Aarhus. Ligesom det nært forestående skifte til sommertid, så lader en udskydelse af NemID's afløser, MitID, også til at være en årligt tilbagevendende begivenhed.

2017 var den oprindelige melding fra Digitaliseringsstyrelsen i forhold til, hvornår den nuværende NemID-løsning kunne sendes på pension.
Denne forventning blev senere justeret til 2018, og så sent som november 2016 var det blevet til 2019. Nu taler Digitaliseringsstyrelsen om 2020 i forhold til, hvornår en ny signatur- og login-løsning er klar til drift.
Det nye årstal blev nævnt under et indlæg fra Digitaliseringsstyrelsen på konferencen Offentlig Digitalisering, som Dansk IT har afholdt i Aarhus i denne uge.
Indlægget handlede om planerne i forhold til næste generation af Digital Post, den fællesoffentlige login-løsning NemLogin og så NemID.
Af indlægget fremgik det blandt andet, at Digitaliseringsstyrelsen forventer, at de tre projektforløb tidsmæssigt kommer til at ligge op ad hinanden, og det var i den forbindelse at 2020 blev nævnt som et bud på, hvornår løsningerne ville være klar til brug.
Efter seancen fangede Version2 den ene af indlægsholderne, kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen Charlotte Jacoby.
Hvornår skal MitID være i drift?
»Det kan jeg ikke svare endeligt på. Det afhænger af de kontrakter, vi indgår med leverandøren.«
I nævnte 2020 i forbindelse med præsentationen?
»Ja, det er en rimelig rund tidsplan.«
I november 2016 sagde i 2019, og tidligere har I sagt 2018, og før det 2017. Det lyder som om, det er skredet endnu et år?
»Jeg ved ikke, om man kan sige, det er skredet endnu et år. De tal, vi giver, de er jo altid nogle overslag.«
For to år siden
På samme konference for to år siden talte Version2 med daværende kontorchef og nuværende vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen, Marianne Sørensen.
Anledningen var ligesom nu et indlæg om den kommende NemID-arvtager. Dengang kom det i forbindelse med indlægget frem, at Digitaliseringsstyrelsen ikke længere forventede, at generationsskiftet ville finde sted i 2017, men i stedet i 2018.
Her skal det retteligt nævnes, at Marianne Sørensen understregede, at den dengang nye tidsplan var usikker. Hun henviste i den forbindelse til de nye ejerforhold i forhold til den kommende løsning.
For de uindviede går det kort fortalt ud på, at Digitaliseringsstyrelsen dengang havde fundet frem til, at ejerskabet i forhold til den kommende NemID v2, netop navngivet MitID, skulle være i regi af et privat/offentligt partnerskab. Og i den forbindelse skulle der findes en eller flere partnere via det, som Marianne Sørensen beskrev som en udbudslignende proces.
I mellemtiden er partneren fundet. Det blev brancheorganisationen for bankerne, Finansrådet, der sidenhen er blevet en del af interesseorganisationen for penge- og realkreditinstitutterne, FinansDanmark.
Der står mere om partnerskabet her.
En udbudsproces
På den nyligt overståede Dansk IT 2017-konference angiver Charlotte Jacoby også processen med at finde en samarbejdspartner som en del af forklaringen på, hvorfor MitID stadig befinder sig et sted ude i fremtiden.
»Der er ingen tvivl om, at processen for etablering af vores partnerskab har medvirket til, at vi er kommet senere i gang med at arbejde med selve udbuddet i forhold til den næste NemID.«
Det er foreløbigt sparsomt med de tekniske detaljer i forhold til, hvordan den næste NemID skal tage sig ud. Under indlægget kunne Charlotte Jacoby dog oplyse, at den mobile platform ville få en væsentlig betydning i relation til den kommende løsning. Ellers var det mest konkrete, der kom frem om MitID i den forbindelse umiddelbart navnet.
»Man kan sige, at vi er på det stadie, hvor vi sidder og kravspecificerer. Vi har haft en markedsdialog for at få nogle input i forhold til, hvad der findes af løsninger derude. Vi vil gerne have standardbaserede løsninger. Det næste vi så skal, det er at lave udbudsmateriale, når vi lige har fået vores finansiering på plads. Og så skal vi gennem et forhandlingsforløb,« siger Charlotte Jacoby.
Hvad kunne være et bud på den største forskel, borgeren kommer til at opleve?
»For borgeren vil det centrere sig om nøglekortet: Vil vi fortsat have et nøglekort eller ikke? Det tror jeg umiddelbart bliver den største forandring for borgeren,« siger Charlotte Jacoby og tilføjer:
»Det er jo ikke en løsning i sig selv, det interessante er jo, hvad løsningen giver adgang til. Det vigtigste er, at det bliver sikkert og nemt.«
I forhold til sikkert og nemt, så henvendte en repræsentant fra en virksomhed, der gør i autentifikation via biometri, sig til Charlotte Jacoby efter præsentationen.
Som mere end en Version2-læser vil vide, så dækker biometri i denne sammenhæng over sådan noget som fingeraftryk. En funktion, som flere i dag har fornøjelse af, når de låser deres smartphones op eller autentificerer sig i forhold til Mobilepay og andet.
Er fingeraftryk stadig i spil som en del af autentifikationen?
»Det kunne det sagtens være, det ved jeg ikke, før jeg ser, hvad der bliver budt ind med. Men løsningen findes derude.«
2019-2020
Version2 har i en opfølgende e-mail spurgt Charlotte Jacoby, om det var muligt at komme tidspunktet for MitID's lancering nærmere. I den forbindelse er kontorchefen vendt tilbage med et estimat, der hedder 2019-2020.
Hvis det bliver 2019, så holder tidsplanen i forhold til Digitaliseringsstyrelsens udmelding fra november 2016.
Spørgsmålet er dog, i hvor høj grad, Digitaliseringsstyrelsen selv vurderer, det er realistisk, at 2019 bliver året, hvor NemID bliver til MitID.
Der var i den forbindelse en tidslinje på et slide under Digitaliseringsstyrelsen præsentation, som dækkede over forløbet i forhold til både næste udgave af Digital Post, Nemlogin og NemID, altså MitID.
Og her så det umiddelbart ud som om migrering - altså flytning fra den nuværende løsning - af slutbrugere til den nye løsning forventes at ligge nærmere 2021 end 2019.
Mens det digitale Danmark nok ikke går nedenom og hjem af at køre på den eksisterende NemID nogle år endnu, så har de gentagne udskydelser haft den konkrete konsekvens, at mulighederne for at forlænge den nuværende kontrakt med Nets er opbrugte.
Som Version2 tidligere har omtalt, så har Digitaliseringsstyrelsen i den forbindelse fundet frem til, at det er nødvendigt med et nyt udbud alene i forhold til driften af den eksisterende løsning frem til MitID indfinder sig. Det kan i princippet være Nets, der vinder dette udbud også.