Internetopkobling over kabel-tv-kabler vil snart udfase de gamle DSL-forbindelser. Men det teknologiske generationsskifte kan komme til at koste de mindre udbydere livet. Problemet er, at engrosindkøb af internetopkoblinger via kabel-tv-nettet er dyrt og uattraktivt for de mindre udbydere - men samtidig nødvendigt for at kunne matche forbrugernes efterspørgsel.
»Internet over coaxialkabler er fremtiden, men vi kan ikke være en del af den. Med den nuværende prismodel er vi på sigt nødt til at dreje nøglen om,« siger direktør i Kviknet Yoel Caspersen som mener, at internet over kobberkabler for manges vedkommende vil være passé om få år.
Hvis ikke rammerne ændres inden TDC og Yousee starter salget af internet uden tv-pakker, vil TDC og Yousee desuden få en first mover-fordel.
Det skriver Telenor og en mindre udbyder i mails til Erhvervsstyrelsen, som Version2 har fået aktindsigt i. Den mindre udbyder ønsker at være anonym af hensyn til det fortsatte samarbejde med TDC, men de bakkes begge op af Yoel Caspersen.
Det hele bunder i, at TDC for at undgå indgreb mod monopoldannelse nu vil sælge internet over fjernsynskabler, også uden at tv indgår i pakken. TDC har præsenteret Erhvervsstyrelsen for et forslag om, hvilke rammer videresalget skal foregå under. Rammer, som Erhvervsstyrelsen har godkendt.
Og selvom vi i Danmark har en udmærket konkurrence på teleområdet, vil det aldrig være gavnligt for konkurrencen, når aktører må lukke, siger teleekspert og professor ved Aalborg Universitet Knud Erik Skouby.
»Det er altid godt at støtte mindre virksomheder mod en mastodont som TDC, men det lader til, at man fra Erhvervsstyrelsen har holdt tabet af konkurrence op mod det besvær, det ville være at regulere på området,« siger Knud Erik Skouby og medgiver, at konkurrencen kan gå hårdt ud over de udbydere, der ikke kan være med på coaxialnettet, når der åbnes for internet uden tv-pakker.
Tre for hundredes pris
Kort sagt er prissætningen problematisk, fordi den kræver, at hver enkelt udbyder, der ønsker at købe sig ind på coaxial-nettet, som minimum skal reservere den kapacitet på den enkelte CMTS, som de vil tilbyde kunden.
Det vil sige, at hvis et selskab ønsker at tilbyde sine kunder 100 Mb/s, så skal det købe 100 Mb/s. Også selvom selskabet endnu kun har tre kunder i området, som i gennemsnit bruger en lille håndfuld Mb/s.
En mindre udbyder vil altså skulle have på den gode side af halvtreds kunder per CMTS og gerne flere. Derfor kræver det en stor kundebase for at kunne starte en forretning op på coaxialnettet.
I et høringsnotat tilbage fra april 2014 fremgår det, at det er velkendt, at konstellationen giver stordriftsfordele:
»TDC anerkender, at den nuværende prismodel, hvor der skal købes kapacitet pr. CMTS, betyder, at der er stordriftsfordele, hvilket kan give en nyetableret udbyder på markedet udfordringer.«
Professor: Modellen fra kobberkabler bør kunne videreføres
Små selskaber er altså nødt til at overinvestere, og det vil simpelthen ikke være en mulighed for en virksomhed som Kviknet, vurderer Yoel Caspersen.
»Den erhvervscase, vi har fået fra TDC, ser rigtig attraktiv ud, men er baseret på en kundetilgang på 28.000 om året, hvilket for vores vedkommende er komplet urealistisk,« siger Yoel Caspersen, der ikke er alene med den opfattelse af TDC's erhvervscase.
Gennem aktindsigt er Version2 blevet bekendt med to andre udbydere, en lille og en stor, der sætter spørgsmålstegn ved den erhvervscase, de hver især har fået fra TDC. De ønsker dog ikke at kommentere sagen på nuværende tidspunkt.
»Vi har intet imod at betale for noget, vi bruger, men ingen har råd til at betale for noget, de ikke bruger. I stedet bør man sætte priserne, så man betaler for hver kunde, der er tilsluttet nettet,« siger Yoel Caspersen, der hentyder til, at det også er sådan, videresalget af internet over kobberkablerne takseres.
Det burde ifølge Knud Erik Skouby ikke være meget sværere teknisk, end det er i forbindelse med TDC's videresalg af internet over kobberkablerne.
First-mover fordel
»En anden bekymring, vi nu har, er, at TDC selv har meldt ud, at man i 1 kvartal 2016 selv vil gå ind i markedet med rent bredbånd (altså uden TV), hvorfor TDC med deres afvisning af yderligere dialog reelt sikrer sig selv en markant first mover-fordel,« skriver Telenor i et brev til Erhvervsstyrelsen.
Også hos Kviknet vokser frustrationen.
»Vi har meget travlt med at finde en løsning på det her problem og vil gerne på (coaxialnettet, red.) fra dag et. Hvis vi er med fra starten, så har vi mulighed for at være med i kapløbet. Kommer vi med et halvt år senere, må vi nøjes med de sørgelige rester,« siger Yoel Caspersen, der mener, at mange nuværende ADSL-kunder vil skifte over på coaxialnettet, så snart det bliver muligt, hvorfor det bliver endnu mere presserende at finde en løsning hurtigst muligt, hvis man vil sikre konkurrencen.
Erhvervsstyrelsen bekræfter over for Version2, at der ikke umiddelbart er lagt op til ændringer i den aftale omkring videresalget, der ligger på Erhvervsstyrelsens hjemmeside.
Version2 følger op med en kommentar fra TDC og Erhvervsstyrelsen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.