Pape om logningsregler: Der er ingen fast deadline for at opfylde EU-dom
Der kan gå et år, før den underkendte danske telelogning effektivt bliver ændret til at opfylde EU-retten, som kort før jul kendte udifferentieret masselogning ulovlig.
Justitsminister Søren Pape Poulsen fremlagde i dag ministeriets foreløbige overvejelser om dommens konsekvenser i et åbent samråd. Ministeren lagde ikke skjul på, at reglerne skal ændres. Men omvendt ville Søren Pape Poulsen under ingen omstændigheder stoppe logningen, før en erstatningslov er klar.
»Jeg stopper ingenting, med mindre et flertal i Folketinget tvinger mig til det,« siger ministeren i dag i samrådet.
Ministeren understreger, at arbejdet med at analysere dommen langt fra er færdigt. Der er dog to konklusioner som ifølge Søren Pape Poulsen ligger fast.
Dels at logning ikke må omfatte alle kunder af alle teleselskaber, som det er tilfældet i dag. Og dels at dommen ikke udelukker brug af telelogning i målrettet form.
»Det rejser væsentlige problemstilling i forhold til logning i hele EU. Det skal der findes en løsning på i Danmark og i de øvrige lande,« fastholder ministeren.
Ifølge Pape er Sverige det eneste land, hvor teleselskaber har indstillet logning efter dommen.
Dansk ansvar at rette ind
Flere medlemmer af Folketingets oppositionspartier har krævet, at logingen suspenderes indtil man har fundet ud af, hvordan reglerne i fremtiden skal sættes op.
Michael Hopp, der er partner i advokatfirmaet Plesner og specialist i persondataret, har tidligere kaldet dommen enormt vidtgående.
»Danmark burde suspendere sine regler nu og her,« sagde han til Version2 tidligere på året.
Søren Pape Poulsen hæfter sig dog ved, at der ikke er nogen deadline indbygget i dommen.
»Det er op til Danmark selv at rette ind. Det er dansk ansvar. Men der er ingen frist for, hvornår man skal leve op til dommen,« forklarer ministeren.
Pape henviste desuden til en dom fra denne danske højesteret, der blev afsagt i januar. Dommen kritiserer staten for at være mere end to år om at ændre ferielovens regler om erstatningsferie efter EU-domstollen underkendte de danske regler.
Domstolen vurderer i stedet, at et år havde været rimelig tid til at ændre loven.
Og det er altså også så lang tid, der kan gå, før Folketinget ved efterårets samling får ændret logningsreglerne og teleselskaberne får implementeret dem.
Demokratisk skandale
Søren Pape Poulsen hæfter sig desuden ved, at han ikke er blevet mødt med et krav fra EU-Kommissionen om at stoppe logning øjeblikketlig. Tværtimod vil kommissionen lede et arbejde, der skal vejlede medlemsland i, hvordan logningsregler kan indrettes inden for dommen.
»Vi kan ikke få nye regler fra dag til dag. Det kæver nogle undersøgelser at finde ud af hvordan de skal skrues sammen, og selskaber skal have tid til at justere systemet,« fastslog ministeren.
Forklaringen ringer dog hult hos Enhedslistens retsordfører Rune Lund, der bemærker, at man i dette tilfælde ikke har brug for en ny lov, for at kunne trække stikket til den ulovlige logning.
»Det er en demokratisk skandale, at man med åbne øjne fortsætter ulovlig masseovervågning. Det ville enhver demokratisk sindet minister gøre,« siger Rune Lund, der får opbakning fra SF's Lisbeth Bech Poulsen.
»Det har risici at leve i et frit og demokratisk samfund. Man kan løse mange forbrydelser, hvis man overvåger nok. Den her model betyder, at man kommer til at overtræde reglerne i minimum et år. Det er vanvittigt,« siger hun.
SF's ordfører understreger samtidig, at EU-kommissionens indstilling ikke har nogen juridisk vægt over domstolen.
»Man skyder ansvaret over på EU. Det efterlader folk med et billede af, at det er kommissionen bestemmer. Det gør de ikke,« sagde Lisbeth Bech Poulsen med reference til, at Søren Pape Poulsen tidligere i dag har udtalt til DR, at EU har givet fuld accept.
Dilemma
SF's retsordfører ville også gerne vide, hvorfor Justitsmnisteriet ikke var forberedt på, at domstolen ville kræve reglerne ændret. Men det mente ministeren dog ikke var realistisk.
»Det kom som en overraskelse for os alle sammen, at dommen faldt sådan ud,« siger Søren Pape Poulsen.
Hos brancheorganisationen Teleindustrien betegner direktør Jakob Willer situationen som et dilemma.
»Vi hæfter os ved, at der bliver meldt klart ud, at loven opretholdes. Men det er ikke en situation der kan fortsætte for evigt,« siger han og fortsætter:
»Vi har interesse i at få afklaret det så hurtigt som mulig, men på den anden side er vi ikke interesseret i, at man går dansk enegang og laver en hovsa-løsning,« siger Jakob Willer.
Annonce:
Kom gratis med til Danmarks største IT-sikkerhedsevent!
Infosecurity, Europas mest populære IT-sikkerhedsevent, afholdes i Danmark den 3. og 4. maj 2017. 60 udstillere, 5 konferencesale og mere end 80 seminarer og caseoplæg fra ind- og udland. Læs mere her.
