Pen og papir på hospitalerne: Opdatering lukker Sundhedsplatformen i 16 timer

28. januar 2019 kl. 09:4118
Pen og papir på hospitalerne: Opdatering lukker Sundhedsplatformen i 16 timer
Illustration: Hanne Kokkegård.
I den kommende weekend skal sygehusene i Region Hovedstaden og Sjælland implementere både det nye landspatientregister og en ny version af Sundhedsplatformen. Det betyder blandt andet 16 timers nedetid, hvor der skal noteres med pen og papir.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Weekenden fra 1. til 3. februar 2019 bliver spændende i det danske sundhedsvæsen.

Alle landets hospitaler skal overgå til den nye version af landspatientregisteret, LPR3, og både klinisk personale og sekretærer skal herefter registrere det arbejde, der udføres på sygehusene, på en helt ny måde.

I regionerne Hovedstaden og Sjælland gennemfører man samtidig en længe ventet opdatering af Sundhedsplatformen, SP2018, og 40.000 ansatte i de to regioner skal fra den ene dag til den anden dokumentere deres arbejde på en ny måde.

16 timer uden EPJ

Den store opgradering medfører et enormt registreringsarbejde, fordi alle patienter i de to regioner skal udskrives og indlægges igen i det nye landspatientregister.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De ambulante kan overføres til LPR3 automatisk, men alle de patienter, der er indlagt på et hospital i Region Hovedstaden eller Region Sjælland i den første weekend i februar, skal konverteres manuelt.

I forbindelse med opgraderingen har Sundhedsplatformen 16 timers nedetid i weekenden, og al kontakt mellem personale og patienter skal i den periode noteres på pen og papir - og efterregistreres i Sundhedsplatformen, når den er oppe igen.

Det betyder blandt andet, at tovholdere på hver eneste afdeling på hvert eneste hospital skal sidde og lægge data ind, så snart SP2018 bliver aktiv, og der skal leveres rapporter til Center for IT, Medico og Telefoni (CIMT) i Region Hovedstaden hver time.

»Vi forventer, der er 6.500 indlagte patienter i overgangsweekenden 2. februar, og de starter med at være indlagt i Sundhedsplatformen 2015 med LPR2,« siger Kim Veber Carlsen, enhedschef hos Center for It, Medico og Telefoni (CIMT) i Region Hovedstaden og ansvarlig for implementeringsopgaven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Så lukker vi systemet og går på nedetidsprocedure, registrerer på papir og har adgang til historiske data på patienterne, der så bliver behandlet over de 16 timer, og nogle bliver måske overflyttet til et andet hospital, mens systemerne er nede - og så lukker systemet op 16 timer senere. Til den tid har vi så 16 timers dokumentation, som skal ind i SP2018, og det forventer vi vil tage cirka seks timer, hvor vi har læger, sygeplejersker og sekretærer på alle hospitaler og sygehuses afdelinger, der skal opdatere journalerne på de 6.500 indlagte.«

Kim Veber Carlsen forventer, at alle afdelinger i begge regioner er på den nye version af Sundhedsplatformen og Landspatientregisteret, samt at alle journaler er opdaterede, ved midnat mellem 2. og 3. februar.

Dette er en forkortet udgave af en artikel fra Ingeniørens pro-medie DigiTech. Her kan du læse den fulde version, der blandt andet dykker ned i, hvordan Region H forsøger at klæde de ansatte bedre på til den store opdatering, og hvad man har lært af den kritik, der har været af personaleuddannelsen til Sundhedsplatformen

18 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
9. februar 2019 kl. 09:37

SP har fået nye klæder:https://www.facebook.com/groups/217879532080844/

At dømme efter den latterlige og barnlige nye grafik, som passer til Epics latterlige HarryPotter-kult-univers til hjernevask af beslutningstagere, må det vist være kejserens.

Som en af kommentarerne i Facebook-tråden gør opmærksom på, så er det pinligt at åbne en sådan brugerskærm, når man står med en patient på et hospital. Med mindre det er på børneafdelingen - og det er det vist ikke.

Og som en anden spørger: Hvorfor i alverden skal det sjællandske sundhedsvæsen agere gratis reklameplatform for Epic?

Og det kan jeg kun give vedkommende ret i. Hvad har Epics logo med store bogstaver at gøre på de sjællandske sygehussider? Hvorfor skal det nu fremstå som om, det er Epic, som kører det sjællandske sundhedsvæsen? Det er det sikkert efterhånden - vi er jo i lommen på dem. Derfor er der f.eks. ikke råd til at undersøge brystkræftpatienter ordentligt (Jeg frygter, at det kun er toppen af isbjerget - for hvorfor skulle det dog kun være ét sted, man skærer hjørner og hopper over, hvor gærdet er lavest?) Men ligefrem at lade Epic prale med det?

Det er bundråddent. Er det overhovedet lovligt i vores offentlige sundhedsvæsen? Er det et krav i kontrakten, at Epic skal have lov til at bruge det sjællandske sundhedsvæsen som reklamesøjle? Hvem har fået "noget" for at lade det ske? Har politikerne godkendt det, eller er det sneget ind under radaren? Og hvorfor rejser Gitte Fangel verden rundt og holder oplæg om Epic på regionernes regning - og hvad siger hun der? Jeg vil vide det!!!!

Grrr......

17
30. januar 2019 kl. 13:21

Men mon ikke der er en region som har sit EPJ nede en hel i snit én gang pr måned pga den ene eller anden form for vedligehold?

Personligt er det ikke så meget nedetiden, som bekymrer mig (den er trods alt planlagt), men dårlige erfaringer fra andre SP-udrulninger. Hvis alt går efter planen, så er alt godt - men der er bare ikke ret meget i SP-sammenhæng, som indtil nu er gået efter planen. Det er mere frygten for det mulige efterfølgende kaos (Ja, jeg bor i Hovedstaden, og har familie, som er SP-sårbare), som giver lidt gysen.

15
30. januar 2019 kl. 08:53

I skriver som om vi alle skal gå i panik.

Jo, det er en stor opdatering med lang nedetid.

Men mon ikke der er en region som har sit EPJ nede en hel i snit én gang pr måned pga den ene eller anden form for vedligehold? Hver eneste lille funktion ude på sygehusene har nødprocesser på plads som er up to date og klar til brug.

Jeg afholder mig ihvertfald ikke fra at tage på skøjtebanen pga sådan noget her.

  • Jeg medgiver at artiklen giver et relevant indblik i en verden, som ellers kan være svær at få et indblik i. Men det får så let en tone af dommedag og inkompetence, både i artikel i kommentarspor.
13
30. januar 2019 kl. 08:28

Supergode råd, Louise Klint. Jeg er enig - det er ikke lige den weekend, jeg har mest lyst til at se et sjællandsk hospital indefra. Desværre er det nok de færreste borgere, som overhovedet opdager, at de bør tilbringe et par dage indendørs med fredelige sysler.

Lad os håbe, at miraklernes tid ikke er forbi, og at implementeringen kommer til for en gangs skyld at gå helt glat. Jeg har svært ved at se det for mig, men det kan da ikke helt udelukkes (før på mandag).

12
30. januar 2019 kl. 08:13

Hele denne artikel er en ikke-historie, som kun er skrevet fordi alt med SP giver gode klik. Jeg ville have ventet at se den på Computerworld, men ikke her på V2.

Jeg synes nu, at det er en vældig relevant artikel. At give/få indblik i det lavpraktiske set-up omkring denne opdatering.

I dette tilfælde, tror jeg ikke, det er helt irrelevant, at huske på, at det ikke bare handler om, at ”noget data” skal overføres smidigt fra den ene version af systemet til den anden, men at det jo er levende mennesker derude, som er kilde til disse data. At der kommer patienter ind, ba-bu ba-bu, i løbet af de 16 timers nedetid.Og at nedetiden omfatter 17 hospitaler, der til sammen dækker hele Sjælland. (Ca. halvdelen af danskernes behov).Hvis det ikke kan give enkelte svedperler på panden, så ved jeg ikke…

Jeg kan ikke rigtig se, præcis hvornår, nedetiden begynder. Kun at man forventer, at alt er klappet til midnat mellem lørdag og søndag. Betyder det, at man trækker stikket 16 + 6 timer forinden? Altså, kl. 02 natten til lørdag, eller hvordan?

Prøv at se situationen for dig: Her er tale om en weekend efter lønningsdag. På sådanne tidspunkter er byture ekstra udbredt. Mange holder af at gå ud at slå til søren og drikke sig lidt fuld i det. Fejre det! Kan vi undgå trafikuheld, værtshusslagsmål og faldulykker? Blot således, at vi kunne hjælpe hospitalerne lidt på vej. Undgå at overbelaste dem – bare dette døgn?

Hvad siger vejrudsigten?http://www.dmi.dk/vejr/til-lands/landsudsigten/Lidt spredt regn og slud. Et par plusgrader, men let nattefrost, primært i Region Sjælland (du kan se din region oppe i hjørnet). Det er ikke helt godt. Glat føre er ikke at foretrække. Bare det ikke fryser for meget samtidig. Ældre mennesker kan gå og falde. De er lidt mere skrøbelige, end os andre. Vær forsigtig.

Hvad kan jeg selv gøre for at hjælpe til? For at minimere risikoen? Jeg skal til en koncert lørdag aften, men jeg tror, jeg vil tage flade sko på (eller funky boots – noget terrængående). Ikke at jeg nogen sinde i mit liv er skvattet ned ad en trappe, men lørdag aften skal ikke være den første (7-9-13). Jeg tror heller ikke, det er nødvendigt at drikke sig stangbacardi lige netop dén aften. Det kan fint vente til næste weekend, hvis det er. No problem.

Mest optimalt er det vel at holde sig inden døre. Altså derhjemme.Hvad viser de i fjerneren?https://www.dr.dk/tv/oversigt(Danmarks Indsamling hele aftenen). Hvad med at hygge sig med en god film på streamingtjenesterne, Playstation, et spil kort eller Hint. Tage den med ro. Ned i tempo, tøflerne på.
(Du kan sagtens ligge på sofaen og drikke et glas vin. Det gjorde de gamle romere også, blot på løgbænke – lectos).Pas på jer selv og hinanden.

10
29. januar 2019 kl. 16:00

Og for hvert system du opgraderer serielt fordobler du testarbejde og kompleksistet. Jeg tænker den valgte idriftsættelsesstrategi er fornuftig.

Hele denne artikel er en ikke-historie, som kun er skrevet fordi alt med SP giver gode klik. Jeg ville have ventet at se den på Computerworld, men ikke her på V2.

9
29. januar 2019 kl. 09:51

Står der det i den bog, du læser for øjeblikket?</p>
<p>Hvis du nu prøver at sætte dig lidt ind i kompleksiteten af den opgave, der forestår ved en sådan opgradering, så ville du nok have en lidt anden tilgang.</p>
<p>Jeg kender ikke setuppet i SP, men vil antage, at nærmest alle elementer i stakken skal opgraderes (klient/backend/applikationsserver/database).
...

De projekter jeg har været involveret i de sidste 5 år har vi implementeret opgraderinger uden nedetid. Så det er skam ikke (udelukkende) noget jeg bare har læst i en bog.
Men det kræver selvfølgelig at dem der har skrevet softwaren tænker sig en smule om. F.eks. at protokollen mellem frontend og backend er bagudkopmpatibel, man planlægger database ændringer omhyggeligt, bruger immutalbe servers og man ingen manuelle skridt har i sin deployment.

Det at opgradere software er en helt naturlig del af softwares levetid. Derfor gør man klogt i at tænke det ind i processen.

8
29. januar 2019 kl. 09:30

Man kunne jo også vælge at kun købe software der kan opgraderes uden nedlukning.
Det virker meget gammeldags med nedetid bare fordi man skal opgradere softwaren

Står der det i den bog, du læser for øjeblikket?

Hvis du nu prøver at sætte dig lidt ind i kompleksiteten af den opgave, der forestår ved en sådan opgradering, så ville du nok have en lidt anden tilgang.

Jeg kender ikke setuppet i SP, men vil antage, at nærmest alle elementer i stakken skal opgraderes (klient/backend/applikationsserver/database).

Læg dertil, at der er måske 50-100 integrationer, hvoraf nogle er meget komplekse, der måske også skal opgraderes i samme hug for at den nye funktionalitet virker på tværs, sammenholdt med et krav om, at alt skal kunne rulles tilbage uden datatab - så virker det ærlig talt som en noget letkøbt kommentar.

Alle der har arbejdet med disse store komplekser af systemer kender til denne problematik og der er desværre ingen quick fixes. Heller ikke til problematikken om, man kan blive nødt til at slå store releases sammen fordi omverdenen flytter sig og der er 100-vis af afhængigheder, man skal tage hensyn til. Ikke mindst planlægningen i forhold til klinikernes vagtskemaer og varsling heraf lang tid i forvejen.

I den akademiske, ideelle og teoretiske verden kan det virke helt forkert, men det er til gengæld en del af den dyrt købte erfaring, der eksisterer i den virkelige verden.

7
28. januar 2019 kl. 22:43

Så det du tænker de skulle gøre var først at implementere SP2018 med LPR2 integration med dertilhørende nedlukning af produktion.</p>
<p>Og så senere implementere SP2018 med LPR3 integration med dertilhørende nedlukning af produktion.

Man kunne jo også vælge at kun købe software der kan opgraderes uden nedlukning.
Det virker meget gammeldags med nedetid bare fordi man skal opgradere softwaren.

6
28. januar 2019 kl. 21:24

Så det du tænker de skulle gøre var først at implementere SP2018 med LPR2 integration med dertilhørende nedlukning af produktion.</p>
<p>Og så senere implementere SP2018 med LPR3 integration med dertilhørende nedlukning af produktion.</p>
<p>Altså dobbelt op på nedluk af produktion, og RET meget ekstra arbejde ved at skulle implementere 2 forskellige version af SP2018.

Det jeg tænker er, at set med Regionernes trackrecord mht. test, udruldning og hastighed mht. at rette kritiske fejl, så skulle man måske vælge en lidt mere defensiv og konservativ udruldningsstrategi.

At udrulle en ny 'major' version af systemet, sammen med et nyt interface som man allerede har haft mange problemer med, på tværs af alle hospitaler i 2 regioner, er kækt.

Og jeg håbe da at det går godt.

// Jesper

5
28. januar 2019 kl. 15:22

Det er fordi man har valgt, at det skal være således.
Se eventuelt:
<a href="https://www.version2.dk/artikel/nyt-landspatientregister-udskudt-fire-m…;
<p>Man kunne jo have valgt at gøre det anderledes. Man valgte at tage en risiko, mod at spare lidt i udvikling kroner.

Så det du tænker de skulle gøre var først at implementere SP2018 med LPR2 integration med dertilhørende nedlukning af produktion.

Og så senere implementere SP2018 med LPR3 integration med dertilhørende nedlukning af produktion.

Altså dobbelt op på nedluk af produktion, og RET meget ekstra arbejde ved at skulle implementere 2 forskellige version af SP2018.

4
28. januar 2019 kl. 12:12

Man kunne sikkert have valgt at lukke ned to gange 1 dag i stedet for. Men det giver så en garanteret dobbelt ekstraudgift ift. en hypotetisk ekstra risiko. Generelt er det svært at få masser af nedluk af produktionskritiske systemer, så fin agil implementering (forsøg-fejl) er ikke altid en mulighed. Du får som regel også kun et skud med en rumraket.

1
28. januar 2019 kl. 10:12

Det er sådan ikke det man normalt anbefaler. Det havde jeg sku' ikke turde gøre, også set i lyset af, at man vist er i minus på brownie point kontoen. Så vi må virkelig håbe, at man har testet grundigt.

Men knæk og bræk herfra og så ellers krys fingre for, at det går godt.

// Jesper