Pentagon: Vi bomber computersabotører fra fremmede nationer med missiler

9. juni 2011 kl. 14:5516
USA har erklæret krig mod hackere. Pentagon har besluttet, at computersabotage fra et andet land kan anses som en krigsforbrydelse.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Pentagon har meldt ud, at USA nu anser cyberangreb fra fremmede nationer som en krigshandling. Denne udmelding åbner for første gang døren for, at USA vil svare tilbage på hackerangreb med militærkraft, det skriver Wall Street Journal.

Pentagons formelle cyberstrategi, hvor den uklassificerede del forventes at blive offentliggjort næste måned, repræsenterer et forsigtigt forsøg på at hamle op med en verden, hvor en hacker kan udgøre en lige så stort sikkerhedsmæssig trussel mod amerikanske atomreaktorer eller rørledninger som et fjendtligt lands militær.

En unavngiven militær tjenestemand satte disse ord på Pentagons beslutning:

»Hvis du lukker vores elnet, vil vi måske sende et missil ned i en af dine skorstene.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udmeldingen kommer blandt andet fordi Pentagons egne systemer har været angrebet. I 2008 trængte hackere igennem til mindst et amerikansk militært computersystem, og senest gik det galt da den store militær-entreprenør Lockheed Martin opdagede, at de havde været ofre for en infiltration.

Yderligere har angrebet på det iranske atomprogram via Stuxnet ormen pustet til USA's tanke om at udvikle en mere formel tilgang til cyber-angreb.

Cyberstrategien rør dog ved nogle dilemmaer, som endnu er uløste. For hvordan sikrer USA sig, hvor angrebet kommer fra, og hvornår er computersabotage seriøst nok til at kunne anses som en krigshandling? Disse emner har allerede givet anledning til hæftig debat i det amerikanske militær.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
9. juni 2011 kl. 15:43

Nu ved jeg jo ikke om citatet nedenfor er oversat af Jer..

"»Hvis du lukker vores ledningsnet, vil vi måske putte en missil ned i din skorsten.« "

Men det bør måske lige komme én gang mere igennem korrekturmaskineriet.

3
9. juni 2011 kl. 16:05

Jeg har nu rettet enkelte steder i oversættelsen af det nævnte citat. Men hverken den oprindelige oversættelse eller den nye kan dog ændre ved, at den engelske original er lidt kluntet formuleret:

"If you shut down our power grid, maybe we will put a missile down one of your smokestacks."

Vh Morten, Version2.

4
9. juni 2011 kl. 19:11

Fair nok, det var mest "en missil" jeg hængte fast i. :-) Som jyde på djævleøen bliver man straks mere opmærksom end normalt på dén slags! ;-)

12
10. juni 2011 kl. 07:15

Som jyde på djævleøen bliver man straks mere opmærksom end normalt på dén slags! ;-)

Så kan du jo glæde dig til din opholdstilladelse udløber og du kan komme hjem og slippe for at skulle spekulere på den slags ting................

15
10. juni 2011 kl. 09:05

Min tanke var, at Danmark også er en fremmed nation, relativt set. Så hvis hackeren sidder på Lærkevej i Lillekøbing, hvordan vil den danske regering så se på et amerikansk missil på vej ned i skorstenen? Er det ikke en trussel? Skal man ikke reagere på trusler?

16
10. juni 2011 kl. 09:29

Så kan vi kende verdens dobbeltmoralske herrer igen.

13
10. juni 2011 kl. 07:37

Det er vel ikke sikkert de kan afskyde missiler, eller overhovedet ramme deres mål, efter de er blevet hacket.

I værste fald kan hackerne have sørget for at koordinaterne de prøver at ramme i virkeligeheden er dem selv.

Hele ideen med at hacke Pentagon er vel netop at sørge for at de ikke kan angribe.

I hvert fald er bolden da nu givet op til hackerne, så de ved hvad de først skal sørge for, nemlig at sætte Pentagon ud af funktion, så er USA rigtigt på skideren,for det er vel det, de med denne primitive udmelding mener er deres cyberforsvar?

Var der nogen der sagde Small Penis Syndrome.

5
9. juni 2011 kl. 19:23

Sådan let editeret...

Pentagon Mainframe: Shall we play a game? Hacker: Oh! Hacker: Love to. How about Global thermonuclear War? Pentagon Mainframe: Wouldn't you prefer a nice game of chess? Hacker: Later. Let's play Global Thermonuclear War. Pentagon Mainframe: Fine.

Og for dem der ikke har set IT kultfilmen WarGames, så går det næsten grueligt galt.

// Jesper

6
9. juni 2011 kl. 19:26

Kunne ikke andet end at smile fjoget og trykke "Thumbs up"!

1
9. juni 2011 kl. 15:43

Stuxnet som man mener stammer fra USA/Israel? så de må gerne...

er slet ik "fan" af mellemøsten men jeg synes det er klamt at udtale sig på den måde...det virker utroligt barnligt.. Og jeg kan da sagtens forstå der sidder folk rundt omkring i verden og er sure på den måde USA fører sig frem på.

nå ja så var der lige Libyen også http://goo.gl/4aqTW

7
9. juni 2011 kl. 19:59

Der er nok nogle generaler fra koldkrigstiden, der render rundt i Pentagon, og som stadig tænker "strike harder". :-P

8
9. juni 2011 kl. 21:34

punkt var her en.

9
9. juni 2011 kl. 22:00

Selvfølgelig kan man vælge at se et hacker angreb som en krigshandling. Men hvordan blev krigshandling lige til krigsforbrydelse?

10
10. juni 2011 kl. 00:19

USA bør tjekke koordinaterne til deres missil ud før de sender en "hilsen" tilbage.

Hvis det lander i Kina kan det være at kineserne bliver så sure, at de vælger at spærre for at den almindelige kineser kan købe USAnske obligationer.

Kina som stat kan vælge at tage det tab deres borgere vil lide ved at deres USA obligationer kan blive ingenting værd (Kina som stat udbetaler erstatning til deres borgere med værdiløse USAnske obligationer).

Så kan USA komme i financielle problemer med deres store forbrug, som de låner til. Deres enormt store udlandsgæld vil så blive problemet: http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/tentrillion/themes/debt.html11 trillion USD skulle være 11.000.000.000.000.000 USD, da trillion er noget med 15 nuller.

Jeg ønsker ikke at det skal ske for dem (USA går statsbankerot).

De kunne bare have godt af at tænke sig om en gang imellem i stedet for at bruge deres cowboy stil. F.eks. sætte sig ind i andre landes kulturer i stedet for at tromle hen over dem, bare fordi man kan.