Pen og papir på hospitalerne: Opdatering lukker Sundhedsplatformen i 16 timer
Weekenden fra 1. til 3. februar 2019 bliver spændende i det danske sundhedsvæsen.
Alle landets hospitaler skal overgå til den nye version af landspatientregisteret, LPR3, og både klinisk personale og sekretærer skal herefter registrere det arbejde, der udføres på sygehusene, på en helt ny måde.
I regionerne Hovedstaden og Sjælland gennemfører man samtidig en længe ventet opdatering af Sundhedsplatformen, SP2018, og 40.000 ansatte i de to regioner skal fra den ene dag til den anden dokumentere deres arbejde på en ny måde.
16 timer uden EPJ
Den store opgradering medfører et enormt registreringsarbejde, fordi alle patienter i de to regioner skal udskrives og indlægges igen i det nye landspatientregister.
De ambulante kan overføres til LPR3 automatisk, men alle de patienter, der er indlagt på et hospital i Region Hovedstaden eller Region Sjælland i den første weekend i februar, skal konverteres manuelt.
I forbindelse med opgraderingen har Sundhedsplatformen 16 timers nedetid i weekenden, og al kontakt mellem personale og patienter skal i den periode noteres på pen og papir - og efterregistreres i Sundhedsplatformen, når den er oppe igen.
Det betyder blandt andet, at tovholdere på hver eneste afdeling på hvert eneste hospital skal sidde og lægge data ind, så snart SP2018 bliver aktiv, og der skal leveres rapporter til Center for IT, Medico og Telefoni (CIMT) i Region Hovedstaden hver time.
»Vi forventer, der er 6.500 indlagte patienter i overgangsweekenden 2. februar, og de starter med at være indlagt i Sundhedsplatformen 2015 med LPR2,« siger Kim Veber Carlsen, enhedschef hos Center for It, Medico og Telefoni (CIMT) i Region Hovedstaden og ansvarlig for implementeringsopgaven.
»Så lukker vi systemet og går på nedetidsprocedure, registrerer på papir og har adgang til historiske data på patienterne, der så bliver behandlet over de 16 timer, og nogle bliver måske overflyttet til et andet hospital, mens systemerne er nede - og så lukker systemet op 16 timer senere. Til den tid har vi så 16 timers dokumentation, som skal ind i SP2018, og det forventer vi vil tage cirka seks timer, hvor vi har læger, sygeplejersker og sekretærer på alle hospitaler og sygehuses afdelinger, der skal opdatere journalerne på de 6.500 indlagte.«
Kim Veber Carlsen forventer, at alle afdelinger i begge regioner er på den nye version af Sundhedsplatformen og Landspatientregisteret, samt at alle journaler er opdaterede, ved midnat mellem 2. og 3. februar.
Dette er en forkortet udgave af en artikel fra Ingeniørens pro-medie DigiTech. Her kan du læse den fulde version, der blandt andet dykker ned i, hvordan Region H forsøger at klæde de ansatte bedre på til den store opdatering, og hvad man har lært af den kritik, der har været af personaleuddannelsen til Sundhedsplatformen

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.