Pc klarede tunge beregninger hurtigere end en kraftig supercomputer
Fysikere på Statsuniversitetet i Moskva har fundet ud af, at enkelte typer tunge beregninger kan være hurtigere at gennemføre på en pc end på en supercomputer, skriver digi.no.
Opgaven, som skulle gennemføres, var at løse komplicerede integralligninger i tilknytning til kvantemekanik, og det har tidligere været nødvendigt at anvende en kraftig supercomputer til det.
Men forskerne i projektgruppen under ledelse af professor Vladimir Kukulin forsøgte også at gennemføre beregningerne ved hjælp af en temmelig ordinær, stationær pc.
Universitetet har oplyst til digi.no, at pc'en var udstyret med en Intel i7-3770K-processor og et skærmkort med GPU-en Nvidia GTX-670.
»Vi opnåede en hastighed, som vi ikke engang kunne have drømt om,« siger Vladimir Kukulin til digi.no.
»Programmet beregnede 260 millioner komplekse, dobbelte integraler på en stationær pc på under tre sekunder. Min kollega ved Universitetet i Bochum, Tyskland, har tidligere udført de samme beregninger ved hjælp af en af de største supercomputere i Tyskland, Jugene, med Blue Gene-arkitektur, som faktisk er rigtig dyr. Det, hans gruppe opnåede på to-tre dage, klarer vi på 15 minutter, uden at det koster en kopek,« fortæller professoren.
Dog en lidt aldrende supercomputere
Jugene er ganske vist ikke med blandt de allerkraftigste supercomputere i dag, men systemet var dog verdens tredjekraftigste i 2009.
Og selv i dag er den blandt verdens 120 kraftigste maskiner.
Med en målt ydelse på 825,5 teraflops er den en del kraftigere end SDUs, som er Danmarks kraftigste supercomputere, med 582,2 teraflops.
Det skal siges, at Jugene blev bygget på en tid, hvor supercomputere kun i lille omfang udnyttede mulighederne, som findes i grafikprocessorer til at gennemføre parallelprocessing på store datasæt.
Beregningerne, som forskerne udførte, vil altså formentlig kunne udføres hurtigere på en supercomputer med tusindvis af GPU-er af samme type som i pc'en. Men udgiften vil også være en helt anden.
Kukulin mener, at forskergruppens resultater åbner for helt nye måder at analyse reaktioner inden for kernefysik og kemi på, men også til omfattende beregninger inden for mange andre videnskabelige områder.
»Vi ønsker at etablere et slags oplæringskursus, hvor forskere fra forskellige videnskabelige områder fra andre universiteter, som ikke har tilgang til supercomputere, kan lære, hvordan de kan anvende pc'er til det samme som os,« siger Kukulin.
En videnskabelig artikel om forsøget findes her.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.