Partier frygter akut mangel på it-sikkerhedsfolk: »Som jeg ser det, kan vi ikke gøre andet end at importere arbejdskraft«

Plus1. november 2022 kl. 04:009
Partier frygter akut mangel på it-sikkerhedsfolk: »Som jeg ser det, kan vi ikke gøre andet end at importere arbejdskraft«
Øget trusselsniveau og regulatoriske krav til it-sikkerhed kræver mange flere it-specialister inden for cybersikkerhed. Illustration: sfe/bigstock.
Mangel på it-specialister truer den danske cybersikkerhed, og det skal gå stærkt med at finde en løsning. På den korte bane må vi sætte vores lid til udenlandsk arbejdskraft, mener politikere og professor.
Artiklen er ældre end 30 dage

Riget fattes hænder og kloge hoveder. Ikke mindst i it-branchen, hvor manglen på medarbejdere og specialister er en af de helt store udfordringer i en tid, hvor cybertruslen mod både virksomheder og myndigheder er mere akut end nogensinde før.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
1. november 2022 kl. 20:43

Innoflow er et rekrutteringsbureau, som for klienter rekrutterer ansøgere på baggrund af en konkret jobfunktionsrelateret opgave. De bedste udvælges til samtale uden man har anden information.

Grunden til deres ringe udbredelse ved jeg ikke noget om - et paranoidt gæt er at HR-afdelingerne vurderer dem som en trussel mod disses dominans i rekrutteringskulturen.

4
1. november 2022 kl. 13:30

Jeg har jævnligt læst kommentarer her - jeg husker ikke navnet - fra en, som fortæller, at han har mange højtuddannede og dygtige it-folk i sin omgangskreds, som ikke kan få job pga. alder. Det gør det lidt svært at gide lytte til denne jammer om manglende folk.

6
1. november 2022 kl. 14:10

Det gør det lidt svært at gide lytte til denne jammer om manglende folk

Giv mig nogle CV'er på rigtige folk - for jeg har MEGET svœrt ved at tro på det må jeg indrømme. Jeg kender masser af private firmaer der har ansat œldre folk når de kunne det ønskede - så det mest sandsynlige er snarere at det vedkommende kan IKKE er hvad der efterspørges - og hvis man så ikke engng har lavet noget f.ex. frivilligt/privat med 'de ting firmaer søger', har man ikke vist en interesse i at få job et sted, hvor man vil skulle lœre - hvilket er super relevant i IT branchen.

Det er derfor vi f.ex. kun ansœtter folk, der er gode til at programmere i et sprog de IKKE lœrte på skolen (Go i vores tilfœlde) - det viser villighed og evne til at lœre nyt. Dog ville nogen der også havde brugt det i skolen og viser tilstrœkkelie evner indenfor det, også vœre helt fint (da de så vil have vist evner til at lœre om f.ex. code linting og god kode struktur).

Et simpelt råd - lav nogle PRs (kode) til et relevant open source projekt som dine 'mål firmaer' anvender - så kommer du hurtigt først i køen, da du viser relevant kompetance, og kompetance generelt på den måde.

7
1. november 2022 kl. 15:29

Giv mig nogle CV'er på rigtige folk

Jeg har ikke adgang til cv-er. Jeg har bare læst dette i kommentarer flere gange.

5
1. november 2022 kl. 14:01

Jeg har jævnligt læst kommentarer her - jeg husker ikke navnet - fra en, som fortæller, at han har mange højtuddannede og dygtige it-folk i sin omgangskreds, som ikke kan få job pga. alder. Det gør det lidt svært at gide lytte til denne jammer om manglende folk.

Hørt!

3
1. november 2022 kl. 11:57

»Hvis vi ikke kan få medarbejdere med de nødvendige kompetencer inden for cybersikkerhed til at varetage de centrale opgaver, så er det en reel trussel,«

Hvad med at oplœre ? min virksomhed har for lœngst erkendt at det simpelthen fungerer bedre at ansœtte dygtige, men forholdsvis nyuddannede, personer med relevante kvaliteter indenfor de programmeringssprog vi skal bruge, og min erfaring er at de er gode til at lœre alt det andet - også selvom det ikke er programmering specifikt (i vores tilfœlde linux, kubernetes, operations og sikkerhed), takket vœre den baggrund - og det vinder firmaet også ved. Det krœver selvf. at man arbejder målrettet med oplœring og har nogle folk med de relevante kompetancer, der ønsker at bruge en stor del af sin tid på at lœre fra sig.

2
1. november 2022 kl. 11:51

Er det super smart at udenlandske medarbejdere ikke kan ansœttes direkte i et dansk firma, medmindre de bor i landet? (kun den første kan - derefter skal der betales dansk skat, selvom de ikke får hverken sygehus, skoleret eller andet)

Det tvinger firmaer til at oprette datterselskaber, eller seperate selskaber i udlandet - hvilket jo nemt flytter virksomhedsbeskatning til udlandet (når man nu har taget besvœret og udgiften med det som virksomhed) og fjerner også en beskatningsmulighed med dobbeltbeskatningslandene (Singapore f.ex. tager 17% i skat af remote workers, og så modregnes de 17% selvf. i deres lokale beskatning).

IMHO går Danmark glip af mange indtœgter på den konto.

Samtidigt så kan alle andre lande jo frit ansœtte danskere i deres virksomheder direkte - f.ex. kender jeg rigtig mange der er ansat direkte i amerikanske og engelske virksomheder og arbejder 100% hjemmefra. De betaler dansk skat selvf., men danmark mister jo mange gode IT folk på den konto - og indenfor IT branchen er vi ikke specialt højt lønnede (vi skal ikke klage, men USA er sindsyge hvad angår IT lønninger, så de dygtige i DK sparer google, redhat mv. mange penge på at ansœtte sådan).

1
1. november 2022 kl. 08:20

»Hvis vi ikke kan få medarbejdere med de nødvendige kompetencer inden for cybersikkerhed til at varetage de centrale opgaver, så er det en reel trussel,«

Hvilke kompetaencer er det så?

Set fra min side er det i højere grad manglende kompetencerne hos HR afdelingerne der er problemet. Jeg har været igennem flere jobsamtaler, hvor processen fra start til slut for mit ved kommende har taget 2 måneder, og det er kun frem til 1. samtale, jeg tør ikke tænke på hvis jeg var gået videre til 2. samtale og lønforhandling havde det så været 3 måneder? GYS.

9
3. november 2022 kl. 20:34

Nærmere 5-6 måneder ifølge en bekendt der lige har været igennem møllen hvor de endda headhuntede ham men han endte med at måtte rykke dem for at få svar på om de ville eller ikke ville have ham..og her taler vi om en af det helt tunge IT virksomheder i DK