11 kræftpatienter på Sjællands Universitetshospital i Roskilde fik ikke den medicin, de skulle have, selvom lægerne havde ordineret det. Ordinationerne var nemlig forsvundet fra Sundhedsplatformen, som er Region Hovedstadens EPJ-system. Det skriver Politiken.
Ordinationerne forsvandt, da patienterne gik fra at være ambulante til at blive indlagt i foråret. De 11 patienter var alle i kemoterapi og skulle behandles med et lægemiddel, der kunne styrke deres immunforsvar ved at stimulere knoglemarven.
En af patienterne døde, mens en anden var indlagt i længere tid. De øvrige patienter blev ikke påvirket af den manglende behandling.
Hospitalsledelsen kan ikke udelukke, at det var den manglende medicin, som skyldtes Sundhedsplatformen, der var årsagen til den ene patients dødsfald.
Ikke en teknisk fejl
Fire overlæger opdagede fejlen i april og advarede Styrelsen for Patientsikkerhed. Her skrev de blandt andet i henvendelsen, som Politiken har fået aktindsigt i, at »Sundhedsplatformen er i vores og andres øjne det største sikkerhedsmæssige problem, sundhedsvæsnet har stået overfor i mange år«.
Læs også: Regioner freder Sundhedsplatformen: Blåøjet at tro, at udfordringer kan løses med et nyt system
Styrelsen kunne ikke finde egentlige tekniske fejl i Sundhedsplatformen. De skrev efter et tilsyn, at det er Sundhedsplatformens funktionalitet, brugerflade og arbejdsgange, der er så tidskrævende, komplicerede og ulogiske, at der opstår fejl. Medicin ordineres for eksempel gennem fire forskellige moduler.
Styrelsen udtaler også til Politiken, at de ikke bebrejder enkeltpersoner noget, »fordi systemet er for kompliceret i forhold til den undervisning, de har fået«.