Parti om digitale vælgererklæringer: »Det er en fuldstændigt skandaløs løsning, der er lanceret«

Blandt andet Nationalpartiet er stærkt utilfreds med teknikken bag den digitale vælgererklæring.

Knap er systemet med digitale vælgererklæringer gået i luften, før kritikken hagler ned over det fra de nye partier, der skal bruge det til at samle de ca. 20.000 underskrifter.

DR.dk bringer et Ritzau-telegram, hvor Kristendemokraterne og Nationalpartiet udtrykker utilfredshed med systemet.

Systemet fungerer i udgangspunktet ved, at de nye partier får fat i mailadresser på potentielle vælgere. Mailadresserne lægges ind i et backend-system på vaelgererklaering.dk under Indenrigsministeriet. Herefter modtager vælgeren efter syv dage en mail med instruktioner til, hvordan den egentlige vælgererklæring kan afgives via NemID. Når det så er sket, modtager vælgeren en kvittering via Digital Post.

Læs også: Nu bliver vælgererklæringer digitale

Men ifølge formand for Kristendemokraterne Stig Grenov går det allerede galt ved den første mail, som skal lede vælgeren videre i systemet til den egentlige vælgererklæring.

»Vi har oplevet, at Indenrigsministeriets mails ender i borgernes spammapper, fordi de har sendt dem ud med en kryptisk afsenderadresse. Der er ikke engang ministeriets officielle logo på mailen,« siger Stig Grenov ifølge DR.

Derudover skulle vaelgererklaering.dk være ramt af regelmæssige nedbrud, og Genov frygter i den forbindelse, at Kristendemokraterne går glip af vigtige underskrifter.

Kashif Ahmad, formand Nationalpartiet er heller ikke tilfreds med løsningen. Ifølge DR siger han:

»Det er en fuldstændigt skandaløs løsning, der er lanceret. Det er helt basale funktioner, som ikke fungerer.«

Læs også: Digitale vælgererklæringer får hug for syv dages betænkningstid

Ejvind Jørgensen, formand for Dansk IT's udvalg for it i den offentlige sektor, har tidligere kritiseret systemet over for Version2. Ejvind Jørgensens kritik går blandt andet på, at det først er nødvendigt for et parti at indhente en mailadresse, og at vælgeren først efter syv dage kan afgive en vælgererklæring. En bedre løsning, mener Ejvind Jørgensen, ville være, hvis en vælger bare kunne afgive en erklæring via NemID direkte på et partis hjemmeside.

»Det bør være nemmest muligt at løse denne opgave, da vi ønsker at understøtte demokratiet. Så er der sådan set ikke nogen grund til, at man laver en registrering i partiet af e-mailadresser. Det kunne man lige så godt understøtte på en gang,« sagde Ejvind Jørgensen tidligere til Version2.

Oprindeligt var det planen, at systemet med Digitale Vælgererklæringer skulle være lanceret 1. januar 2015. Det blev lanceret 12. januar i år.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Hans Schou

Hvorfor har man ikke bare lavet én hjemmeside hos indenrigsministeriet, hvor man logger ind med NemID, bliver præsenteret for en dropdownlist med partierne, og så klik på Submit.

Så kan der måske blive sendt en kvittering til e-boks, hvis man syntes der skulle være lidt sikkerhed for at nogen ikke misbruger en NemID-konto.

Jeg har hverken NemID eller e-boks, men har lidt overvejet det, nu da der er kommet digitale vælgererklæringer.

  • 8
  • 0
#3 Johnnie Hougaard Nielsen

Hvorfor har man ikke bare lavet én hjemmeside hos indenrigsministeriet, hvor man logger ind med NemID, bliver præsenteret for en dropdownlist med partierne, og så klik på Submit.

Jeg vil tro at e-mail er på grund af at partierne hverver støttere på gaden og andre steder hvor det er upraktisk med en hjemmeside m.v. Men det ville da stadig være praktisk om https://www.vaelgererklaering.dk/ gav mulighed for at kunne registrere sin støtte dér.

  • 3
  • 0
#5 Frithiof Andreas Jensen

Jeg vil tro at e-mail er på grund af at partierne hverver støttere på gaden og andre steder hvor det er upraktisk med en hjemmeside

Det ville også fungere med et papir med en QR-Kode og et trykt Parti-ID som hververne kan dele ud til de interesserede. QR-koden eller ID'et rammer så den hjemmeside, hvor man så kan registrere sin underskrift, hvis man vil (det bör väre et "flueben" som er det eneste som aktiveres med NemID, det kan jo väre man vil se to-tre stykker).

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere