Pengemangel sender dansk bogdigitalisering i favnen på Google

Det Kongelige Bibliotek appellerer nu til Google i håb om at få internetgiganten til at stå for digitaliseringen af 1,6 millioner bøger, som det danske nationalarkiv ikke har råd til selv at scanne.

Det Kongelige Bibliotek har ikke kunnet få de penge, der skal til for at kunne digitalisere 1,6 millioner bøger i det danske nationalarkiv. Derfor appellerer biblioteket nu til internetgiganten Google. Det skriver Politiken.

Google har en målsætning om at digitalisere mindst 30 millioner bøger fra alverdens biblioteker, men har indtil videre kun digitaliseret omkring 10 millioner værker. Blandt andet på grund af modstand fra rettighedshavere.

De gamle danske værker er ikke længere omfattet af ophavsretten, hvis forfatteren har været død i mere end 70 år. Det vil sige værker, der senest kan være fra omkring 1940.

Det vil koste mellem 100 og 200 millioner kroner at digitalisere værkerne, og de midler kan Det Kongelige Bibliotek ikke finde inden for det digitaliseringsbudget, som også omfatter digitalisering af den nye produktion.

Derfor håber biblioteket altså nu på, at Google vil træde til med en hjælpende hånd og ikke mindst en pengepose.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Rasmus Holmann Sørensen

Jeg syntes I har fået opbygget en fin struktur på sitet, jeg skulle dog også lede lidt for at finde de, i artiklerne, nævnte links efter I skiftede design.

I betragtning af hvor ofte du svare på spørgsmålet om hvor de eksterne links er, kunne det måske være en ide at placere dem andet steds, evt. i teksten eller i det første synlige faneblad under artiklen.

  • 0
  • 0
#5 Ronni Marker

Kan det beløb nu være korrekt? en skanning af en side koster noget i stil med 0,07 - 0,10 Dkr pr side. med 1.6 mio værker er der vel omkring 320 millioner sider. Så total prisen for scanningen alene ville koste noget i stil med 32 mio Dkr for 1.6 mio værker. Udover det skal der lægges hardware og bogskannere til, men det burde ikke være mere end 1-2 mio kroner oveni.

Så for 24 mio kroner har man så 1.6 mio pdf filer. Hvad skal resten af de 66 - 166 mio bruges til? Konsulenter? Sharepoint og Oracle licenser?

nb. greb knoglen og kontaktede en leverandør af bogskannere (50K stykket), regnede mandskab ud, samt hvad det ville tage i timer ud fra leverandørens specifikationer, trak 10% fra og fik ovenstående tal.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere