Pc-tvang i folkeskolen strider mod grundloven

27. august 2010 kl. 09:2818
Både Undervisningsministeriet og Folketingets Ombudsmand slår nu fast, at skolebørn ikke kan tvinges til at medbringe egen computer til undervisningen. Det er nemlig i strid med grundloven.
Artiklen er ældre end 30 dage

De danske folkeskoler kan ikke kræve, at skoleeleverne skal slæbe deres egen computer med hjemmefra til timerne. Og det er i strid med Grundloven, hvis skolerne gør det alligevel.

Det fastslår Undervisningsministeriet, som modtager opbakning fra Folketingets Ombudsmand.

»Jeg er ikke klar over om der stadig er enkelte kommuner eller folkeskoler der forventer at eleverne medbringer egen computer i folkeskolen, men Undervisningsministeriet har klart over for mig og nu også på sin hjemmeside tilkendegivet at skolerne ikke må stille krav om det,« siger direktør Jens Møller, Folketingets Ombudsmand, i en udtalelse.

Berlingske Tidende foretog i november 2009 en stikprøveundersøgelse blandt 150 folkeskoler, som ifølge avisen viste, at flere skoler krævede, at eleverne selv medbragte en computer til undervisningen

Grundlovsstridigt krav

Det er på den baggrund, at Jens Møller nu har undersøgt sagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er enig med Undervisningsministeriet i, at skolerne ikke kan stille netop det krav til eleverne.

»Det er nemlig både i strid med grundloven og med folkeskoleloven,« udtaler Jens Møller.

Han henviser til Grundlovens paragraf 76, der slår fast, at alle børn i den undervisningspligtige alder har ret til fri undervisning i folkeskolen.

Ifølge Undervisningsministeriet er det alene kommunernes og folkeskolernes ansvar at oplyse elevernes forældre om, at det er helt frivilligt, om barnet vil bruge sin egen computer i undervisningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Berlingske Tidende fremhævede oprindeligt skoler i Hvidovre, Hjørring og Vesthimmerland samt seks andre steder i landet som eksempler på skoler, der stiller krav til eleverne om at medbringe egen computer.

Undervisningsministeriet har dog ikke fundet det nødvendigt at skride til handling efter at have modtaget skriftlige redegørelser fra skolerne. Ministeriet har heller ikke modtaget henvendelser om andre skoler end de nævnte.

18 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
11. maj 2013 kl. 14:49

Jeg har længe undret mig over trangen til at købe pc'er som eleverne skal slæbe rundt på. Hvorfor ikke lave et system, hvor der er indbygget en skærm på hvert bord. Via noget tynd klient / remote desktop / roaming profile kan eleverne bruge deres programmer. Det vil også tillade at læreren f.eks. kører sit eget skærmbillede ud på alle elevernes skærme, når det er nødvendigt.

1
27. august 2010 kl. 09:56

Det må jo så også betyde, at det skolerne i årevis har været i strid er med grundloven, når de har forventet at børn har skoletaske, penalhus og gymnastiktøj med hjemmefra.

Vi skriver altså 2010 i kalenderen... det kan vel ikke komme som en overraskelse, at computere er lige så essentiel en del af den daglige undervisning som blyant og viskelæder?

2
27. august 2010 kl. 10:00

Ahh du... den sammenligning holder ikke.

Hvis du skal sammenligne med noget, så tag lommeregneren. Da jeg gik i folkeskole, var der et tilbud til dem, der ikke havde deres egen lommeregner med at man kunne låne en. (kan ikke huske om der var et mindre depositum).

6
27. august 2010 kl. 10:33

Da jeg gik i skole FANDTES ingen lommeregnere. Og vintrene var koldere ... etc. etc. ad nauseam.

7
27. august 2010 kl. 11:23

I tidernes morgen fik jeg altid at vide at en programmørs vigtigste værktøj var papir og blyant. Hvad er der iøvrigt galt med en usb-nøgle.

10
27. august 2010 kl. 12:13

Drop børnechecken til børn over 7 år og giv dem gratis mad i skolen og en bærbar PC x 2 i skoletiden.

12
27. august 2010 kl. 13:49

Børnepengenes (familieydelsen) for et 7-18 årig barn er 2645 x 4 = 10580 om året og skoletiden er 10 år...

Altså 105800 som du vil bytte ud med to pc'er og mad. For gratis er den ikke, den betales skam i dyre domme.

Minus sommer,vinter,efterår og juleferie går ungerne i skole i ca 10 md om året. Koster pc'en 4000 er det 8000 kr. for to. Og 97800 kr til mad over ti år. Det er 978 kr på md. for ca 20 dages middagsmad. Det er vanvid og sygt dyrt.

En anden ting tror jeg ikke på ungerne i de større klasser gider skolens mad.

En anden ting er at familieydelsen ikke er børnenes penge. Der er familiens, og far og mor her gerne skulle administrer disse penge rigtigt. Køber de tøj til ungerne er det det. Et det fire nye dæk til bilen er det også det, hvis bar ungerne har tøj på kroppen. Pengene komme også gå til en ferie. Deraf navnet "familieydelse".

Familieydelse er i princippet det samme som en skattelettelse til børnefamilierne fordi det er dyrt at have børn, og børn er vores alles problem. Der skal være nogle til at betale for jeg/du kan få hjemmehjælp i fremtiden selv om jeg ikke havde børn.

Drikker,sniffer, stikker forældrene pengene op har vi et udover et stort menneskeligt problem og så et økonomisk problem.

13
27. august 2010 kl. 14:24

Hvis problemet reelt er økonomisk, så ville det være løst hvis pc'en er billig nok.

Problemet er nok at denne 200-kroners-model ikke kan løfte opgaven:http://timesofindia.indiatimes.com/india/An-IIT-IISc-designed-laptop-for-just-Rs-1500/articleshow/6202207.cms

Det ville ellers være fint med en billig model. Børn er nu engang lidt mere hårdhændede end voksne, så billige udskiftninger vil betaleren(skole/forældre) være glad for.

14
27. august 2010 kl. 15:07

Jeg ville ikke holde vejret indtil den kommer ud, for der bliver nok lavet lige så mange indiske 35$ computere som 25$ computere.

15
3. september 2010 kl. 00:19

Jeg undrer mig gang på gang over, at der endnu ikke er PC tyil alle elever. Da min søn gik i 6 klasse i 1999 fik alle elever på skolen i Juelsminde en PC. Ikke hjemmefra, men købt af skolen, og med central server. I forhold til i dag var PC generelt meget dyre, men med køb direkte fra fabrikken i Japan, og samlet af eleverne, blev det en anden sag. Hvis folkeskolen købte fælles fornuftigt ind, og valgte slankere systemløsninger,kunne det sikkert lade sig gøre, også i dag. Desuden drop de dyre bærbare, og der er ingen, der gider stjæle en small klient station.

16
11. maj 2013 kl. 12:48

Lyder som en Tvind skole, de købte samtidig en pæn del computere på samme tid. Vi taler vist om et par tusinde hvis jeg ikke husker galt. Det hjælper jo også gevaldigt på prisen.

9
27. august 2010 kl. 12:02

En 'kvalitetsstok' var overordentlig dyr..

Hos Jørn Ege? - Aj undskyld, det er fredag.

Hvis en bærbar til 2500 holder 3 år, er det ca 70 kr/md. Det skulle være til at finde i de fleste budgetter, jeg vil tro et gennemsnitligt skolebarn brugere mere på lørdagsslik.

Men som Yoel så godt skriver det:

En af de fineste ting ved det danske uddannelsessystem, og vel egentlig også grundlaget for en stor del af vores rigdom som samfund, ligger i det faktum at enhver, uanset forældres økonomiske formåen, kan tage den uddannelse, viljen og evnerne rækker til.

Trods tårnhøje klassekvotienter og nedslidte skoler, er netop den frie adgang til uddannelse noget vi som samfund kan være rigtig stolte af, lad os for guds skyld ikke også spolere dette med brugerbetaling.

4
27. august 2010 kl. 10:13

Der skal naturligvis være en bagatelgrænse og 2500 for en netbook forekommer mig at være lige i overkanten.

Poul-Henning

5
Indsendt af Anonym (ikke efterprøvet) den fre, 08/27/2010 - 10:26

Jeg ved squ ikke rigtig om tiderne har ændret sig voldsomt.

Nu er temaet jo folkeskolen, men jeg husker, at jeg i Gym selv skulle anskaffe mig en regnestok. (til de unge: det var før lommeregneren).

Det kostede adskillige morgenture med aviser - altså de der fra kl. 4 om morgenen hver hverdag.

En 'kvalitetsstok' var overordentlig dyr, men da pengene, og deres værdi' var en helt anden målestok, vil jeg ikke sætte tal på.

Men i bund og grund - så er der vel ikke så meget voldsomt nyt under solen på den front..?

8
27. august 2010 kl. 11:57

Jeg vil lige minde om at gymnasiet ikke er en del af folkeskolen, og derfor (desværre) ikke underlagt de samme krav.

Jeg var i gymnasiet også pålagt at købe en TI grafregner for ~800 kroner, og jeg brugte adskillige morgener hos den lokale æggefarmer på at sætte æg i bakker for at få råd til den. Og så var jeg også mere eller mindre pålagt at spendere flere tusind kroner på en studietur til Paris.

Men i folkeskolen har jeg aldrig været tvunget til andet end at være anstændigt påklædt

3
27. august 2010 kl. 10:09

En af de fineste ting ved det danske uddannelsessystem, og vel egentlig også grundlaget for en stor del af vores rigdom som samfund, ligger i det faktum at enhver, uanset forældres økonomiske formåen, kan tage den uddannelse, viljen og evnerne rækker til.

Lad os ikke sætte den kvalitet over styr ved at forlange, at enhver skal medbringe en PC - det vil tabe de svageste på gulvet og bringe os nærmere USA på det negative plan.

En ordning, hvor børn af økonomisk svage forældre kan låne en PC af skolen må derfor være at foretrække. Det burde kunne gøres uden at der partout skal købes nye PC'er til alle, rig som fattig.