Pas på roaming-fælde når du skal ud at sejle

7. december 2015 kl. 06:2827
Slår du ikke dataroaming fra på mobilen, når du for eksempel sejler med DFDS Oslobåden til Norge, kan turen koste dig flere hundrede kroner ekstra. Også selvom du ikke bruger telefonen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Rejser du til Norge, England, Sverige eller et andet sted i verden - og vælger at sejle dertil - risikerer du, at færgens mobilnetværk takserer dig flere hundrede kroner. Vel at mærke uden at du er klar over det.

For slår du ikke dataroaming fra, vil din telefon automatisk logge på færgens satellitbaserede netværk og bruge løs af dyr datatransmission.

Sådan bliver dit maritime forbrug afregnet

Rederiet hoster et lokalt netværk for en satellitudbyder. I Norden er det mest brugte selskab MCP (Maritime Communications Partner).

Satellitudbyderen betaler rederiet for den trafik, som rederiet genererer.

Satellitudbyderen videresælger trafikken til dit teleselskab, som herefter selv bestemmer, hvor meget du skal betale for dit forbrug.

På gyngende grund

Når du forlader land, og dermed det landfaste mastenetværk, modtager du den velkendte sms med information om, at du nu er på et nyt netværk med dertil hørende priser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvad sms´en imidlertid ikke oplyser, er, at din telefon vil generere forbrug på det nye netværk, også selvom du ikke aktivt bruger telefonen.

De fleste teleselskabers minimumsgrænse for, hvornår du opkræves startgebyr for dataforbrug til søs, er nemlig sat til under 50 KB, hvilket er så lavt, at din telefon, på en smuttur til eksempelvis Norge, hurtigt bruger for flere hundrede kroner, bare ved at pinge netværket og holde baggrundsapps opdaterede.

Tale om snyd!

Liste over maritime satellitoperatører og (kode):

AT&T Wireless Maritime Service (901-18)
Operatøren tilbyder roaming om bord på skibe i Caribien og Middelhavet.
Læs mere på digicelbermuda.com.

Landssiminn Maritim Service (274-08)
Operatøren tilbyder roaming om bord på færger og krydstogtskibe i Østersøen, Nordsøen, Middelhavet, Adriaterhavet og Caribien.
Læs mere på simi.is.

Timm, Maritim Service (901-26)
Operatøren tilbyder roaming i samarbejde med firmaet Costa Crociere, costacruise.com. Læs mere på tim.it.

Vodafone Malta Maritime Service (Winns) (901-19)
Operatøren tilbyder roaming om bord på skibe i Middelhavet.
Læs mere på vodafone.com..

MCP (901-12)
Operatøren tilbyder roaming om bord på færgeforbindelser mellem Danmark og Norge, Danmark og Sverige, Norge og Storbritannien, Sverige og Tyskland samt Holland og Storbritannien.
Læs mere på mcpinc.biz.

Forbrugerrådet Tænk kalder metoden for snyd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Den slags skjult startgebyr er jo snyd over for kunderne,« siger Martin Salamon, cheføkonom hos Forbrugerrådet Tænk.

Martin Salamon forklarer, at det er et voksende problem, som Forbrugerrådet Tænk ofte får henvendelser om og derfor har påpeget over for både de danske myndigheder og EU.

»Der er tale om en urimelig prissætning fra teleselskabernes side. De høster jo uhyrlige gevinster,« siger Martin Salamon og tilføjer:

»Kan teleselskaberne ikke selv finde ud af løse problemet, må der lovgives på området. Kunderne sættes jo i en helt urimelig situation,« fastslår han.

Uoverskuelig pris

Hos Telia er minimumsgrænsen for, hvornår det opkræves penge for forbrug sat ved 10 KB. Men selskabet kan ikke oplyse, hvad prisen for disse KB er.

‘Vi har ikke en fuldkommen oversigt over alle fly- og sejlruter samt satellitter på vores hjemmeside, som den ser ud nu, men vi arbejder hele tiden på at optimere den,’ skriver Telias pressechef David Engstrøm i et svar til Version2.

På Telias hjemmeside kan man finde priserne for en enkelt færgeoverfart og ingen fly, hvilket må siges at være en ufuldkommen oversigt.

Den ene færgeoverfart, som Telia har på sin prisliste, er Oslobåden. Her koster 1 MB data 92,44 kroner, som vel at mærke opkræves, hver gang din telefon mister netværket og finder det igen, hvilket den nemt kan gøre en del gange under modtagerforholdene til søs.

Sluk for netværket

Hos Stena Line advarer kundeservice mod at have dataroaming slået til under overfarten. Ved vores henvendelse fik vi således beskeden:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Brug vores gratis wifi, eller sluk for telefonens netværk, da data ellers koster spidsen af en jetjager.«

Hos Forbrugerrådet Tænk anbefaler Martin Salamon også kunderne at slår data- og taleroaming fra, men han mener ikke, at kunderne skal finde sig i den uigennemskuelige prissætning.

»Er man offer for de urimelige data regninger, bør man først og fremmest klage til sit teleselskab. Og hjælper det ikke, skal man henvende sig til Teleankenævnet,« lyder hans opfordring.

27 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
27
29. september 2022 kl. 11:19

Selv plejer jeg at bruge fly-mode på både, men... jeg fandt ud af at min udbyder kunne tilbyde at blokere for at jeg kan bruge satelit, hvilket jeg takkede pænt ja tak til. Men stadigvæk flymode, men hvis man glemmer det .. Oister er udbyder. dvs "3"

25
18. juli 2018 kl. 07:48

iOS har haft en EU-roaming funktion, jeg husker jeg bøvlet med det, da Telenor åbnet op for at data/tale pakke også virkede i EU. Men dengang virkede den ikke, og idag kan jeg faktisk slet ikke finde den.

Måske fordi de opgav den eller måske forbi den en funktion der kan aktiveres af teleudbyderen (ligesom wifi-calling og internet deling).

Jeg kan google mig til der var noget kaldet EU-internet i iOS 8 beta 4 men siden dengang kan jeg ikke rigtigt finde noget om den.

24
18. juli 2018 kl. 00:04

En funktion jeg godt kunne savne på mobiltelefonerne er en knap til EU roaming eller en roaming whitelist. I øjeblikket kan man jo kun sige nej til roaming.

23
17. juli 2018 kl. 13:00

Jeg vil gerne gøre opmærksomt på at det ikke er teleselskaberne som tjener på denne "skibs roaming data " men færgeselskaberne. Disse kæmperegninger som kunderne modtager for brug af roaming på skibe er lige så stort et irritation for teleselskaber som det er for kunderne. Der er kun en der tjenere på skibs roaming data og det er det skib som du sejler på.

21
9. december 2015 kl. 15:30

fri data i Danmark og Tyskland - tænkte ikke på at skulle gøre noget, for vi havde jo fri data i begge lande og hvis vi var langt fra land var man jo bare offline. Not so...

Jeg kunne godt forestille mig at en klage til EU kommissionen ville give pote. I har jo teknisk set ikke forladt EU og I har ikke satellit modtagere (ud over GPS) i jeres telefoner. Derfor er operatøren forpligtet til at følge EU reglerne.

20
9. december 2015 kl. 14:40

...lave lovgivning om, at teleselskaber skal deaktivere roaming på satellit-forbundne mobilmaster som standard, på alle mobil abonnementer - så brugeren selv skal ringe til selskabet og bede om at få det aktiveret, hvis de virkelig har brug for det.

Problemet har længe været overset, fordi vi tidligere ikke har haft 3LikeHome / RoamLikeHome i abonnementer, hvor data kunne bruges i udlandet uden meromkostninger og man derfor er nødt til at aktivere dataroaming på mobilen, for at dette virker.

Før i tiden var man jo beskyttet mod at hoppe på de dyre netværk, eller man var i det mindste opmærksom på at sætte sin mobil på flytilstand, når man var i udlandet.

Jeg faldt selv i fælden for en måned siden, da jeg tog en shoppetur på Rødby-Puttgarten - 4 "mand" hver med 3 abonnement og fri data i Danmark og Tyskland - tænkte ikke på at skulle gøre noget, for vi havde jo fri data i begge lande og hvis vi var langt fra land var man jo bare offline. Not so...

19
7. december 2015 kl. 21:29

Hos Stena Line advarer kundeservice mod at have dataroaming slået til under overfarten. Ved vores henvendelse fik vi således beskeden:</p>
<p>»Brug vores gratis wifi, eller sluk for telefonens netværk, da data ellers koster spidsen af en jetjager.«

Hvorfor lukker de så ikke bare for at der kan køre data over de satellit baserede basestationer på færgerne. Eller er det en del af servicen, wifi er gratis, mod at nogle uheldige kunder betaler gildet?

17
7. december 2015 kl. 18:35

At man skal godkende at hente roaming data, hvis prisen ikke er den faste standard. Men det sker ikke da det er en god forretning. Men hvor god ved jeg ikke, satellit data kan være dyr. Men andre løsninger burde være muligt når færgen er i fast fart, ikke langt fra land. Det er ligesom biografernes popcorn og sodavand.

16
7. december 2015 kl. 17:59

Efter en udsøgt elendig behandling af Scandlines i Gedser, hvor man "stjal" vores reservation, kom vi i den ureserverede kø. Her sad vi og tjekkede kørelængde og -tid til Puttgarten på vores telefoner i fald vi ikke kom med. Det gjorde vi heldigvis som absolut sidste bil. iPhonen bruger et 3 abonnement med roaming som hjemme, så selvfølgelig var roaming slået til. Vi havde ikke læst alle brochurer og der stod intet på billetten om de vanvittige roaming priser som Scandlines har. Vi var heller ikke klar over der fandtes et satellit baseret mobilnet på skibet. Da telefonen kommer op af lommen, mens vi sidder og spiser ser jeg, at det indtil videre har kostet mig 132 kr for absolut ingenting. Google maps var aktiv da telefonen røg i lommen, da vi skulle køre ombord, og den havde så hentet lidt over 1 mb data, som blev takseret til 100 kr/mb.

Sidder man i en lille båd og gynger en meters penge over havets overflade er rækkevidden ikke 35 km men et sted imellem 15 og 20. Rækkevidden bliver selvfølgelig bedre på en færge 20-30 meter over havets overflade.

15
7. december 2015 kl. 17:05

Nej, det er ikke rigtigt. Er roaming slået fra får du ingen data når du er uden for egen udbyders dækning.

14
7. december 2015 kl. 16:17

Umiddelbart synes dette ikke at have noget med roaming tilsluttet eller ej. Humlen ligger i at er telefonens datatransmission (som normalt forekommende) slået til, vil den finde færgens mobilsignal, - og det koster hvis den begynder at opdatere Aps med nyheder, vejrudsigt e.t.c.. Det vil den så i dette tilfælde også gøre selv om Roaming er slået fra.

12
7. december 2015 kl. 13:55

Man kan sejle fra Ystad til Rønne og have mobilforbindelse til master på land, enten på DK eller SE siden, (stort set) hele vejen.</p>
<p>Sejlturen mellem Rødby og Puttgarden er kortere. Så det samme burde vel være muligt her?

Det er det også, faktisk kan man mange steder langs Lollands sydkyster risikere, at hoppe på tysk netværk. Især steder som Næsby Strand, Kramnitse, Maglehøj, Bredfjed Strand m.fl. er det ikke ualmindeligt, at man kan få et bedre signal fra tyskland end fra danske master.

11
7. december 2015 kl. 13:32

Sejlturen mellem Rødby og Puttgarden er kortere. Så det samme burde vel være muligt her?

Måske på dækket, men indendøre er der ikke hul til land.

Og Ja. Jeg savner også en mulighed for at sortere i hvem jeg vil roame til. Jeg har helt bevidst valgt at slå roaming til, så det hele virker når jeg er i Tyskland. - Bor ved Sønderborg, så er ofte dernede.

Og jeg ved da godt at det koter lidt at bruge data dernede, men så er det heller ikke værre. Men der er trods alt et godt stykke vej fra 1.86 til 95.00/Mb som en tur med en færge ville koste.

10
7. december 2015 kl. 13:24

Ha ha Bent, nej V2 har ikke været på dybt vand. Men det har nogle af vores læsere - desværre.

Problemet bliver jo særligt stort, når du har abonnementer så som Telia´s RoamLikeHome eller 3´s 3LikeHome og rejser mellem lande, der er omfattet af disse "aftaler"

Vh - René

8
7. december 2015 kl. 12:38

Hvis man f.eks. er kunde hos 3, så har man roam like home, og i det spil er der da en stor fare for at folk ikke lige tænker på at en færge i farvandet mellem Danmark, Sverige og Norge IKKE benytter et af landenes netværk.

Der er da en hel valid pointe i advarslen, mange "almindelige" bruger tænker ikke specielt på at slå roaming fra (uagtet vi taler Android eller iPhone), og accepterer måske også at data koster noget i udlandet, men ikke 92,44 kr per MB, hvilket er fuldstændig perverst.

Og her fejler operatørerne igen, på samme måde som med overtakserede numre, for det burde være muligt at gå ind på sin selvbetjeningsside og selv sætte op hvilke operatører/lande man overhovedet vil roame hos.

7
7. december 2015 kl. 12:10

"For slår du ikke dataroaming fra, vil din telefon automatisk logge på færgens satellitbaserede netværk og bruge løs af dyr datatransmission."

Det er da slået fra som standard i Android, og du får overstående artikel i lettere forståeligt tekst som advarsel når du vil slå det til.

Mener da at det er mere glædeligt at færgen har mulighed for Data, selv om det er dyrt, hvis man absolut skal bruge det. Tænk hvis der var en fynsk politiker med som ville se Netflix.

Har en af V2's medarbejder været på skiferie i Norge uden at have styr på sin telefon ?

6
7. december 2015 kl. 11:13

Scanlines gør det samme på Rødby-Puttgarden og Gedser-Rostock. De skriver på deres hjemmeside:

"HUSK: Det er muligt at gå online ombord via roaming på din egen mobile dataforbindelse. Dette indebærer dog stærkt forhøjede priser, så vi anbefaler altid, at du slår roaming fra på din mobilforbindelse under overfarten."

http://www.scandlines.dk/kundeservice/wi-fi.aspx

5
7. december 2015 kl. 10:17

Jeg forstår ærlig talt ikke at folk kan komme så galt afsted med Roaming priser?

Uden at jeg skal kloge mig på hvad folk gør forkert, så sælges der i dag mange abonnenter som har op til 10 GB data roaming og mange timers roaming tale.

At folk derefter så slår roaming til er vel naturligt, men uden at have prøvet det, så kunne jeg da godt føle mig røvrendt hvis jeg sejlede fra Danmark til Norge/Sverige – som er lande jeg har fri data og tale i og så fik en regning fordi telefonen tilfældigvis kom i international farvand.

4
7. december 2015 kl. 09:26

Hej Johnny Du har ret. Det var en dårlig formulering. Den er hermed rettet. Tak for dit indput.

Mvh - René

3
7. december 2015 kl. 09:15

Jeg forstår ærlig talt ikke at folk kan komme så galt afsted med Roaming priser? hverken til havs, i luften eller i udlandet. Er det virkelig kun iPhone som har en "dataroaming" switch i indstillingerne som (så vidt jeg ved) er slået fra pr default?

2
7. december 2015 kl. 09:13

Denne formulering er altså meget misvisende "bare ved at pinge netværket og fortælle, at den er i live." I bedste fald er formuleringen upræcis.

En telefon fortæller godt nok netværket, at den er "i live", men denne kommunikation har intet med dataforbruget på telefonen at gøre. Telefonen fortæller løbende netværket i hvilket område telefonen befinder sig, så netværket ved hvilken lokal Base Station Controller, der skal skal udsende et signal til telefonen i tilfælde at kommunikation (såsom taleopkald, sms eller lignede).

Men denne kommunikation har INTET med ens dataforbrug at gøre. Derimod vil automatiske opdateringer af Facebook eller "Breaking News" fra DRs app tælle som data.

Hvis man deaktiverer telefonen dataforbindelse - noget man kan gøre på både Android og iOS enheder - foregår der ikke nogen form for datatrafik, som bliver faktureret.

På iOS ligger det under indstillering->mobil->Mobildata (slå den fra) På f.eks. Android 5.0 swiper man ned fra toppen af skærmen og trykker på ikonet "dataforbindelse" for at deaktivere dataforbindelsen.

1
7. december 2015 kl. 06:52

Selv plejer jeg at bruge fly-mode på både, men... jeg fandt ud af at min udbyder kunne tilbyde at blokere for at jeg kan bruge satelit, hvilket jeg takkede pænt ja tak til. Men stadigvæk flymode, men hvis man glemmer det ..