Penge at hente i skyen – men også problemer

Der kan være store besparelser ved at placere applikationer i skyen frem for at have egen it-afdeling til at bakse med servere, support og backup. Men skal der integreres med andre systemer, kan fordelene hurtigt blive spist op.

Cloudløsninger er kommet for at blive. Ifølge tal fra cloud-analysefirmaet Rightscale er der en stærk stigning i virksomhedernes brug af både det, der kaldes den offentlige sky og den private.

Den offentlige sky er dér, hvor virksomheder køber services som storage eller servere hos tredjepart. Den private sky er dér, hvor virksomheder ejer deres egne servere, der ikke deles med andre, og gør dem tilgængelige for medarbejdere, kunder, partnere etc.

Disse servere behøver ikke stå i virksomheden, men vil typisk være at finde i et hostingcenter, der er udstyret med optimale internetforbindelser.

Privat cloud vokser mest

Stigningen i cloud-anvendelsen er størst i den private cloud. Undersøgelsen har også set på, i hvilket omfang udviklings- og driftsafdelingerne tager cloud til sig blandt andet til brug for afvikling eller udvikling af nye applikationer eller services.

I tre ud af fire virksomheder er udviklingsafdelingen i gang med cloud, hvor det ved en tilsvarende undersøgelse i 2015 kun gjaldt to ud af tre virksomheder.

»Der er helt klar en udvikling hen mod brug af cloud-services inden for infrastruktur som servere og storage, der mere eller mindre er blevet standard for visse typer af virksomheder. Tendensen er ikke helt så klar, når vi taler applikation og forretningskritiske løsninger,« forklarer forskningschef i analysehuset IDC Nordic Anders Elbak.

»Der har nok været en tendens i mange virksomheder til at kaste sig over den nye og tilsyneladende billigere mulighed, men hvor virksomhederne ikke i tilstrækkeligt omfang har taget højde for efterfølgende integrationsomkostninger, når cloudløsningerne skulle integreres med andre systemer,« påpeger han.

Læs også: Fejlramte systemer og overoptimistiske salgstaler: It-leverandører forsømmer aftaler i stor stil

Dollaren er en joker

Men det er ikke kun integrationsomkostninger, der kommer i kølvandet på cloudløsninger. Langt de fleste cloudservices afregnes i dollars efter eksempelvis antal brugere, serverkapacitet, virtuelle maskiner, trafik eller lagerplads.

Med en stærkt svingende – og i øjeblikket stigende – dollarkurs er det ikke helt så let for virksomhederne at forudsige it-omkostninger bare et år frem. Det vil for en del virksomheder være en helt ny udfordring i forbindelse med it-afvikling.

»Men ellers ser vi priserne på storage og servere falder hurtigere end for fysiske systemer, mens eksempelvis priserne for applikationerne ligger nogenlunde fast. Vi ser også eksempler på, at en cloud-applikation umiddelbart ser meget billigere ud, men når diverse tilkøb og addons er føjet til, så er det ikke sikkert, at den endelige pris bliver meget billigere end en traditionel løsning, selv om indgangsprisen så meget billig ud,« uddyber Anders Elbak.

Læs også: Pas på med cloud-leverandørerne: Du kan miste data og blive lænket fast

Cloud understøtter ikke alt

Han gør desuden opmærksom på, at cloud er blevet så almindeligt i virksomheder, at selv virksomheder uden en egentlig cloudstrategi lægger løsninger og infrastruktur op i skyen.

»For nystartede virksomheder er det nærmest en selvfølge at anvende cloudløsninger, mens virksomheder med en velfungerende it-afdeling er mere tilbageholdende. Men man skal ikke tro, at hvis man har en lidt sløv it-afdeling, så kan man skyde genvej til en mere optimal drift ved brug af cloud-løsninger og cloud-infrastruktur. Som regel er virksomhedernes it-systemer opbygget, så de understøtter centrale dele af forretningen, og det er ikke sikkert, at netop det umiddelbart lader sig gøre at overføre disse muligheder til cloud-løsningerne eller de bliver meget dyre at implementere,« påpeger Anders Elbak.

Rightscale har også set på, hvilke leverandører af cloud-løsninger der er de mest populære, og i førertrøjen er ubestridt Amazon Web-services, som over halvdelen af deltagerne i undersøgelsen bruger. På anden og tredjepladsen komme Azure IaaS og Azure PaaS.

Kom gratis med til til landets største konference om datacenter- og cloudløsninger, Version2 Datacenter, som afholdes for fjerde år i træk.

For første gang, afholdes Version2 Datacenter i 2016 over 2 dage i Øksnehallens flotte omgivelser.

Version2 Datacenter er en konference med ca. 20 talere fra ind- og udland, og du kan derudover møde mange udstillere, som præsenterer deres bud på fremtidens datacenter- og cloudløsninger.

På konferencen kan du netværke med flere hundrede branchekollegaer med fokus på køb og drift af datacenter- og cloudløsninger. De to hovedspor på konferencen er infrastruktur- og cloudløsninger. Læs mere her

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Mike Mikjær Blogger

"Private cloud" nårh du taler om colocation? beklager Sonny-Boy men det er der altså ikke noget nyt i .. det er selvfølgelig smart at putte nye mærker på gammel vil og forsøge at sælge det en gang til ...

Det er også noget vås at du kan afskaffe IT Afdelingen ... måske kan du fyre ham de fysisk skruer servere op i kælderen, men servere skal administreres uanset hvor de er skruet op henne ... det samme gør sig gældende med Software as a service (som du også kalder cloud) måske er det billigere i starten, og måske er det billigere i drift ... men så kommer regningen i form af manglende kontrol, backup el. lign som man ikke havde helt styr på alligevel ... eller som du selv nævner, integration :-)

Nå ... det blev en lidt langt bashing af c-ordet ... må indrømme jeg er lidt skuffet over at i bliver ved med at hoppe i med begge ben.

  • 4
  • 2
#2 Tobias Tobiasen

"Det er også noget vås at du kan afskaffe IT Afdelingen ... måske kan du fyre ham de fysisk skruer servere op i kælderen, men servere skal administreres uanset hvor de er skruet op henne " Ja, hvis man bare har det samme software som man før kørte på egne servere så skal det administreres. Men en af de store fordele ved cloud (I hvert fald Amazon) er at de bygger nogle af de virkelig svære ting og gør dem tilgængelig på en let måde. F.eks. kan man købe en elastic load balancer hos Amazon for næsten ingen penge. Der er stort set ingen administration på en sådan. Og så er den automatisk tilgængelig i flere availability zoner. Havde man i stedet et lignede setup i sit eget datacenter så skal man have folk til at sætte den op og administre den. Det er sådanne resourcer man kan spare væk. Jeg bruger docker og Amazon container service. Her siger man blot at der skal køre f.eks. 2 instanser af et docker image i forskellige availability zoner. Så sørger Amazon for resten, den sørger for en load balancer foran, den sørger for at hvis en af instancerne holder op med at svare så startes en ny op, den sørger for lifecycle og opgradering til nye versioner. Der er også sparet en masse resourcer til en admin der sidder og holder øje med det. I stedet får jeg bare en mail om at nu var en instans crashet, men en ny er startet. Jeg bruger også Amazon Lamda. Der uploader man bare et sit program og så er det fully managed deployment af Amazon. Det er meget nyttigt til nogle microservices. Her ved man slet ikke hvilken server ens kode kører på. Man får bare processeret et request og afleveret et svar. Altså 0 administration. Intet skal installeres. Et sidste eksempel er Amazon RDS. Der er en fuld managed database. Hvor du bare siger hvor hurtig den skal være, om den skal være spejlet i flere availability zoner, hvor ofte du vil have taget backup. Så gør Amazon resten. Hvis en DB server crasher så forsætter driften med stor sandsynlighed uden du opdager det for der bliver bare sat en ny server ind og indtil da kører du mod spejlet. Går noget helt galt kan du spole tilbage til en tidligere kendt version. Du kan endda on the fly opgradere eller nedgradere størrelsen på din database server. Alt klaret af Amazons folk/software.

Det er bare et par eksempler på at "servere skal administreres uanset hvor de er skruet op henne" ikke holder. For cloud er meget mere en bare hardware i skyen.

  • 2
  • 1
#3 Lars Dangvard Jensen

Kubernetes, Swarm m. fl. løser noget meget nær det samme on-premise som de smarte features på Amazon. Jeg synes også, efterhånden tit, at observere tilfælde, hvor man rykker driften ud i egne datacentre (tilbage?), når det bliver for dyrt. Wirespeed, rå CPU, IOPS koster. Det rykker i hvert fald hardcore i øjeblikket på teknologier, der inviterer til cloud features lokalt og overalt, så "wauw" features i GC/AWS m.fl. bliver mainstream.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere