Pensionsmodne skole-pc'er genoplivet med SSD og Windows 8: Starter på 30 sekunder

9. januar 2013 kl. 10:4529
Skoleeleverne i Herning Kommune kan takket være en opgradering af pc'erne være logget på pc'en allerede efter 30 sekunder. 4.500 ældre bærbare har fået nyt SSD-drev og Windows 8.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En mindre opgradering gør det muligt for Herning Kommune at leve op til kommunens it-strategi for skoleområdet uden at skulle udskifte hele maskinparken. De cirka 4.500 bærbare pc'er, som eleverne i dag har adgang til på skolerne, kan nemlig gøres væsentligt hurtigere.

»Vi har testet med SSD-drev og med Windows 8 og har fået en opstartstid på cirka 30 sekunder inklusive login,« siger it-konsulent Jens Ole Mogensen fra Børne og Unge i Herning Kommune til Version2.

Herning Kommunes it-strategi for skolerne er, at eleverne så vidt muligt skal have adgang til hver deres personlige pc, og de skal have adgang til undervisningssystemerne og fællesdrev alle steder fra. Og opstartstiderne skulle minimeres.

Lange opstartstider er et problem for mange danske skoler, hvor ældre hardware og software betyder, at det kan tage op mod 10 minutter, før alle elever er klar til at kunne arbejde med skole-pc'en.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I stedet for at udskifte alle de bærbare pc'er, som kommunen allerede havde købt, så valgte man i Herning Kommune at se på, om det var muligt at leve op til it-strategien ved at opgradere de 3-3,5 år gamle bærbare pc'er.

»De er ganske vist ikke helt up to date længere, men med en SSD og et nyt batteri samt opgradering til Windows 8, så er vi overbevist om, at de kan holde to år længere,« siger Jens Ole Mogensen.

Kommunen indkøber også ny bærbare pc'er med SSD-drev og Windows 8, men det er ikke sikkert, at de også kommer til at holde op mod de 5,5 år, som de gamle maskiner.

»Det har vi ikke fokuseret på. Vi ved ikke, hvordan undervisnings-it ser ud om fem år. Vi håber, de kan holde fem år, og at eleverne vil passe på dem, når de får deres egen enhed, men vi ved også, at når man har haft en pc i fire-fem år, så vil man gerne have noget nyt,« siger Jens Ole Mogensen.

It-strategien er lagt for de næste tre år, og kommunen har også kig på, hvad der sker på tablet-markedet. Kommunen har afprøvet Apple iPad som forsøg i skolerne og forventer også at lave forsøg med tablets med Windows 8.

Ambitionen om, at hver elev får sin egen pc, bliver ikke helt opfyldt inden for de næste to år, hvor der skal købes cirka 1.000 ny pc'er ud over de gamle, som bliver opgraderet. Herning Kommune har cirka 10.000 skoleelever, men de yngste klasser vil i første omgang nøjes med klassesæt i stedet for personlige enheder.

Kommunen har også kigget på muligheden for, at eleverne kan bruges deres private enheder, men erfaringerne har været, at netop opstartstiderne kan være et problem, fordi eleverne kan lave flere ændringer og installere ekstra software på deres private pc'er, hvilket kan gøre dem langsommere.

Alle skole-pc'erne får Windows 8, hvor én af de væsentligste forbedringer netop har været at nedbringe opstartstiderne.

»Windows 8 er selvfølgelig en omvæltning, men vi laver en indsats med eksempelvis pjecer og undervisning,« siger Jens Ole Mogensen.

29 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
28
11. januar 2013 kl. 22:32

LTSP virker kun godt på lokale netværk f.eks i et klasseværelse med en masse pladser forbundet til en enkelt server båndbredden er ikke særlig anvendelig over internettet, og da eleverne tager maskinerne med hjem og ofte sender og modtager opgaverne over nettet ser jeg ikke nogen praktisk anvendelse der.

Desuden er systemet et LINUX system,er der overhovedet lavet soft der forbinder f.eks windows 7 maskiner med det ? ved windows 7 netværk aldrig har været særligt begejstret for linux og man blandt andet bliver nød til slå windows 128 bit kryptering fra.

ellers rigtigt godt i et linux miljø med f.eks ubuntu. men det er jo kun et fattigmands system der er godt i lande der ikke i forvejen har en gennemført it struktur som den vi har her,og for microsoft hadere der vil gøre alt for undgå windows om de så skel lide for det haha

23
10. januar 2013 kl. 13:12

</p>
<p>Jeg tror ikke økonomien holder vand. En ting er hvad nyt batteri, SSD disk koster. Noget andet er den tid der skal bruges på at skifte delene.
Hvis skolen selv gør det, så kan det godt være at økonomien holder.
Men man ender stadig ud med en gammel PC, som kan gå i stykker hvert øjeblik. Er det så billigt ifht. en ny ?

Brug og smid ud, brug og smid ud, brug ..... alt i mens affaldsbjergene vokser omkring os, hvor bla. WEE affaldet udgør et stort problem.

Der er ingen rationel grund til at en computer ikke skulle kunne holde i adskillige år, men der er behov for at der tænkes anderledes fsva. hele setup'et.

Hvad vil vi egentlig med vores skoler - skal det være fabrikker hvor poderne på samlebånd oplæres til at bruge et og kun et værktøj, eller skal det være skoler hvor der læres hvad der er universelt anvendeligt, og samtidig opbygges en interesse for at udvikle sig?

24
10. januar 2013 kl. 23:59

Bedste ville være sende dem til f.eks. Afrika hvor de alligevel er år bagud med udviklingen,for dem vil det være nyere maskiner end dem de har hvis de da har noget overhovedet,og så er vi også ude over det med affaldet :)

Rationel grund ? intet er lavet for holde alt forbruger elektronik er baseret på det skal slides så vi køber nyt, da de første transistorer blev masseproduceret opdagede producenterne deres radio tv osv ikke var til slides op så man opfandt komponenter med begrænset holdbarhed,og det anvender man stadig, vil man have noget der holder ja så følger pris og kvalitet ad. da de mest holdbare komponenter er de dyreste.

Alt bliver mere og mere krævende man kan trække den nogle år men så må man give fortabt æde en kamel og købe noget der i det mindste er nyere end det man har. selv samfundet kræver det, se bare hvilke specifikationer det kræver for bruge de offentlige systemer som vi er forpligtet til bruge i dag, udviklingen er ikke til komme udenom.

25
11. januar 2013 kl. 00:33

Bedste ville være sende dem til f.eks. Afrika hvor de alligevel er år bagud med udviklingen,for dem vil det være nyere maskiner end dem de har hvis de da har noget overhovedet,og så er vi også ude over det med affaldet :)

Og det håber jeg så sandelig ikke at du mener alvorligt.

Vi skal på ingen måde tørre vores affaldsproblemer af på den tredie verden!

Rationel grund ? intet er lavet for holde alt forbruger elektronik er baseret på det skal slides så vi køber nyt, da de første transistorer blev masseproduceret opdagede producenterne deres radio tv osv ikke var til slides op så man opfandt komponenter med begrænset holdbarhed,og det anvender man stadig, vil man have noget der holder ja så følger pris og kvalitet ad. da de mest holdbare komponenter er de dyreste.

Som flere andre her i debatten har nævnt, så ligger hovedårsagen til skolernes problemer ikke i hardwareproblemer, men i at maskinerne sander til, dårlige opsætninger, misforstået brug af roaming profiles, overbelastede WiFi's, etc.

Og det er altså en voldsom overdrivelse at elektronik ikke skulle kunde holde - jo man kan være uheldig at der er fejl i en serie af computere, f.eks. Acers bogstørrelse computere, hvor lytterne er underdimensioneret, men hovedparten af de computere jeg har set smidt ud, er fordi de ikke lever op til de perverse krav softwaren stiller i dag - men det er altså maskiner der er mere end både 5 og 6 år gamle.

Og hvordan er det lige det er - Windows Vista blev releaset i januar 2007, altså for 6 år siden, og jeg synes jeg har hørt ret mange sige at W8 stiller mindre krav end Vista. Så halter argumentationen ikke lidt?

Alt bliver mere og mere krævende man kan trække den nogle år men så må man give fortabt æde en kamel og købe noget der i det mindste er nyere end det man har.

Som jeg også har skrevet andetsteds, så kan der være stor mening i at overveje løsninger ala LTSP - ikke kun kan ældre maskiner fungere som terminaler, der er heller ikke ret mange muligheder eleverne har for at lave sabotage, da maskinen bliver "dum" i det øjeblik den bliver slukket. Plus de er heller ikke specielt interessante at stjæle

selv samfundet kræver det, se bare hvilke specifikationer det kræver for bruge de offentlige systemer som vi er forpligtet til bruge i dag,

Hvilket er noget notorisk sludder. Uagtet hvad man ellers mener om NemID eller diverse håbløse offentlige hjemmesider, så er det altså ikke noget der stiller specielt høje hardwarekrav.

26
11. januar 2013 kl. 16:42

mener da 100% får de maskinerne så må det da være deres problem,forventer du vi kommer henter dem igen når de ikke længere kan bruges,syntes nu det var sjov vinkel skrive så er det deres problem.

du virker som en der hænger sig i petitesser og ikke har meget humor,ret frembrusende og står ikke i vejen for nedgøre andres meninger og udtalelser,hvilket virker som en svaghed. ville klæde dig hvis du undgik den slags negative udsagn som,du har brugt flere steder i tråden ingen grund til risikere kritisere eller støde nogle. eneste du risikere er folk bliver trætte af høre på dig og springer dine indlæg over,

selvfølgeligt slides alt når det bruges porte slides når ting kobles ud og ud,tastatur slides,ikke altid eleverne er lige blide om behandlingen af deres eller andres maskiner. miljøerne er forskellig nogle maskiner suger så meget støv ind de får hedeslag der får den ene ting efter dan anden til bryde sammen,

kender ikke til ltsp maskinerne bruges ikke kun på skolerne også i hjemmet ,fungere ltsp også der ?

sagde vist intet om de krav er specielt høje, selvfølgeligt er der hardware krav. og selvfølgelig ændres de hele tiden, lige som elevernes undervisning ændres.

kunne lige se for mig en skole hvor en elev sad med en pc med minimumskrav og alle de andre så lige skule vente på eleven hver gang de skule til næste ting, tid er relativt men enhver der har brugt en hurtige pc holder ikke ud gå tilbage til en langsommere det bliver ulideligt arbejde med,

Styresystemers hardware krav,har alle dage været en medie stunt man vil så gerne fremgå med produkter der ikke kræver meget,men når man så står med det er virkeligheden en anden,skal det kører ordentligt er man altid nød til forbedre sit system.

prøv løsne lidt op,hold det i en afslappet tone. god weekend.

27
11. januar 2013 kl. 18:19

mener da 100% får de maskinerne så må det da være deres problem,forventer du vi kommer henter dem igen når de ikke længere kan bruges,syntes nu det var sjov vinkel skrive så er det deres problem.

Jeg ser intet morsomt i det. Vi er på vej til at gøre Afrika til verdens losseplads, og eksport af udrangeret elektronik fra Vesten er ikke vejen frem - det er der desværre alt for mange kyniske lykkeriddere der lever højt på, bare de kan profitere, så er de bedøvende ligeglade med den miljømæssige konsekvens.

du virker som en der hænger sig i petitesser

Hvis djævlen ligger i detaljen, så er det nødvendigt ikke bare at male med den brede pensel.

og ikke har meget humor

Det kan du så mene, men jeg mener ikke der er ret meget humor i at eksportere elektronikaffald til Afrika - og nej jeg er ikke selvmodsigende når jeg nu kalder noget for affald som man ellers kan plædere for er funktionelt, men det skyldes hvis ikke der skelnes skarpt, så bliver der sendt 10 stk vrag for hver gang der sendes en god, alt sammen camoufleret som værende et godt formål.

selvfølgeligt slides alt når det bruges porte slides når ting kobles ud og ud,tastatur slides,ikke altid eleverne er lige blide om behandlingen af deres eller andres maskiner. miljøerne er forskellig nogle maskiner suger så meget støv ind de får hedeslag der får den ene ting efter dan anden til bryde sammen

Udstyr skal kasseres når det er (definitivt) defekt, ikke ud fra en arbitrær dato, eller manglende funktionsevne af softwaren som ovenfor beskrevet.

kender ikke til ltsp maskinerne bruges ikke kun på skolerne også i hjemmet ,fungere ltsp også der ?

http://www.ltsp.org/

sagde vist intet om de krav er specielt høje,
selvfølgeligt er der hardware krav. og selvfølgelig ændres de hele tiden,
lige som elevernes undervisning ændres.

Som jeg sagde ovenfor, W8 siger alle kører bedre end Vista på maskiner der leveret med Vista.

Jeg siger ikke vi skal bruge 15 år gamle maskiner, men maskiner der er 5-6 år gamle har altså masser af hestekræfter.

kunne lige se for mig en skole hvor en elev sad med en pc med minimumskrav og alle de andre så lige skule vente på eleven hver gang de skule til næste ting,
tid er relativt men enhver der har brugt en hurtige pc holder ikke ud gå tilbage til en langsommere det bliver ulideligt arbejde med

Og der vil jeg påstå, at med mindre hardwaren er meget gammel (>10 år), så er det et softwareproblem, ikke hardware.

Styresystemers hardware krav,har alle dage været en medie stunt man vil så gerne fremgå med produkter der ikke kræver meget,men når man så står med det er virkeligheden en anden,skal det kører ordentligt er man altid nød til forbedre sit system.

??????????

19
10. januar 2013 kl. 11:13

Det er laptops til skole brug der tales om, gamle maskiner kan da opgraderes og repareres, har blandt andet renoveret alle de gamle desktops for en skole. men hvad er det man vil have, noget der er i orden eller en fuldtids beskæftiget it mand og dagligt elever der kommer med pc problemer? Det er det er almindeligt kendt laptops allerede efter 2 år begynder gå i stykker. så 3-3½ år gamle maskiner ligger i højrisiko gruppen for fejle. skole laptops er noget der helst skal fungere hele tiden, set fra et perspektiv som pc mand kan jeg da kun klappe i hænderne for opgraderinger, der er dejligt meget arbejde i dem. :)

17
10. januar 2013 kl. 10:11

Er hvad den danske folkeskole skal bruge. Det er perfekt til de behov den gennemsnitlige elev har brug for. Der er altid behov som ikke kan opfyldes. Sådan er det nu og sådan ville det også være med alt andet der bliver satset på. Det som virkelig sløver vores computere ned er helt bestemt to ting. Netværket og f-Secure. Fjerner vi F-Secure fra maskinen spare vi rundt regnet fem minutter på opstarten. Ved at bruge Chrome OS slipper vi for alt det døje med sådan programmer og det tager ingen tid at omkøre sådan en maskine.

18
10. januar 2013 kl. 10:32

Vi kan også gå tilbage og erstatte PC'en med en lommeregner fra Texas Instrument, Chrome OS er næppe løsningen og det vil skabe alt for mange problemer med undervisningssoftware der ikke længere kan afvikles.

Det lyder fint i teorien, men i praksis er det alt for umoden en løsning.

16
10. januar 2013 kl. 10:04

Jeg synes dette lyder ret så fornuftigt.

3-4 år gamle laptops blev worstcase solgt med Vista - siden da er Windows kun blevet hurtigere. Så imodsætning til hvad vi tidligere har været vant til, så performer disse laptops altså bedre idag (med Windows 8) end da de blev købt!

Desuden er det ved at være nogle år siden vi ramte "the power wall" for vores CPU'er - det betyder at selvom vi får flere og flere kerner og de bruger mindre og mindre strøm, så er vores CPU'er ikke blevet voldsomt meget hurtigere til single core performance de seneste år.

CPU'en på en 3-4 år gammel laptop vil derfor ikke føles specielt meget sløvere til alm. skolebrug (køre Office pakken og lign.)

Det eneste punkt hvor en sådan maskine halter er formentlig på grafikområdet, men da 3D spil formentlig ikke er en del af pensum betyder det i denne sammenhæng ikke det helt store.

En SSD er formentlig en af de største opgraderinger man kan foretage på en computer idag, jeg smed selv en SSD i en 4 år gammel HP laptop og den var som vækket til live påny - hvor den før havde føltes sløv og gammel, så kunne jeg nu ikke længere mærke betydelig forskel på at udvikle i Visual Studio på den eller min spritnye i7 laptop og den bootede nu på omkring 10 sekunder med Windows 8.

Alt i alt tror jeg derfor man i Herning bliver ganske glade for denne beslutning.

11
10. januar 2013 kl. 00:02

poste penge i slidte maskiner der kan gå i stykker hvert øje blik, er ikke ordentligt undervisningsværktøj.

  • ubuntu er ikke værd røre ved. og slet ikke til undervisnings brug, det er som lære folk flette sivsko og spile på sav, det kan da gøres men det skaber ikke nogen praktiske ting,
14
10. januar 2013 kl. 08:34

</p>
<p>poste penge i slidte maskiner der kan gå i stykker hvert øje blik,
er ikke ordentligt undervisningsværktøj.

Hvorfor skulle de dog gå i stykker ? en der er tre mekaniske slidelementer i en computer: blæseren, disken, CD/DVD drevet og to elektriske: CFL til baggrundsbelysningen i ældre TFT fladskærme og batteriet til BIOS og RTC. Resten kan holde 50 år med minimum vedligeholdelse. 95% af computere som kasseres efter 3 år fejler ikke andet end at Windows er blevet sløv på den (primært pga. inkompetente ejere) samme computer med andet OS holder 5 ~ 7 år før den begynder at føles sløv.

Jeg lavede en lign. øvelse for en hel del år siden, jeg skiftede CPU'er fra PIII 400 MHz til PIII Coppermine 850 MHz og fik 4 år ekstra ud af PC'erne. Det var en af de absolut bedste IT investeringer i firmaet.

12
10. januar 2013 kl. 00:57

ubuntu er ikke værd røre ved. og slet ikke til undervisnings brug, det er som lære folk flette sivsko og spile på sav, det kan da gøres men det skaber ikke nogen praktiske ting,

Hvilket så er et ligeså tåbeligt og uindsigtsfuldt udsagn, som det bare lallegladt at sige Ubuntu.

Men hvis vi skal bevæge os op på et lidt mere nuanceret og begavet niveau, hvor hovedparten af V2s læsere befinder sig, så er det beskæmmende at vi er så frygtelig konforme her i landet, at vi ikke magter at tænke ud af boksen.

Hvis man nu turde satse noget mere, og overveje nogle OS løsninger (hvoraf nogle kunne være LTSP løsninger), så ville skolerne kunne spare mange penge, og der kunne måske blive råd til dels mere almindelige undervisning, dels videreudvikling af systemerne så de bedre egnede sig til undervisningsformål, dels væsentlig bedre mulighed for at gøde det udviklergen vi har hamrende meget behov for i fremtiden.

I den kontekst virker der på mig mentalt meget fattigt at det eneste man kan gøre er at importere fiks og færdige konsumkasser - og jeg vil slet ikke ind på en diskussion om hvorvidt W8 er godt eller skidt, for det er da sikkert glimrende, men mere tage fat i at vi simpelthen skyder os selv i foden ved ikke selv at være med til at præge vor egen fremtid.

13
10. januar 2013 kl. 03:35

                                                        

                                              

10
9. januar 2013 kl. 18:26

Jeg synes helt ærligt ikke det er særlig imponerende?

20
10. januar 2013 kl. 11:53

"30 sekunder?
Jeg synes helt ærligt ikke det er særlig imponerende?"

For 3 år gamle laptops sikkert helt fint; men ja ikke set i forhold til en helt ny PC med moderne BIOS. Min 2½ år gamle VAIO er klar på 13 sek, mens min 1½ år gamle Dell M6600 monster slæbbar bruger 20 sek bare på at komme igennem BIOS delen... derefter bruges der 6 sek på Windows 8

21
10. januar 2013 kl. 12:11

Jan: Men har du prøvet at putte en SSD i disse maskiner? Min i7 slæbbare bootede Windows 8 på 7 sekunder fra BIOS til operationel da det var nyinstalleret (nu har jeg aktiveret Hyper-V på den hvilket tager lidt længere at starte) og min 4 år gamle HP med SSD klarede det på 10 sekunder ved nyinstall af Windows 8, hvilket jeg var ret imponeret over.

Boot-tid er dog begrænset interessant udover fra et nørdet perspektiv, hvad jeg fandt langt mere interessant var at min 4 år gamle laptop pludselig føltes lige så rar at arbejde på som min nye i7 slæbbare - det er første gang jeg har oplevet at udskiftning af en enkelt del flyttede SÅ meget.

Jeg kan varmt anbefale Intels 520 serie.

29
15. januar 2013 kl. 13:57

"Men har du prøvet at putte en SSD i disse maskiner?"

Ja jeg har SSD i alle mine æsker; og de tider jeg kom med er alle målt med SSD. Det var først da jeg skiftede til SSD at jeg opdagede hvor lang tid post/BIOS tog på enkelte maskiner.

Har prøvet SSD fra Kingston, Intel, OCZ og de seneste 3 har været Samsung 830

30
15. januar 2013 kl. 14:39

Bare for at vedkende sig denne problemstilling, så har "vi" præcist samme problem. Bios'en tager forfærdelig lang tid, oftest længere tid end hvad en ssd hjælper - ISÆR på ældre maskiner! UEFI osv hjælper kraftigt på dette, men så snakker vi ikke blot en ssd opgradering...

8
9. januar 2013 kl. 14:29

God ide at smide en SSD i, ingen computer (og slet ikke bærbar) bør være foruden. Dog ville jeg have valgt at blive på win7 hvis det var en mulighed. Win8 giver ikke nogen mærkbar fordel (og imho en ringere brugeroplevelse).

9
9. januar 2013 kl. 14:36

Win8 giver faktisk en pæn forskel i opstartstid. Det er kun user delen af styresystemet som lukkes/genstartes når man slukker og tænder for maskinen. Kernen går i hibernate i stedet. Dette betyder at du får fordelen fra fuld sluk (programmer lukkes osv), men også fordelen fra hibernation (hurtigere opstart) :)

6
9. januar 2013 kl. 13:50

Tror nu mere hovedsageligt det drejer sig om en frisk installation (sekundært ssd). Mange skole pc-er er længe om at starte fordi de er smæk fulde af spyware og crapware. Så mon ikke det bare er et spørgsmål om tid før man er lige vidt vedr. opstartstid.

3
9. januar 2013 kl. 11:20

"Lange opstartstider er et problem for mange danske skoler, hvor ældre hardware og software betyder, at det kan tage op mod 10 minutter, før alle elever er klar til at kunne arbejde med skole-pc'en."

Nogengange er det vist mere 15-20... Og de (mange) gange jeg har stået og ventet har det intet haft at gøre med gammel hardware, eller manglende software. Det har at gøre med opsætning.

Hvis man sætter 20 computere til samtidig at skulle hente systemopsætning over det samme ringe trådløse netværk, og derefter kommunikere vildt og inderligt med en windows server om adgang til netværksressourcer, hente (fuldstændigt identiske) windows indstillinger fra samme centrale position, logge ind centralt til ingen verdens nytte og derefter loade resten af windows... Så tager det tid.

Hvis man havde én bruger per computer, hibernation eller standby, og adgang til et fællesdrev uden videre sikkerhed (men med backup centralt) på Windows XP eller en Ubuntu-version, så havde det nok gået en 5-600 gange hurtigere. Til samme pris.

Det eneste der er vundet er, at eleverne har hver deres mappe - som de ikke bruger - og at de har hver deres kodeord - som de ikke kan huske/er 1234.

Jeg ved ikke hvem der har solgt den nuværende løsning til folkeskolerne, men han/hun er mål nr. 1 hvis jeg får en tidsmaskine. Sjældent har så få gjort så stor skade...

2
9. januar 2013 kl. 11:17

Endelig - stort tillykke med opgraderingen. Alt alt for mange PC/bærbare skrottes hensynsløst, istedet for at afprøve om SSD og nyt OS samt evt. nyt batt. er nok. Jeg siger ikke at det altid er løsningen, men der skrottes godt nok meget, der kunne have være genbrugt. Ny SSD/OS/Batt./Image = kr. ??, det kunne være sjovt at se økonomien. Jeg tror at den holder vand. Godt gået Herning

22
10. januar 2013 kl. 12:58

Endelig - stort tillykke med opgraderingen. Alt alt for mange PC/bærbare skrottes hensynsløst, istedet for at afprøve om SSD og nyt OS samt evt. nyt batt. er nok. Jeg siger ikke at det altid er løsningen, men der skrottes godt nok meget, der kunne have være genbrugt.
Ny SSD/OS/Batt./Image = kr. ??, det kunne være sjovt at se økonomien. Jeg tror at den holder vand. Godt gået Herning

Jeg tror ikke økonomien holder vand. En ting er hvad nyt batteri, SSD disk koster. Noget andet er den tid der skal bruges på at skifte delene. Hvis skolen selv gør det, så kan det godt være at økonomien holder. Men man ender stadig ud med en gammel PC, som kan gå i stykker hvert øjeblik. Er det så billigt ifht. en ny ?

1
9. januar 2013 kl. 11:15

Når nu de alligevel skifter interface og taber deres gamle programmer, havde der da været mere perspektiv i at gå på Ubuntu.

4
9. januar 2013 kl. 11:20

Perspektivet afhænger jo af, hvorfra man ser, men det skinner jo igennem, at Herning ville spare på et eksisterende setup og da jeg tror de kører MS-miljø, er det alt andet lige en nemmere operation at gå fra MS2MS istedet for XX2MS. De har måske allerede en stor Office-licens aftale de kan genbruge og så giver det endog stor mening at holde sig til MS. Who knovs?

7
9. januar 2013 kl. 14:07

"De har måske allerede en stor Office-licens aftale de kan genbruge og så giver det endog stor" Som hvis de skiftet til open source var gratis for altid, og man kunne frit have samme software på alle sine hjemme computer. Men skiftet til win 8 er ikke så dumt, det køre bedre på selv små pc-er ind XP. Har ikke prøvet men mindre RAM = 1 Gb, men med 3GB køre det fint.