Pc'en lever: 95 procent af danske husstande har en pc

Flere danske husstande end nogensinde før har en pc stående, så hverken tablets eller smartphones har sendt pc'en til genbrug.

Salget af nye pc'er har de senere år været dalende eller i bedste fald stagneret, men det betyder ikke, at husstandene skrotter pc'erne og erstatter dem med andre typer computere. Ifølge den seneste undersøgelse fra Danmarks Statistik af danske forbrugeres brug af it havde 95 procent af de danske husstande en pc.

Det er det højeste tal nogensinde, og det er kun mobiltelefoner, der findes i flere hjem, nemlig 96 procent.

Læs også: Vi køber færre pc'er, tablets og smartphones - forklaringen er kompliceret

Danmarks Statistik har spurgt 6.000 danskere mellem 15 og 89 år om deres it-anvendelse, og stort set alle kategorier af it-enheder går frem i de danske husstande. Den eneste væsentlige afviger er digitalkameraer, hvor niveauet i 2016 ligger på samme niveau som for 10 år siden, 59 procent, efter at have toppet i 2011 på 79 procent.

Smartphones, tablets og smart-tv-apparater vinder alle frem. Smartphonen er formentligt også årsagen til, at gps-enheder og MP3-afspillere er henholdsvis stagneret og nedadgående. Den har for mange forbrugere erstattet både digitale lommekameraer, MP3-afspilleren og gps'en.

Sammenlignet med den tilsvarende undersøgelse for fem år siden, så har lidt flere danske husstande fået internetforbindelse. I 2011 var det 84 procent, mens det i 2016 er 91 procent. Andelen med en forbindelse, der kategoriseres som bredbånd er vokset fra 78 procent til 80 procent.

Teenagere mere forsigtige end resten

Danmarks Statistik har også spurgt danskerne om it-sikkerhed og privatliv. Fire procent har oplevet at få malware på deres mobiltelefon.

De unge mellem 15 og 18 år skiller sig ud fra resten af befolkningen ved at være mere tilbageholdende med at give adgang til profiler på sociale medier, bruge oplysninger til markedsføring, tjekke sikkerhed på hjemmesider og bedt om adgang til at opdatere eller slette oplysninger på webtjenester. Til gengæld er de mindre tilbøjelige til at læse webstedernes erklæringer om, hvordan de håndterer personoplysninger.

De unge er lidt mere tilbøjelige til at bruge anti-tracking software, 22 procent mod 15 procent for de 19 til 89-årige, men de er generelt væsentligt mindre bekymrede for, at deres onlineaktiviteter bliver overvåget.

Halvdelen af de unge er overhovedet ikke bekymrede, mens det blot gælder for 29 procent af danskerne over 18. Tilsvarende er blot 12 procent af de unge meget bekymrede for overvågning af deres onlineaktiviteter mod 23 procent af dem over 18.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Peter Hansen

Det er ærgerligt at Danmarks Statistik ikke benytter lejligheden til at spørge folk, hvornår de sidst købte en pc/mobiltelefon etc.

Det siger jo ikke nødvendigvis så meget om udviklingen på markedet for pc'ere, om der står en større mængde støvede desktop-maskiner med CRT-skærm fra 2005 i et hjørne i pensionistparcelhusets tidligere børneværelse.

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere