og i en form, hvor det kan ligge på et separat rejsekort. Trafikvirksomhederne har endnu ikke truffet beslutning om, hvilke varianter man ønsker at tilbyde kunderne.«
- emailE-mail
- linkKopier link

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.
Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Det er sjovt, at debatten hurtigt drejer ind på, hvem der mon har fordele, og kan den dette nu forhindres. Er der nogen, der har det for rart, er nogen for mobile eller fleksible på arbejdsmarkedet derude i Danmark. Danskerne sidder jo timevis klemt sammen og sammenrystet i togene eller bilerne for at kunne grine hele vejen hen til Skat, når de får refunderet en større eller mindre procentdel af deres rejseudgifter afmålt i kroner/øre og timer? Hvem bruger ikke gerne en vintermorgen med en kollega på motorvejen i en C1 - det spekuleres der selvfølgelig i!? Både infrastruktur og innovation har taget et dyk nedad i Danmark på grund af den stammementalitet, at alle skal være ens eller lige dårligt stillet. Det afhænger ikke engang af politisk standpunkt - empatien har det ikke godt, og derfor har mange danske virksomheder svært ved at tilfredstille kunderne, medarbejderne og udvikle løsninger, der har interesse.
Jeg synes bare, at vi bør droppe idéen om pendler-rejsekort - og rejsekortet i sin nuværende form i øvrigt. Jeg har regnet på, hvad det vil koste mig at pendle fra Aalborg til Aarhus hver dag (til mit arbejde): 3096 kr/md. med Rejsekort vs. lige under 2300 kr/md. med DSB pendlerkort. Hvorfor skal det være så dyrt? Jeg ville skulle finde mig et nyt arbejde, hvis jeg skulle tvangsskifte til Rejsekortet - det vil simpelt hen ikke kunne betale sig for mig at tage den tur dagligt!
Fordi det er dyrt, at køre to tog 100 km frem og tilbage.Hvorfor skal det være så dyrt?
Men før du opgører prisen for dig, bør du fradrage skatten af befordringsfradraget (ca 4300) eller omkring 1300 kr/md.
At rejsekortet er dårligt udtænkt og værre implementeret ændre ikke på, at det er helt rimeligt, at du betaler for den transport du forbruger, forsøger at finde et arbejdet, hvor du bor, eller overvejer at flytte til dit arbejde.
At vælte (flere) transportomkostninger over på samfundet gør det helt umuligt at tro på, at der sker en rimelig optimering i økonomien ved at lade dig helt frit vælge, hvor job og bolig (langsigtet) skal være placeret.
Lars :)
Og SKAT har så to gange brilleret med at sætte fradraget ned, ud fra en argumentation om at benzinen er blevet billigere.Men før du opgører prisen for dig, bør du fradrage skatten af befordringsfradraget
Samtidig stiger prisen for at benytte offentlig transport, så hånen er dobbelt.
Hvis ikke det var fordi det er dybt tragisk, så ville det være morsomt.
Der er et betydeligt gaveelement i at lade togrejsende fradrage det samme som bilister. Her koster togkortet 2300 eller rejsekort-urimeligt 3100 kr, men fradraget er på hele 4300 kr.
Det er ikke normalt i andre sammenhænge, at man får større skattefradrag end man har udgifter. Her er det under alle omstændigheder en fed fidus uanset om fradraget er 50-100 kr større eller mindre.
Lars :)
Der er et betydeligt gaveelement i at lade togrejsende fradrage det samme som bilister ......</p>
<p>Det er ikke normalt i andre sammenhænge, at man får større skattefradrag end man har udgifter. .....
Tja, jeg synes da ellers også at billisterne kan tjene på skattefradraget - der holder da altid en masse biler på samkørsels-pladserne.
Umiddelbart tvivler jeg på at det koster 3 gange så meget at køre x km i en bil blot fordi der er 3 personer i bilen og ikke kun chaufføren. Jeg tvivler også på at det kun er bilejeren der udnytter kørselsfradraget ...
Den problemstilling, Svend rejser (no pun intended) er, at han får en strafafgift på 35% for at bruge den nye rejsehjemmel.Fordi det er dyrt, at køre to tog 100 km frem og tilbage.
Det har intet med befordringsfradrag eller samfundsøkonomi at gøre.
Faktisk er der intet i dit svar, der adresserer problemet.
I guder, hvor du djØFfer.
Man kunne som en universalløsning indføre rejsekort med bonus. Det er relativt set mindre komplicereret at indføre bonus ved givne udgiftslofter/mængde af rejseaktiviteter. Bonus udbetales når bestemte værdier overskrides eller kunden flytter brugerkategori pga alder eller tilknytning til studie/arbejde. Et eventuelt bonus vil kunne overføres i forbindelse med månedlige opgørelser over rejseaktiviteter/udgifter.
Der kommer altid mange kommentarer om bestemte detaljer eller aspekter ved de tekniske løsninger og valg af materiel, når det gælder kollektiv transport. De fleste foretrækker stadig bilen, lige som jeg, men forfølges af en dyr højtråbende minoritet af fanatikere, der råber sig til fejlslagne investeringer og politiske aftaler, der skal afspejle politiske ambitioner med hensyn til både brugere, medarbejdere, miljøaktivister, arbejderbevægelsen og den italienske mafia.
Rejser pendlere altid på samme rute (nej, men indenfor samme område), hvordan registreres aktiviteterne og bestemmes priskategorierne, hvordan oplever brugerne toget. Burde nettet elektrificeres, hvor mange broer, hvor mange togsæt og med hvilken hastighed, halvt flyvende på superledere og eventuelt i Vestjylland?
I den ene del af butikken betales der i dag millioner/milliader for at lokke borgerne ind i toget, i den anden del af butikken ofres millioner på, at kunderne ikke skal have 'noget foræret', nøjsomhedsoplevelsen er en luksus i sig selv for den mest stramme kategori af brugere og politikere. I tilfældet med rejsekortet, kunne man indføre bonus, der svarer til rabatter, der almindeligvis kommer pendlere eller brugere med årskort til gode. Løsningen vil tilskynde brugen af kollektiv trafik, for de borgere, der simpelthen ikke kan lade være med at benytte kollektiv trafik, hvad enten det skyldes deres politiske udsyn eller deres økonomi. Nøjsomhedssegmentet vil efter kort ærgelse kunne se fordelen ved flere løsninger der tilfredsstiller flertallet. Bare det at have lejlighed til at få forklaret generelle løsninger og snakke med uniformeret personale ...
En fælles løsning vil kunne skabe økonomisk incitament og mere sikre konverteringer, som resultat af den samlede investering i kollektiv trafik.
joh det lyder som en fin løsning, men... de kan jo ikke få selv de mest basale ting til at virke fornuftigt. så de skulle måske holde sig fra at lave smarte ting lige nu, og bare fokusere på at få systemet til ikke at være komplet "bruger"-"uvenligt"
Jeg benytter helst pendlerkort i pap, for en af de store fordele ved det er, at det er et personligt kort sammenmærket med et billedid. Dermed er det af begrænset værdi for andre at snuppe det. Det betyder at jeg kan lægge kortet på bordet foran mig og trygt sætte mig til at sove uden at behøve blive vækket ved kontrol. Derfor er den nuværende mobilløsning, eller et pendlerkort uden billedid, en løsning jeg vil være ked af.
Det er muligt man vil skulle. Det interessante er hvad konsekvensen er af ikke at gøre det. Rejser man så uden "gyldigt rejsehjemmel" og derfor bliver afkrævet 720 kr i bøde, på trods af, at man forlods har betalt flere hundrede kroner for sit kort? Hvad skal det koste at glemme at tjekke ud? På rejsekortet koster det jo blot restbeløbet op til halvtredseren, men hvilken konsekvens vil de få med periodekort? Jeg kan godt forså de udsætter idriftsættelsen, for de spørgsmål er ikke sådan liiiige til at svare på...
Er der nogen der ved om man skal lave Check-In Check-Ud med periodekort, eller er kravspec. ikke på det niveau endnu.
Er der nogen der ved om man skal lave Check-In Check-Ud med periodekort, eller er kravspec. ikke på det niveau endnu.
Jeg ved det ikke, men det er efter min mening sandsynligt, at det skal man. De forskellige trafik-selskaber (Metro, Movia, DSB etc) har jo stadig brug for den interne afregning, der f.eks. er grunden til, at man skal tjekke ind igen når man skifter transportmiddel. De mangler jo at vide præcis hvor mange pendlere der rejser med de forskellige selskaber, sådan som systemet er nu, så jeg vil være overrasket, hvis ikke pendlere skal tjeke ind, ind, ind og ud lige som alle os andre.
Godt man har sin cykel ;-)
Hvordan kan det egentlig være at mobilperiodekort fungere uden tjek ind/ud? Hvordan afregner selskaberne så og hvorfor kan rejseperiodekortet ikke gøre det samme?
Lad pendlere beholde pappet og slippe for besværet med reksekortet. Eller lad det være frivilligt. Sæt kunden i centrum.
Det har Rejsekortet så sandelig også gjort. Problemet er blot, at det er trafikselskaberne, der er kunden.Sæt kunden i centrum.
Det er muligt. Trafikselskaberne og Rejsekort er efter min mening mindre interessante i den sammenhæng. Det bør handle om kunden og kundens oplevelse.
til Rejsekortets ledelse til problemerne er løst - og betragte de hidtidigt udbetalte lønninger som a conto udbetalinger på en endnu ikke løst opgave ?
til Rejsekortets ledelse til problemerne er løst - og betragte de hidtidigt udbetalte lønninger som a conto udbetalinger på en endnu ikke løst opgave ?
til Rejsekortets ledelse til problemerne er løst - og betragte de hidtidigt udbetalte lønninger som a conto udbetalinger på en endnu ikke løst opgave ?
Da jeg kørte med toget dagligt mellem Herning og Skjern sparede jeg ca. 150,- pr. mdr med rejsekortet ift. periodekort. Hvordan hænger det sammen at afløseren for klippekortet er billigere end periodekortet?
Jeg har et par gange været inde og se om det var nemt lige at bestille et periodekort på nettet, men MidtTrafik havde så travlt med at fortælle alle de ting, jeg skulle overholde og hvad det ville koste hvis jeg ikke gjorde det og ... og .. og .. at jeg nemt kunne se at meningen var at jeg skulle hæve kontanter som jeg plejer og købe det i bussen den første dag, jeg har brug for det.
Jeg tror ikke at fx Midttrafik har nogen i de bestemmende lag, der nogensinde har købt et periodekort via deres egen webside. Det er ca så besværligt som det var i gamle dage at finde prisen på portoen på et almindeligt brev på postdanmarks sider. (Det er sikkert stadigt halvt umuligt, men jeg sender stort set aldrig breve mere.)
Et vellignende portrætfoto af den retmæssige indehaver af Rejsekortet må vel være nok til at gøre det til et periodekort. Tjek af gyldigheden bliver så en smule mere besværligt for kontrollørerne, der så ikke bare kan nøjes med at se på det, men må have kortlæseren frem for at se om der er betalt for perioden. Busserne skal vel så have en særlig aflæse-enhed, da brug af den sædvanlige blå plet jo vil aktivere kortet som rejsekort. Og det vil jo netop blive nødvendigt, hvis man rejser uden for det område man må pendle i, eller hvis man (som jeg) har MIMREKORT, og derfor lejlighedsvis må hive rejsekortet frem, når jeg skal på arbejde i spærretiden.
Jeg forstår til gengæld ikke, hvorfor det nuværende pendlerpapkort skal ændres til rejsekort. Det er (var) vel de dynamiske enkeltrejser, rejsekortet skulle understøtte på en smart måde. Pendlere rejser på en statisk rute som et papkort fint kan understøtte. Og med fordele som altid online, man glemmer ikke at stemple ind eller ud osv.
Ja det er simpelt med "papkortet". Men hvis man så en dag f.eks. skal en zone længere, skal man vel hoppe ud af tog/bus og checke ind på sit rejsekort lige før man forlader de zoner Pendlerkortet dækker - ikke særlig optimalt hvis man f.eks. er lidt skidt gående.
Er ikke helt sikker på hvad problemet er med at beregne en fælles pris hvis man kombinerer Pendlerkort og Rejsekort. Men er der ikke noget med at det faktisk er den enkelte stander, der evt. kan være offline feks. i en bus, som beregner slutprisen. Skal det derfor gøres simpelt for brugerne kræver det vel at den enkelte stander har alle oplysninger om den enkelte brugers pendlerkort, for at den kan beregne prisen og trække det korrekte beløb på rejsekortet.
For mig virker det som om man har valgt en ufleksibel arkitektur, der ikke muligør fleksibel afregning af ture.
Ja det er simpelt med "papkortet". Men hvis man så en dag f.eks. skal en zone længere, skal man vel hoppe ud af tog/bus og checke ind på sit rejsekort lige før man forlader de zoner Pendlerkortet dækker - ikke særlig optimalt hvis man f.eks. er lidt skidt gående.
Er ikke helt sikker på hvad problemet er med at beregne en fælles pris hvis man kombinerer Pendlerkort og Rejsekort. Men er der ikke noget med at det faktisk er den enkelte stander, der evt. kan være offline feks. i en bus, som beregner slutprisen. Skal det derfor gøres simpelt for brugerne kræver det vel at den enkelte stander har alle oplysninger om den enkelte brugers pendlerkort, for at den kan beregne prisen og trække det fra rejsekortet.
For mig virker det som om man har valgt en ufleksibel arkitektur, der ikke muligør fleksibel afregning af ture.
Så klipper man bare én gang med et blåt klippekort. Når/hvis klippet kortet er afskaffet, så tag bilen i stedet.Ja det er simpelt med "papkortet". Men hvis man så en dag f.eks. skal en zone længere
Rejsekortet skal helt afskaffes og erstattes med noget andet. Det er den eneste løsning. Det må aldrig nogensinde ske at pendlere bliver udsat for at skulle huske at foretage sig noget som helst ved påstigning, omstigning eller afstigning. Vi pendlere kan ikke huske den slags, og efter 3-strokes-and-you-are-out så kører vi uden billet - eller hvad har man tænkt sig?
Da vi fik klippekortet i 1980 var der en del defekter, som man måtte lærer at leve med. Det er bestemt ikke perfekt. Rejsekortet er så en tand værre på mange punkter, så det skal bare skrottes og vi skal have noget andet.
Arh, hvis du skal en zone længere, så er det bedre at købe en tillægsbillet. Det kan også gøres ved rejsens start, eller på mobilen.Så klipper man bare én gang med et blåt klippekort. Når/hvis klippet kortet er afskaffet, så tag bilen i stedet.
Jeg må indrømme, at jeg ganske enkelt ikke forstår hvorfor, at Rejsekort og Periodekort i kombination skal være sådan et stort problem. For mig at se, er Rejsekort ikke et korrekt fungerende produkt så længe, at det ikke virker i sammenhæng med Periodekort.
Hvis man registrerede sit Periodekort hos Rejsekort, burde de vel kunne kompensere pendlerne for den del af rejsens strækning, som blev foretaget i områder som Periodekortet allerede dækker. Selv hvis hele rejsen holdt sig inde for de zoner som man allerede har betalt via Periodekort, burde det være meget enkelt for Rejsekort at annullere trækningen af penge på kontoen.
I min mening burde det i øvrigt have været et erklæret mål med Rejsekort, at den altid valgte den billigste billettype til forbrugerne. Hvis jeg for eksempel på én dag havde tjekket ind og ud, i et afgrænset område, så mange gange, at en 24-timers ville have været billigere, burde Rejsekort efterfølgende konvertere de mange rejser til en 24-timers billet og kompensere forbrugeren for den "unødvendige overbetaling".
I den tid vi lever i bør valg af billettype etc. ikke være en bekymring for forbrugeren, men i stedet noget der afgøres af et dertil indrettet IT-system. Problematikken er dog muligvis ikke så simpel som jeg fremfører den ovenfor - det kunne jo vise sig, at det også handler om "falsk" omsætningsvækst.
- halvår 2015: Transportministeren meddeler at East-West har oplevet tekniske udfordringer, og at Periodekort ikke er klar før 2. halvår 2016. Desværre er produktionen af den gamle type periodekort indstillet og det ville være for dyrt at forlænge. Der pålægges større afgifter på bilister for at godtgøre de merudgifter Rejsekortet pådrager sig.