Partier vil droppe Netcompanys corona-app til fordel for Apple og Google

Illustration: petovarga / Bigstock
Flere af Folketingets partier vil have myndighederne til at droppe den centraliserede opbevaring af data fra den kommende app til smittesporing. De vil hellere have en løsning fra Apple og Google.

Partier fra begge sider af folketingssalen vil have Regeringen til at satse på Apple og Googles løsning til en corona-app i stedet for applikationen 'Smittestop,' der pt er under udvikling af Netcompany.

Det skriver Danmarks Radio.

I modsætning til for eksempel Tyskland har de danske myndigheder lagt sig fast på en model med centraliseret dataindsamling, fordi det giver muligheder for at lave statistik og forstå epidemien.

Men det vækker kritik fra blandt andet Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative. De tre partier ser hellere, at man tager udgangspunkt i den decentrale løsning, der kommer fra Apple og Google.

»Set fra et forskningsmæssigt synspunkt kan jeg godt forstå, at man synes dataindsamling via appen kan være interessant for at forstå epidemien. Men det er ikke afgørende for at inddæmme den. Derfor mener jeg klart, de to ting skal holdes adskilt. Det må ikke stå i vejen for at få en app på plads, der kan bruges til smittesporing,« siger Radikale Venstres forsknings- og sundhedsordfører Stinus Lindgreen.

Hos Dansk Folkeparti afviser it-ordfører selv at bruge appen, hvis myndighederne ikke går væk fra ideen om central lagring af data.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 René Nielsen

Personligt har jeg ikke tillid til at danske myndigheder ”kan holde fingrene væk” fra den honningkrukke en sådan database udgør og ville alene af den grund – ikke ville drømme om at benytte app’en.

Det drejer sig om, at en sådan central database slet ikke bør udvikles fordi misbrugspotentialet er grænseløst.

Det er alt fra IT-kriminelle, sociale myndigheder, politi, efterretningstjenester, fremmede magters efterretningstjenester, selvretfærdige politikere som efterfølgende fremsætter lovforslag om at der skal være ”en bagdør således en dommer kan udstikke en dommerkendelse” osv. osv.

Jeg forbavses over at folk som trods alt er i stand til at bestå en kandidatgrad på et lægestudie – i den grad ”leger gud” og i et IT-projekt tilsidesætter den IT-sagkundskab som de trods alt må vide at de ikke selv besidder.

Alene den del med at man skulle logge ind med nem-id får det "til at løbe koldt ned af ryggen på mig".

 • 27
 • 0
#5 Frithiof Andreas Jensen

Personligt har jeg ikke tillid til at danske myndigheder ”kan holde fingrene væk” fra den honningkrukke en sådan database udgør og ville alene af den grund – ikke ville drømme om at benytte app’en.

Gör det nogen forskel?

Den Danske App med NemID lyder allerede som om den ville blive noget klodset noget hvorimod Google og Apple ganske sikkert kan levere en 'better user experience' hurtigere, samt give alle der måtte önske eller betale/bytte for adgangen til et särdeles meget rigere datasät.

Helt uden om GDPR, Dansk Lovgivning samt Myndighedernes forstillingsevner - hvilket er endnu en fordel hvis man nu er ude på noget lusk og fusk!

Det er givet at der er et Palantir-API :)

 • 0
 • 0
#6 Martin Dawids

Som jeg skrev i en anden tråd, så forstår jeg ikke, hvorfor Danmark skal spilde dyrebar tid og penge på at udvikle sin egen app, når der allerede findes en app, der kan det, vi har brug for.

https://covidsafepaths.org/

Hele projektet er open source (MIT licens): https://github.com/tripleblindmarket/covid-safe-paths

Mit håb er, at man i store dele af verden vil bruge samme teknologi og app til smitteopsporing, så smitteopsporing kan fungere på tværs af grænser og ikke kun nationalt. Her er Covid SafePaths efter min vurdering det bedste bud lige nu:

 • Det er ikke et fantasiprojekt – det findes allerede (ligger i Google Play og App Store)
 • Det er gennemtænkt af meget dygtige mennesker på MIT
 • Det har privacy som førsteprioritet – hvilket også er essentielt, hvis man vil have stor tilslutning
 • Det benytter sig af Apple og Google's nye API'er, så det virker på både iPhone og Android nu
 • 12
 • 0
#7 Sidsel Jensen Blogger

Viste udbredelsen af Covid-19 ikke med al tydelighed at med de bevægelsesmønstre vi har idag, så giver det ikke mening at tænke i en national app, som kun viser smittesporing i Danmark. Det bør da som minimum være et Europæisk initiativ?

Men helt ærligt - er det overhovedet nødvendigt med en app? Jeg stiller mig DYBT kritisk overfor hele projektet. Hvormange af jer ville bruge den og hvorfor? Hvad med jeres bedsteforældre UDEN smartphones, som bliver smittet på plejehjemmene? Hvad med vores børn, der nu går i skole, men som ikke har NemID - skal vi som forældre så lave registreringer på deres vegne? Hvad hvis de ikke viser nogen symptomer? Bliver datagrundlaget baseret på resultatet af test-strategien - eller er det meningen at folk selv skal registrere? Eller hvad med den klassiske - man løber tør for strøm på telefonen mens man er ude?

Så hvis man nu skaffer 1000 smart phones og registrer app'en til forskellige folk og lægger dem i en indkøbsvogn og lige går en tur langs havnekanten specielt Islands Brygge eller en tur i den lokale Meny? - hvormeget falsk data kan man så generere? Eller at vi begynder at lade telefonen ligger derhjemme, når vi lige skal over og handle? Man kan da være 100% sikker på at overvågning af denne type, får folk til at ændre adfærd - vi ved bare ikke hvordan endnu.

Ej - undskyld - jeg er sgu nok blevet lidt arbejdsskadet af at sidde og kigge på Covid-abuse det sidste lange stykke tid. Ligenu virker det bare IGEN, som om man er anelse teknologi-blind. :-(

 • 11
 • 0
#8 René Larsen

I den nuværende iOS 13.5 Beta, bliver et notifikations API gjort tilgængeligt, så nationale udviklet Covid-19 apps kan være med til at bidrage med data.

Apple kommer ikke selv til at udvikle en app, som benytter deres egen API - om Google vil udvikle en app selv ved jeg ikke.

https://www.macrumors.com/how-to/opt-out-covid-19-exposure-notifications/

Apple har dog udviklet en screening app: https://www.macrumors.com/2020/05/01/apple-covid-19-app-symptoms-update/ - som blot er en app til at teste sig selv med.

 • 2
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere