De danske folkeskoler kan ikke kræve, at skoleeleverne skal slæbe deres egen computer med hjemmefra til timerne. Og det er i strid med Grundloven, hvis skolerne gør det alligevel.
Det fastslår Undervisningsministeriet, som modtager opbakning fra Folketingets Ombudsmand.
»Jeg er ikke klar over om der stadig er enkelte kommuner eller folkeskoler der forventer at eleverne medbringer egen computer i folkeskolen, men Undervisningsministeriet har klart over for mig og nu også på sin hjemmeside tilkendegivet at skolerne ikke må stille krav om det,« siger direktør Jens Møller, Folketingets Ombudsmand, i en udtalelse.
Berlingske Tidende foretog i november 2009 en stikprøveundersøgelse blandt 150 folkeskoler, som ifølge avisen viste, at flere skoler krævede, at eleverne selv medbragte en computer til undervisningen
Grundlovsstridigt krav
Det er på den baggrund, at Jens Møller nu har undersøgt sagen.
Han er enig med Undervisningsministeriet i, at skolerne ikke kan stille netop det krav til eleverne.
»Det er nemlig både i strid med grundloven og med folkeskoleloven,« udtaler Jens Møller.
Han henviser til Grundlovens paragraf 76, der slår fast, at alle børn i den undervisningspligtige alder har ret til fri undervisning i folkeskolen.
Ifølge Undervisningsministeriet er det alene kommunernes og folkeskolernes ansvar at oplyse elevernes forældre om, at det er helt frivilligt, om barnet vil bruge sin egen computer i undervisningen.
Berlingske Tidende fremhævede oprindeligt skoler i Hvidovre, Hjørring og Vesthimmerland samt seks andre steder i landet som eksempler på skoler, der stiller krav til eleverne om at medbringe egen computer.
Undervisningsministeriet har dog ikke fundet det nødvendigt at skride til handling efter at have modtaget skriftlige redegørelser fra skolerne. Ministeriet har heller ikke modtaget henvendelser om andre skoler end de nævnte.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.