PBS overvåger din e-julehandel

PBS holder øje med, hvordan dit kreditkort bliver brugt, hvor det bruges og hvornår ? uden at fortælle at de gør det. Og de kan uden videre blokere kortet, hvis der er mistanke om misbrug.

Hvilke hjemmesider handler du på, hvor ofte køber du på nettet og for hvor mange penge?

Disse spørgsmål kan PBS altid besvare om dig, og synes de svarene er for mistænkelige, blokerer de dit kort.

»Vi holder øje med måden, man bruger sit kreditkort på. Ser vi et forbrugsmønster, der minder om misbrug lukker vi kortet så hurtigt som muligt,« siger pressechef Søren Winge i PBS til Version2. PBS står bag driften af Dankort-tjenesten.

PBS opbevarer i henhold til gældende regler på området oplysningerne om brugeradfærden i fem år.

Ingen oplysninger om lukningsrisiko

Ifølge Søren Winge bruger PBS en række automatiserede processer til at spore kortmisbrug nettet.

Bl.a. ser PBS på, om der er registreret meget svindel på en hjemmeside. Derudover ser de på, om der er blevet hævet usædvanligt mange høje beløb i forhold til, hvad der er normalt på kortet, og om det er sket mange transaktioner hurtigt efter hinanden. Desuden ser PBS på om de ting, man køber har en fysisk leveringsadresse eller let kan omsættes på nettet.

»Det er en samlet vurdering men hvis flere af parametrene opfyldes, blinker advarselslampen hos os,« siger Søren Winge.

Derefter vurderer en medarbejder, hvorvidt der skal gribes ind, og hvis der skal det, kontaktes banken, som har udstedt kortet, som så evt. anbefaler at lukke kortet. Banken forsøger at kontakte kunden, med mindre PBS vurderer, at der er tale om en alvorlig mistanke. Så lukkes der med det samme.

PBS vil ikke offentliggøre, hvor mange gange om måneden, de enten selv lukker eller anbefaler bankerne at lukke et kreditkort, eller om der er variationer over året.

****Ifølge Søren Winge er det især pokersider, der er opmærksomhed om i disse tider, fordi det her er let at bruge kreditkort, uden at det opdages.

»Men billedet skifter hele tiden,« siger Søren Winge.

*Hvorfor har I ikke oplyst om, at I på den måde overvåger forbrugeradfærden, og at I uden videre kan lukke kortet? *

»Det har vi ikke gjort, fordi kortmisbruget er af relativt begrænset omfang på nettet,« siger Søren Winge.

Version2-læser fik lukket kortet
Version2 fik tidligt onsdag en henvendelse fra en læser, der undrer sig over, at han uden yderligere varsel modtog et brev fra Lån&Spar Bank om, at PBS havde blokeret hans Visa/Dankort af »sikkerhedsmæssige grunde,« som det hed i brevet.

Imidlertid havde læseren blot købt et musikalbum til 18 dollar på den helt lovlige musikside Magnatune og handlede ikke ellers på nettet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jan Keller Catalan

Uanset at V2-læserens oplevelse naturligvis er mindre forståelig, så er mine venners oplevelser noget mere positive.

Min veninde skulle til München og vekslede penge for både sig selv og sin bror - da Forex har et max på 4000, man kan veksle direkte på sit dankort, måtte hun lige en tur omkring en bankautomat og hæve op til grænsen dér også.

Da vi mellemlander i Berlin er hendes kort blevet lukket - men et hurtigt opkald til banken og det er oppe at køre igen.

En anden oplevede, at hendes kort blev brugt på amerikanske websites og i svenske butikker - også det blev opdaget af PBS/banken og kortet lukket. Efter nogen polemik omkring selvrisiko (en dum bankdame mente, der var selvrisiko på misbruget) blev det misbrugte beløb tilbageført og alt var godt igen.

 • 0
 • 0
#2 Allan Schmidt

Pludselig går der et lys op for mig.

Kæresten og jeg var på ferie i Australien i december måned sidste år. Vores kort blev brugt flittigt og med større beløb end normalt.

En dag sidder vi på en restaurent og skal betale regningen, da tjeneren fortæller os at kortet er spærret. Det samme er kærestens kort.

Gode råd er dyre og jeg må hjem efter kontanter, så vi kan betale regningen. I mellemtiden er kæresten "gidsel".

Ejeren var flink og forstående og problemet var ikke større end at jeg skulle bruge 30 minutter på at hente pengene. Det var bare en skidt afslutning på en ellers hyggelig aften.

Efterfølgende skulle kortene jo åbnes igen for ellers ville ferien være ødelagt og med en tidsforskel på 10 timer og weekend, så er det mere end almindelig svært at komme igennem til banken. Det lykkedes til sidst.

Bankenrådgiveren kunne se at kortet var spærret, men kunne ikke fortælle hvorfor. Der var penge nok på kontoen, så det var ikke der problemet lå.

Artiklen giver et god forklaring på hvad der reelt skete. PBS glemte bare at fortælle banken om hvad de havde gjort.

 • 0
 • 0
#3 Hans Schou

Det kunne være en brugbar service hvis man fx fik tilsendt en SMS om at man skulle foretage sig et eller andet, fordi systemet syntes ens forbrugsmønster ser underligt ud.

Men det måtte nu gerne være noget man kunne vælge til/fra.

Handler artiklen kun om "kreditkort", eller også om Dankort(kontantkort)?

 • 0
 • 0
#4 Dennis Krøger

Men det måtte nu gerne være noget man kunne vælge til/fra.

Eftersom PBS skal betale hvis der sker misbrug (så længe du ikke har været uansvarlig), tror jeg ikke det sker.

Men ja, det kunne være rart at kunne fortælle: "Jeg tager på ferie nu, det er IKKE misbrug", men så skulle man selvfølgelig samtidig kunne identificere sig overfor banken, (uden nogen form for tvivl).

 • 0
 • 0
#10 R. Winther

Forestil jer, at PBS - ud over at spærre kortet - også kontaktede pengeinstituttet, der så igen kontaktede kunden. Hver gang.

Så var kunden BÅDE beskyttet OG informeret om hvad der sker.

Ja, kunden kunne tilmed be- eller afkræfte om der var tale om misbrug, så man eksempelvis ikke pludselig står i udlandet med et spærret kort.

 • 0
 • 0
#14 Michael Kastoft Nielsen

Jeg kan godt se det smarte for kunden i at man så måske ville føle sig mere sikker.(måske en falsk sikkerhed)

Men afhængig af hvor tit det sker kunne jeg forestille mig et stort overhead i at pbs skal kontakte banken hver gang det sker. Det er sikkert ikke uden omkostninger og hvem vil betale disse?

Jeg skriver at det er en falsk sikkerhed - fordi hvem ved om de regler PBS opstiller dækker alle muligheder for svindel?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere