Pc-salget styrtdykker yderligere

Salget af pc’ere vil blive endnu lavere end de i forvejen nedjusterede forventninger. Analysehuset IDC offentliggør sin tredje nedskrivning af forventningerne til det samlede globale pc-salg for 2013, der vil falde med 10,1 procent og rammer et endeligt antal på 314 millioner solgte enheder.

2013 går på hæld og analysehusenes mange forudsigelser om det globale it-marked skal stå sin prøve. Det anerkendte analysehus IDC har netop udsendt deres tredje revidering af prognoserne for 2013-salget af pc’ere i forhold til 2012, skriver Networkworld.

Læs også: Pc-salget dykker drastisk

IDC lagde i begyndelsen af året ud med en prognose, der varslede et procentvis fald på 1,3 procent i forhold til året før, men måtte allerede i maj justere de forventninger til et fald på 7,8 procent, der i august blev yderligere dramatiseret til 9,7 procent.

Nu melder IDC ud, at salget af pc’ere for 2013 ender på 314 millioner enheder, hvilket svarer til et fald på 10,1 procent i forhold til salget i 2012, som i forvejen var et nedgangsår for pc-producenterne.

For 2014 forudsiger IDC , at pc-salget vil lide under en yderligere nedgang med 3,8 procent og ramme et antal omkring 302 millioner enheder, hvorefter tendensen forventes at stagnere og langsomt forbedre over de næste år.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Johnnie Hougaard Nielsen

Jeg tvivler på at det havde set meget bedre ud uden Windows 8 UI. Det primære er snarere at levetiden for en PC bliver meget længere, fordi der ikke er kommet must-have hardware forbedringer i adskillige år. Dertil bliver gadget-kløe ofte afhjulpet ved at købe smartphone eller tablet, så den gamle støvede pc blot kører videre et par år ekstra. Det spiller jo så også med at mange husstande nok har fælles-pc, suppleret med personlige tablets, så derfor følger pc markedet ikke den kraftige vækst i digitale gadgets. De fleste solgte pc må være erstatning for maskiner som er gået i udu, eller dog blevet for gamle.

 • 13
 • 0
#3 Geo Jensen

For mit vedkommende er det i den grad Windows 8 som holder mig tilbage. W8 i nuværende form er ikke et OS jeg vil støtte, og jeg ser ikke nogle signaler fra MS om at vi kan få et rent desktop OS (W8 uden Metro, ribbons og UAC). Det ser tværtimod ud til at alle versioner af Windows bliver til samme Window OS(Metro UI). Når man så ser hvordan MS direkte skider på deres kunder ved bare at droppe supporten for fejlslagen produkter (WP7, Win RT) så skal man tænke sig mere end én gang om inden man kaster sine penge efter MS.

 • 4
 • 4
#4 Claus Jacobsen

Geo - jeg er virkelig bange for du nok skal hen og finde andre veje. - Må jeg anbefale enten en linux distribution som Ubuntu? eller måske gå OSX-vejen? folk der ikke bryder sig om UAC har ingen anelse om hvad de snakker om. Det er desværre ikke KUN MS' fejl at det er en pine. Men de har selvfølgelig en del af skylden. De har tilladt programmører over en 20-årig periode at lave applikationer der uden nogen som helst grund skal ind og have rettigheder de overhovedet ikke skulle have. MEN faktum er at UAC er nødvendig og enhver Linux og Unix/OSX brugere kender det, for den kontrol har været indbygget fra starten i deres operativsystemer, og programmørerne her er derfor vokset op med det. Det er LANGT bedre nu, der er rigtigt mange firmaer og programmører som har fundet ud af det og det bliver bedre og bedre for hver opdatering af deres applikationer, men man ændrer desværre ikke bare lige 20 års "løssluppenhed" fra den ene dag til den anden.

Jeg har som sådan ikke det store mod ribbons. men jeg har nu også siddet og leget i alle mulige kreative applikationer og der er man altså vant til "menuer" over hele brugerfladen. METRO UI vil jeg dog gerne være foruden. Jeg har absolut NADA at bruge den til på min desktop, og har altså ikke lige en skærm med touch, så havde de bygget en eller anden form for "autodetektering" ind som automatisk fjernede den ved manglende touch understøttelse - så ville det sg nok i virkeligheden have været en reel vinder. But that's not what happened - and shit is all over the place now.

 • 6
 • 0
#6 Claus Jacobsen

overhovedet ikke. - der er kun "delvist metro" brugerflade (og den måde at samle tingene på kommer nok lige så stille. Apple har det sådan set også - bare LANGT mindre invasivt end MS) men det Geo også nævnte var Ribbons og UAC. - og han kan jo bare vælge xubuntu hvis det er.

 • 2
 • 0
#7 Geo Jensen

Claus, jeg skal nok finde vejen, indtil nu er det W7 og én Ubuntu på prøve. Jeg overvejer at skifte til Debian 7 på Ubuntu'en. W7 er fint lige nu og W8 giver ikke nogle merværdi jeg har brug for.

UAC, det er forkert at ligge problemet over på brugeren. Problemer er, at MS ikke har kunne finde en løsning på at alle brugere per default er administrator når Windows installeres. Så har de lavet en løsning ala Linux når det er slået til (default).

Det næste er at noget i Windows holder op med at virke når man slår UAC fra (mest på MetroUI i Windows 8). På Windows 7 holder f.eks. "Run as administrator" op med at virke.

Et godt OS tilbyder nogle services som kan tilføjet eller fjernes. At tvinge lort i halsen på sine kunder er arrogant og diktatorisk, det gælder for UAC, ribbons og i den grad også METRO UI.

Ribbons i apps er for mig OK, så går jeg bare uden om disse apps, men på OS niveau giver det ikke mening at forringe UI'en uden at med kan slå det fra.

Vi har alle af forskellige opfattelser af hvad som er rigtigt og forkert, derfor er det vigtigt at vi kan vælg de præferencer som passer os bedst.

Lad os bare sige at, 50% vil ikke have Metro 50% vil ikke have UAC 50% vil ikke have Ribbons

Så har MS kun 12.5% tilfredse brugere tilbage, det vil da være en dårlig forretning, som måske over tid vil skabe masseflugt til Linux eller Mac OSX. Disse fiktive tal kunne let ændres til nær 100% hvis man ville give brugerne et valg.

Idag er der, iflg. statcounter, kun 8% som bruger W8.x efter mere end et år efter udgivelsen. Det vil jeg tro at W7 kom op på allerede i første uge.

 • 4
 • 3
#9 s_ mejlhede

Sjovt at nævne Ubuntu når der snakkes ændret brugerinterface, eller misforstod jeg mon ironien.

Nej tror jeg ikke, eller gør jeg øøøøøø :-)

Ubuntu Unity synes jeg er noget lort, men kan godt lide pakkehåndteringen, og 3 parts understøttelse. Men var ved at vælge Ubuntu fra og prøve Debian eller Feodora igen, på grund af Unity. Indtil jeg fandt ud af at man med 3 linjer i Terminal kunne skifte til Kubuntu eller Xubuntu. Den mulighed savner man i Win8, men så har de jo ikke noget nyt at sælge, men det vil jeg nu heller ikke savne.

 • 2
 • 0
#10 Claus Jacobsen

Sorry Geo, men som bruger har du INGEN grund til at skulle være administrator på din maskine. Du skal tænke gevaldigt over hvad det egentlig betyder. - Når man er administrator betyder det at applikationer har fuld adgang til kernen. = GIGANTISK sikkerhedsrisiko. Som bruger har du ikke noget som helst at gøre i kernen. Alle OSX og Linuxbrugere er vant til at indtaste adm pass når det endelig er der er behov for det. Men som udgangspunkt er der virkelig MEGET FÅ applikationer som har noget som helst at gøre derinde. Du snakker om at lægge det over til brugeren. - Det er jo egentlig ikke det der sker. Men fordi dine applikationer er dårligt programmeret bliver du promptet hele tiden af UAC. Og så føler du at dit OS går dig på nerverne når det i virkeligheden er dine applikationer som giver "fejlen". Og UAC ER en nødvendighed for at få programmører og brugere til at forstå at hvad der sker i et OS' indre har vi som brugere INGEN brug for at vide eller skulle pille ved. Og SKAL vi pille i det, så indtaster vi password. - Men så længe folk hænger i office 2000 og applikationer fra før win7 så vil de blive ved med at få den slags beskeder. og UAC skal sådan set heller ikke slås fra. Det er DIT sikkerhedsnet for at du ved at der pludselig er noget der vil ind og rode i din motor på computeren. Men ja jeg er da også irriteret over det, men må nu indrømme det er yderst sjældent jeg får dem nu. ikke mindst fordi win-platformen for mig ikke udgør så stor en del af min dagligdag og fordi de applikationer jeg primært anvender er opdateret så de ikke render rundt og skal bruge ADM-rettigheder i tide og utide.

MEN vi kan sagtens blive enige om at MS kun har lavet et halvhjertet forsøg.

 • 1
 • 0
#11 Geo Jensen

Claus, du har fuldstændigt misforstået pointen. Jeg har fuld kontrol over hvad en administrator er og hvilke skader sådan en fætter kan forsage.

På alle min Windows installationer er jeg kun Admin.. når jeg har brug for det ellers er alle profiler normale brugere. Da Vista kom med UAC og fik fucket godt og grundigt op det slog Jeg UAC fra, med det resultat at alle mine brugere kunne alt. Jeg tror at det blev fixet i W7 (er ikke sikker).

Windows har et fint rolle baseret bruger system, som kan varetage UAC's funktionalitet ved en fornuftig rolle inddeling af brugerne. Der skal være en administrator profil til at lave ændringer på maskinen.

I dag på Windows, syntes jeg at det er dårligt design at man som administrator skal behandles som en klaphat fordi at UAC ikke mener at du er myndig eller tror at du ikke ved hvad du fanden laver.

Windows har ikke brug for UAC, Microsoft har brug for at opdrage sine kunder til at være normal (begrænset) brugere og overlade admin rollen til en kyndig person. Eller give et valget under installationen.

 • 1
 • 2
#12 Ole Knudsen

Windows er ikke noget for dig. Du ved for meget om computere og OS. :-)

Den største gruppe brugere af Windows er almindelige ikke-professionelle personer, som ikke kender forskel på "administrator" og "user". Man kunne gøre det med Win2000 og WinXP, ved at bruge to userids, så UAC har aldrig været strengt nødvendigt. Jeg kender ingen ikke-professionelle brugere, som orkede at sætte sig ind i hvordan de kunne undgå at køre som "administrator" hele tiden. UAC er Microsoft's erkendelse af problemet. UAC er deres kompromis, som deres største kundegruppe kunne acceptere at leve med uden at slå UAC fra og derved uden at vide det slå sikkerheden fra igen.

Linux er ikke noget for mig som forbruger. Jeg anvender Linux til arbejde og der er fint til det formål. Men til underholdning er Linux ikke godt nok. Den kan ikke vise Netflix (MS Silvelight), YouSee WebTV (Verimatix) og andre strengt nødvendige ting. Derfor har jeg flere PC'ere med forskellige OS'er til hvert sit formål.

 • 2
 • 2
#15 John Knuhtsen

Der er ikke særligt gode argumenter for at opgradere en stationær for tiden. Om du bruger sandy-bridge, ivy-bridge eller haswell mærker du næppe ret meget på performance. Er Moores lov ved at nå enden ? Desuden har ssd-bølgen gjort, at ældre hardware kunne overleve en generation mere. Det der så nu venter, er at 4K skærme får en større udbredelse, når produktionspriserne falder drastisk i løbet af 2014 (som annonceret). Samt at man kan trække 4K grafik med almindelige gængse grafikkort, evt. onboard (det er muligt med haswell egnede chipsets). Med software er der mere fart på: sociale medier, streaming, osv. Det er jo en fryd.

 • 2
 • 0
#17 Johnnie Hougaard Nielsen

Så vidt jeg har forstået, så er der solgt lige så mange pc'ere i det sidste halve år, som der er solgt IPads i hele dens leve tid

Men iPad salget er stigende, og er allerede overhalet af Android tablet salget. Samlet tablet salg forventes i 2014 at være på niveau med pc salget.

De mange tablets købes dog næppe for at smide gamle pc ud, men som supplement til at det gamle hakkebræt kører videre til det bliver udskiftet ved sin "naturlige død".

Især i udviklingslande er der dog rigtig mange der bruger en tablet, phablet eller smartphone som eneste computer, og ikke har interesse i en "klump".

 • 0
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere