Pc-tvang i folkeskolen strider mod grundloven

Både Undervisningsministeriet og Folketingets Ombudsmand slår nu fast, at skolebørn ikke kan tvinges til at medbringe egen computer til undervisningen. Det er nemlig i strid med grundloven.

De danske folkeskoler kan ikke kræve, at skoleeleverne skal slæbe deres egen computer med hjemmefra til timerne. Og det er i strid med Grundloven, hvis skolerne gør det alligevel.

Det fastslår Undervisningsministeriet, som modtager opbakning fra Folketingets Ombudsmand.

»Jeg er ikke klar over om der stadig er enkelte kommuner eller folkeskoler der forventer at eleverne medbringer egen computer i folkeskolen, men Undervisningsministeriet har klart over for mig og nu også på sin hjemmeside tilkendegivet at skolerne ikke må stille krav om det,« siger direktør Jens Møller, Folketingets Ombudsmand, i en udtalelse.

Berlingske Tidende foretog i november 2009 en stikprøveundersøgelse blandt 150 folkeskoler, som ifølge avisen viste, at flere skoler krævede, at eleverne selv medbragte en computer til undervisningen

Grundlovsstridigt krav

Det er på den baggrund, at Jens Møller nu har undersøgt sagen.

Han er enig med Undervisningsministeriet i, at skolerne ikke kan stille netop det krav til eleverne.

»Det er nemlig både i strid med grundloven og med folkeskoleloven,« udtaler Jens Møller.

Han henviser til Grundlovens paragraf 76, der slår fast, at alle børn i den undervisningspligtige alder har ret til fri undervisning i folkeskolen.

Ifølge Undervisningsministeriet er det alene kommunernes og folkeskolernes ansvar at oplyse elevernes forældre om, at det er helt frivilligt, om barnet vil bruge sin egen computer i undervisningen.

Berlingske Tidende fremhævede oprindeligt skoler i Hvidovre, Hjørring og Vesthimmerland samt seks andre steder i landet som eksempler på skoler, der stiller krav til eleverne om at medbringe egen computer.

Undervisningsministeriet har dog ikke fundet det nødvendigt at skride til handling efter at have modtaget skriftlige redegørelser fra skolerne. Ministeriet har heller ikke modtaget henvendelser om andre skoler end de nævnte.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Carsten Pedersen

Det må jo så også betyde, at det skolerne i årevis har været i strid er med grundloven, når de har forventet at børn har skoletaske, penalhus og gymnastiktøj med hjemmefra.

Vi skriver altså 2010 i kalenderen... det kan vel ikke komme som en overraskelse, at computere er lige så essentiel en del af den daglige undervisning som blyant og viskelæder?

 • 1
 • 0
#2 Peter Mogensen

Ahh du... den sammenligning holder ikke.

Hvis du skal sammenligne med noget, så tag lommeregneren. Da jeg gik i folkeskole, var der et tilbud til dem, der ikke havde deres egen lommeregner med at man kunne låne en. (kan ikke huske om der var et mindre depositum).

 • 0
 • 0
#3 Yoel Pedersen

En af de fineste ting ved det danske uddannelsessystem, og vel egentlig også grundlaget for en stor del af vores rigdom som samfund, ligger i det faktum at enhver, uanset forældres økonomiske formåen, kan tage den uddannelse, viljen og evnerne rækker til.

Lad os ikke sætte den kvalitet over styr ved at forlange, at enhver skal medbringe en PC - det vil tabe de svageste på gulvet og bringe os nærmere USA på det negative plan.

En ordning, hvor børn af økonomisk svage forældre kan låne en PC af skolen må derfor være at foretrække. Det burde kunne gøres uden at der partout skal købes nye PC'er til alle, rig som fattig.

 • 2
 • 0
#5 Anonym

Jeg ved squ ikke rigtig om tiderne har ændret sig voldsomt.

Nu er temaet jo folkeskolen, men jeg husker, at jeg i Gym selv skulle anskaffe mig en regnestok. (til de unge: det var før lommeregneren).

Det kostede adskillige morgenture med aviser - altså de der fra kl. 4 om morgenen hver hverdag.

En 'kvalitetsstok' var overordentlig dyr, men da pengene, og deres værdi' var en helt anden målestok, vil jeg ikke sætte tal på.

Men i bund og grund - så er der vel ikke så meget voldsomt nyt under solen på den front..?

 • 0
 • 0
#8 Niels Hansen

Jeg vil lige minde om at gymnasiet ikke er en del af folkeskolen, og derfor (desværre) ikke underlagt de samme krav.

Jeg var i gymnasiet også pålagt at købe en TI grafregner for ~800 kroner, og jeg brugte adskillige morgener hos den lokale æggefarmer på at sætte æg i bakker for at få råd til den. Og så var jeg også mere eller mindre pålagt at spendere flere tusind kroner på en studietur til Paris.

Men i folkeskolen har jeg aldrig været tvunget til andet end at være anstændigt påklædt

 • 0
 • 0
#9 Peter Andersen

En 'kvalitetsstok' var overordentlig dyr..

Hos Jørn Ege? - Aj undskyld, det er fredag.

Hvis en bærbar til 2500 holder 3 år, er det ca 70 kr/md. Det skulle være til at finde i de fleste budgetter, jeg vil tro et gennemsnitligt skolebarn brugere mere på lørdagsslik.

Men som Yoel så godt skriver det:

En af de fineste ting ved det danske uddannelsessystem, og vel egentlig også grundlaget for en stor del af vores rigdom som samfund, ligger i det faktum at enhver, uanset forældres økonomiske formåen, kan tage den uddannelse, viljen og evnerne rækker til.

Trods tårnhøje klassekvotienter og nedslidte skoler, er netop den frie adgang til uddannelse noget vi som samfund kan være rigtig stolte af, lad os for guds skyld ikke også spolere dette med brugerbetaling.

 • 3
 • 0
#11 Claus Nielsen

Ha!

Som om at det var noget.

Da jeg gik i skole fandtes der slet ikke papir og blyanter! Dem der var børn af rige forældre havde lertavler (der gik rygter om at der var skoler på nordsjælland, hvo de brugte voks i stedet for ler - men de var jo også rige). De fattigere børn måtte klare sig med sandkasser, hvor man kunne skrive med en finger. Selv var jeg deaværre ikke så priviligeret, så jeg måtte klare mig med at skrive i en spand med vand. Det gik meget godt om vinteren, hvor man kunne være heldig at finde vand på pulverform i bunker på gaden, men om sommeren var det om at skrive hurtigt, hvis der var nogen der skulle gøre sig håb om at læse det. Det kan man den dag i dag se på min håndskrift.

mvh. Claus

P.S. med venlig reference til Monty Python's flying circus: http://www.youtube.com/watch?v=Xe1a1wHxTyo

 • 0
 • 0
#12 Bent Hansen

Børnepengenes (familieydelsen) for et 7-18 årig barn er 2645 x 4 = 10580 om året og skoletiden er 10 år...

Altså 105800 som du vil bytte ud med to pc'er og mad. For gratis er den ikke, den betales skam i dyre domme.

Minus sommer,vinter,efterår og juleferie går ungerne i skole i ca 10 md om året. Koster pc'en 4000 er det 8000 kr. for to. Og 97800 kr til mad over ti år. Det er 978 kr på md. for ca 20 dages middagsmad. Det er vanvid og sygt dyrt.

En anden ting tror jeg ikke på ungerne i de større klasser gider skolens mad.

En anden ting er at familieydelsen ikke er børnenes penge. Der er familiens, og far og mor her gerne skulle administrer disse penge rigtigt. Køber de tøj til ungerne er det det. Et det fire nye dæk til bilen er det også det, hvis bar ungerne har tøj på kroppen. Pengene komme også gå til en ferie. Deraf navnet "familieydelse".

Familieydelse er i princippet det samme som en skattelettelse til børnefamilierne fordi det er dyrt at have børn, og børn er vores alles problem. Der skal være nogle til at betale for jeg/du kan få hjemmehjælp i fremtiden selv om jeg ikke havde børn.

Drikker,sniffer, stikker forældrene pengene op har vi et udover et stort menneskeligt problem og så et økonomisk problem.

 • 0
 • 1
#13 Hans Schou

Hvis problemet reelt er økonomisk, så ville det være løst hvis pc'en er billig nok.

Problemet er nok at denne 200-kroners-model ikke kan løfte opgaven: http://timesofindia.indiatimes.com/india/An-IIT-IISc-designed-laptop-for...

Det ville ellers være fint med en billig model. Børn er nu engang lidt mere hårdhændede end voksne, så billige udskiftninger vil betaleren(skole/forældre) være glad for.

 • 1
 • 0
#15 john Christiansen

Jeg undrer mig gang på gang over, at der endnu ikke er PC tyil alle elever. Da min søn gik i 6 klasse i 1999 fik alle elever på skolen i Juelsminde en PC. Ikke hjemmefra, men købt af skolen, og med central server. I forhold til i dag var PC generelt meget dyre, men med køb direkte fra fabrikken i Japan, og samlet af eleverne, blev det en anden sag. Hvis folkeskolen købte fælles fornuftigt ind, og valgte slankere systemløsninger,kunne det sikkert lade sig gøre, også i dag. Desuden drop de dyre bærbare, og der er ingen, der gider stjæle en small klient station.

 • 0
 • 0
#18 Hans Andersen

Jeg har længe undret mig over trangen til at købe pc'er som eleverne skal slæbe rundt på. Hvorfor ikke lave et system, hvor der er indbygget en skærm på hvert bord. Via noget tynd klient / remote desktop / roaming profile kan eleverne bruge deres programmer. Det vil også tillade at læreren f.eks. kører sit eget skærmbillede ud på alle elevernes skærme, når det er nødvendigt.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere