Justitsminister Søren Pape Poulsen håber på, at den danske logningslov bliver ændret i år.
Det meddelte ministeren på et samråd i Folketingets retsudvalg i dag.
Europa-Kommissionen satser ifølge ministeren på at komme med retningslinjer på området i løbet af 2018. Og dem vil justitsministeren vente på.
»Vi får en lovændring, og jeg håber, vi får den i 2018. Jeg har tillid til kommissionen, når den siger, at den kommer med en melding i år,« lød beskeden fra Søren Pape Poulsen.
Ministeren ville direkte adspurgt ikke sætte en konkret tidsgrænse for, hvor længe Danmark vil vente på EU-Kommissionen.
»Hvis du spørger mig, om vi kan vente til 2027, så er svaret selvfølgelig nej. Selvfølgelig er der en grænse. Præcis hvornår kan jeg ikke sige,« sagde ministeren på samrådet.
Ifølge Søren Pape Poulsen vil regeringen ændre logningsreglerne »hurtigst muligt«.
»Men det skal ske på et fuldt oplyst grundlag og vi skal gøre det rigtige i første forsøg.«
EU-Domstolen fastslog i december 2016, at udifferentieret masseovervågning er i strid med EU-charteret. Dommen betyder ifølge en lang række juridiske eksperter, at de danske logningsregler er ulovlige og skal ændres.
Rystet
Og den vurdering er Søren Pape Poulsen heller ikke uenig i.
»Det er uden for enhver tvivl, at der skal laves ny lovgivning. Og selvfølgelig skal vi overholde alle gældende konventioner,« sagde justitsministeren på samrådet.
»Diskussionen er så, hvor hurtigt vi skal gøre det.«
Enhedslisten, der havde kaldt ministeren i samråd, har ved flere lejligheder kaldt på øjeblikkeligt stop for logningen. En holdning, der angiveligt ryster Søren Pape Poulsen.
»Det ryster mig dybt, at der kan sidde mennesker i det danske folketing, der har den holdning. Det her handler om politisk uenighed om, hvilke redskaber politiet og PET skal have til at bekæmpe kriminalitet,« sagde ministeren.
Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, gav prompte igen:
»Jeg er også rystet. Rystet over, at vi har en konservativ justitsminister, der ikke synes, det er vigtigt at dansk lov respekterer retten til privatlivets fred.«
Tørrer ansvaret af
SF’s retsordfører, Lisbeth Bech Poulsen, kritiserede regeringen for at sende bolden videre til EU.
»Ministeren tørrer den af på kommissionen. Det er ikke kommissionens ansvar, at loven bliver overholdt i Danmark,« understregede hun på samrådet.
Ifølge Søren Pape Poulsen giver det ikke mening at gå enegang med en løsning – blandt andet fordi det vil koste teleindustrien at understøtte forskellige EU-landes logningsregler.
»Når vi venter på kommissionen, så er det ikke, fordi det ikke er vores ansvar. Det er, fordi det giver god mening, at kommissionen sætter sig i spidsen for at undersøge, hvordan vi nu kan lave de her regler,« sagde justitsministeren.
»Jeg er spændt på, hvad vi får. Jeg har tiltro til, at kommissionen kommer med noget i 2018. Og det ser jeg frem til, for så kan vi komme frem til at diskutere det politiske indhold.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.