Pape vil ikke sætte udløbsdato på dødsdømt telelogning: Jeg håber på ny lov i 2018

5. april 2018 kl. 17:0112
Pape vil ikke sætte udløbsdato på dødsdømt telelogning: Jeg håber på ny lov i 2018
Illustration: Screenshot fra ft.dk.
Justitsministeren ville på samråd om telelogning ikke sætte nærmere tidshorisont på, hvornår danske regler for logning bliver ændret.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Justitsminister Søren Pape Poulsen håber på, at den danske logningslov bliver ændret i år.

Det meddelte ministeren på et samråd i Folketingets retsudvalg i dag.

Europa-Kommissionen satser ifølge ministeren på at komme med retningslinjer på området i løbet af 2018. Og dem vil justitsministeren vente på.

»Vi får en lovændring, og jeg håber, vi får den i 2018. Jeg har tillid til kommissionen, når den siger, at den kommer med en melding i år,« lød beskeden fra Søren Pape Poulsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ministeren ville direkte adspurgt ikke sætte en konkret tidsgrænse for, hvor længe Danmark vil vente på EU-Kommissionen.

»Hvis du spørger mig, om vi kan vente til 2027, så er svaret selvfølgelig nej. Selvfølgelig er der en grænse. Præcis hvornår kan jeg ikke sige,« sagde ministeren på samrådet.

Ifølge Søren Pape Poulsen vil regeringen ændre logningsreglerne »hurtigst muligt«.

»Men det skal ske på et fuldt oplyst grundlag og vi skal gøre det rigtige i første forsøg.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

EU-Domstolen fastslog i december 2016, at udifferentieret masseovervågning er i strid med EU-charteret. Dommen betyder ifølge en lang række juridiske eksperter, at de danske logningsregler er ulovlige og skal ændres.

Rystet

Og den vurdering er Søren Pape Poulsen heller ikke uenig i.

»Det er uden for enhver tvivl, at der skal laves ny lovgivning. Og selvfølgelig skal vi overholde alle gældende konventioner,« sagde justitsministeren på samrådet.

»Diskussionen er så, hvor hurtigt vi skal gøre det.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Enhedslisten, der havde kaldt ministeren i samråd, har ved flere lejligheder kaldt på øjeblikkeligt stop for logningen. En holdning, der angiveligt ryster Søren Pape Poulsen.

»Det ryster mig dybt, at der kan sidde mennesker i det danske folketing, der har den holdning. Det her handler om politisk uenighed om, hvilke redskaber politiet og PET skal have til at bekæmpe kriminalitet,« sagde ministeren.

Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, gav prompte igen:

»Jeg er også rystet. Rystet over, at vi har en konservativ justitsminister, der ikke synes, det er vigtigt at dansk lov respekterer retten til privatlivets fred.«

Tørrer ansvaret af

SF’s retsordfører, Lisbeth Bech Poulsen, kritiserede regeringen for at sende bolden videre til EU.

»Ministeren tørrer den af på kommissionen. Det er ikke kommissionens ansvar, at loven bliver overholdt i Danmark,« understregede hun på samrådet.

Ifølge Søren Pape Poulsen giver det ikke mening at gå enegang med en løsning – blandt andet fordi det vil koste teleindustrien at understøtte forskellige EU-landes logningsregler.

»Når vi venter på kommissionen, så er det ikke, fordi det ikke er vores ansvar. Det er, fordi det giver god mening, at kommissionen sætter sig i spidsen for at undersøge, hvordan vi nu kan lave de her regler,« sagde justitsministeren.

»Jeg er spændt på, hvad vi får. Jeg har tiltro til, at kommissionen kommer med noget i 2018. Og det ser jeg frem til, for så kan vi komme frem til at diskutere det politiske indhold.«

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
9. april 2018 kl. 08:42

Jeg er også rystet her, ulovligheder skal da bringes til ophør med øjeblikkeligt varsel....

10
8. april 2018 kl. 00:56

"»Diskussionen er så, hvor hurtigt vi skal gøre det.«"

Hvis det er et direkte citat fra landets justitsminister, burde han så ikke allerede være blevet politianmeldt for magtmisbrug/pligtforsømmelse?

9
7. april 2018 kl. 12:29

Overvågning har kun et formål, hvilket er at sikre magtens position.

Når man opretter databaser for journalister og konspirations teoretikere der kompromitere magten, er det et sikkert tegn på et fuld implementeret at diktaturet. (Tror at en artikel om dette er på vej)

8
6. april 2018 kl. 18:14

Der er næppe grænser for, hvilke slyngler man kan komme ud for.

7
6. april 2018 kl. 15:40

Pape mener, at han bare kan henvise til, at et politisk flertal ikke ønsker ændringer nu.

Der tager han fejl.

Logningsreglerne er udstedt efter en såkaldt bemyndigelseslov, og det er alene justitsministeren, som har ansvaret for at reglerne er lovlige. Og så er det fuldstændig ligegyldigt hvad et flertal i Folketinget mener.

Der kan være en vis fornuft i at afvente andre landes konklusioner.

Men det gjorde man jo ikke, da reglerne blev indført i 2006. Som det eneste land søgte Danmark ikke udsættelse for logning på internet mv.

Og den daværende konservative justitsminister Lene Espersen gik europæisk enegang med krav om sessionslogning, krav til ikke-offentlige udbydere og mangel på krav til opbevaring af data.

Så de konservative fjolser kan åbenbart godt gå enegang med vidtgående krav, mens man er fodslæbende med at afvikle krav, der helt uden for diskussion må ændres.

Så der er masser af tage fat på i forberedelsen af revision af de unikke danske regler.

Lad mig bare nævne:

  • krav til ikke-offentlige udbydere må fjernes

  • Afvikling af den ulovlige praksis med adgang via editionskendelse og udlevering på svage kriterier til både politiet og andre. Kun politiet skal have adgang, som også anført ved lovens vedtagelse.

  • Krav om opbevaring inden for EU eller lande, hvor der kan gives retsgarantier mod misbrug (nævnt i EU-dommen).

Det er direkte løgn, når Pape undlader at tage fat på disse spørgsmål med henvisning til en ny europæisk norm.

For der hersker ingen tvivl om, at nævnte forhold og andre forhold skal ændres uanset den fremtidige europæiske forståelse.

6
6. april 2018 kl. 14:01

"hjerneskaderne fra deres venner i blokken "

Nogle gange ser det ud til at Minister hurtigt bliver pisket på plads af deres embedsmænd. Så ledelse forholdet bliver vendt på hovedet. Ellers kan man jo risikere at skulle stå og forsvare alle sine meninger og holdninger, lækket til pressen af administrationen uden opbakning fra samme.

Her er det jeg tror at typer som Bertel Haarder mangler, om man er enig eller uenig med ham, som tør tage ansvaret og lede og sætte kursen. Ellers får vi bare embedsmandsvælde.

5
6. april 2018 kl. 13:34

...været fornuftens parti i blå blok og ikke populismens, desværre lader det til at hjerneskaderne fra deres venner i blokken nu også breder sig i de konservative rækker.

4
6. april 2018 kl. 12:15

"Lov og orden... Når det er bekvemt "

3
5. april 2018 kl. 20:03

På det konservative folkepartis hjemmeside står der:

Det danske samfund er bygget på respekt for
loven og vores fælles værdier. Et opgør med
parallelsamfund, og en bedre integration,
starter med, at vi kræver den respekt.

Hvilket er underskrevet Søren Pape

Jeg hæfter mig ved at der ikke står respekt for den danske lov, men der står loven generelt. det må betyde også det love som styre os fra EU's side.

Der står også

et opgør med parallelsamfund

Jeg syntes at Søren skal gøre op med det parallelsamfund han selv lever i sammen med Lars Løkke.

2
5. april 2018 kl. 19:20

Søren Pape er blandt de øverst ansvarlige for politiet i regeringen. Det er derfor dem han repræsenterer. Til Femern med befolkningens ønsker!

At man ikke overlader ministeriets regnedrenge og lovinitiativet til folketingets udvalg for at undgå denne giftige og udemokratiske interessekonflikt er mig dog en gåde.

1
5. april 2018 kl. 17:32

Søren Pape, danmarks nye Mussolini, er garanten for indførelse af totalitarisme i Danmark!