Pengemangel lukker dansk spilmuseum: Spil er ikke kulturarv
»Virkeligheden er, at de ansvarlige politikere og kulturinstitutioner stiltiende accepterer, at denne del af kulturarven syltes«.
Sådan lyder det fra ejeren af Spilmuseet i Ikast, Rune Keller, der i protest mod manglende bevillinger lukker museet, der råder over verdens største samling af computerspil, arkadespil og spillekonsoller.
Det skriver Berlingske.dk.
Årsagen er dårlig økonomi, der primært skyldes, at Rune Keller [ikke har kunnet overbevise Kulturministeriet om, at netop hans samling fortjener et ekstra bidrag.
Det betyder, at Rune Keller, efter godt 11 års arbejde sammen med sin far og efter en investering på i omegnen af 10 millioner kroner fra egen lomme, ikke længere har råd til at drive Spilmuseet, skriver Berlingske.
Han mener samtidig, at de ansvarlige politikere og Det Kongelige Bibliotek, der indsamler og bevarer både, papiraviser, digitale aviser og magasiner som dansk kulturarv, svigter computerspil og arkadespil.
Det, Rune Keller kalder en ‘syltning af kulturarven’, skal læses i, at Det Kongelige bibliotek i årene 1998 til og med 2010 har gemt 157 spil ud af de lige knap 10.500, der i perioden både er blevet solgt og produceret i Danmark.
Lukningen betyder et farvel til meget mere end kulturarv:
»Det er ikke kun dansk kulturarv, der er på spil, museet rummer faktisk en unik, global, arv, fordi deres filosofi er at gemme alt det, som andre ikke gemmer. Og så er det min barndom og opvækst, som kulturministeriet har skønnet ikke er bevaringsværdig,« sagde Thomas Vigild, der er formanden for Dansk Spilråd og spilredaktør på Politiken, til Version2 tilbage i marts måned 2012.
Her stod det nemlig klart, at kulturministeriet, gennem en såkaldt ‘Analyse om indsamling og bevaring af danske computerspil’, ikke var villig til at sende flere penge afsted til Spilmuseet i Ikast.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.