Pape om logningsregler: Der er ingen fast deadline for at opfylde EU-dom

2. marts 2017 kl. 14:076
Et år en rimelig tidsfrist til at efterleve den EU-dom, som før jul underkendte masselogning, mener justitsministeren. Demokratisk skandale, siger Enhedslisten.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der kan gå et år, før den underkendte danske telelogning effektivt bliver ændret til at opfylde EU-retten, som kort før jul kendte udifferentieret masselogning ulovlig.

Justitsminister Søren Pape Poulsen fremlagde i dag ministeriets foreløbige overvejelser om dommens konsekvenser i et åbent samråd. Ministeren lagde ikke skjul på, at reglerne skal ændres. Men omvendt ville Søren Pape Poulsen under ingen omstændigheder stoppe logningen, før en erstatningslov er klar.

»Jeg stopper ingenting, med mindre et flertal i Folketinget tvinger mig til det,« siger ministeren i dag i samrådet.

Ministeren understreger, at arbejdet med at analysere dommen langt fra er færdigt. Der er dog to konklusioner som ifølge Søren Pape Poulsen ligger fast.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dels at logning ikke må omfatte alle kunder af alle teleselskaber, som det er tilfældet i dag. Og dels at dommen ikke udelukker brug af telelogning i målrettet form.

»Det rejser væsentlige problemstilling i forhold til logning i hele EU. Det skal der findes en løsning på i Danmark og i de øvrige lande,« fastholder ministeren.

Ifølge Pape er Sverige det eneste land, hvor teleselskaber har indstillet logning efter dommen.

Dansk ansvar at rette ind

Flere medlemmer af Folketingets oppositionspartier har krævet, at logingen suspenderes indtil man har fundet ud af, hvordan reglerne i fremtiden skal sættes op.

Michael Hopp, der er partner i advokatfirmaet Plesner og specialist i persondataret, har tidligere kaldet dommen enormt vidtgående.

»Danmark burde suspendere sine regler nu og her,« sagde han til Version2 tidligere på året.

Søren Pape Poulsen hæfter sig dog ved, at der ikke er nogen deadline indbygget i dommen.

»Det er op til Danmark selv at rette ind. Det er dansk ansvar. Men der er ingen frist for, hvornår man skal leve op til dommen,« forklarer ministeren.

Pape henviste desuden til en dom fra denne danske højesteret, der blev afsagt i januar. Dommen kritiserer staten for at være mere end to år om at ændre ferielovens regler om erstatningsferie efter EU-domstollen underkendte de danske regler.

Domstolen vurderer i stedet, at et år havde været rimelig tid til at ændre loven.

Og det er altså også så lang tid, der kan gå, før Folketinget ved efterårets samling får ændret logningsreglerne og teleselskaberne får implementeret dem.

Demokratisk skandale

Søren Pape Poulsen hæfter sig desuden ved, at han ikke er blevet mødt med et krav fra EU-Kommissionen om at stoppe logning øjeblikketlig. Tværtimod vil kommissionen lede et arbejde, der skal vejlede medlemsland i, hvordan logningsregler kan indrettes inden for dommen.

»Vi kan ikke få nye regler fra dag til dag. Det kæver nogle undersøgelser at finde ud af hvordan de skal skrues sammen, og selskaber skal have tid til at justere systemet,« fastslog ministeren.

Forklaringen ringer dog hult hos Enhedslistens retsordfører Rune Lund, der bemærker, at man i dette tilfælde ikke har brug for en ny lov, for at kunne trække stikket til den ulovlige logning.

»Det er en demokratisk skandale, at man med åbne øjne fortsætter ulovlig masseovervågning. Det ville enhver demokratisk sindet minister gøre,« siger Rune Lund, der får opbakning fra SF's Lisbeth Bech Poulsen.

»Det har risici at leve i et frit og demokratisk samfund. Man kan løse mange forbrydelser, hvis man overvåger nok. Den her model betyder, at man kommer til at overtræde reglerne i minimum et år. Det er vanvittigt,« siger hun.

SF's ordfører understreger samtidig, at EU-kommissionens indstilling ikke har nogen juridisk vægt over domstolen.

»Man skyder ansvaret over på EU. Det efterlader folk med et billede af, at det er kommissionen bestemmer. Det gør de ikke,« sagde Lisbeth Bech Poulsen med reference til, at Søren Pape Poulsen tidligere i dag har udtalt til DR, at EU har givet fuld accept.

Dilemma

SF's retsordfører ville også gerne vide, hvorfor Justitsmnisteriet ikke var forberedt på, at domstolen ville kræve reglerne ændret. Men det mente ministeren dog ikke var realistisk.

»Det kom som en overraskelse for os alle sammen, at dommen faldt sådan ud,« siger Søren Pape Poulsen.

Hos brancheorganisationen Teleindustrien betegner direktør Jakob Willer situationen som et dilemma.

»Vi hæfter os ved, at der bliver meldt klart ud, at loven opretholdes. Men det er ikke en situation der kan fortsætte for evigt,« siger han og fortsætter:

»Vi har interesse i at få afklaret det så hurtigt som mulig, men på den anden side er vi ikke interesseret i, at man går dansk enegang og laver en hovsa-løsning,« siger Jakob Willer.

Annonce:
Kom gratis med til Danmarks største IT-sikkerhedsevent!

Infosecurity, Europas mest populære IT-sikkerhedsevent, afholdes i Danmark den 3. og 4. maj 2017. 60 udstillere, 5 konferencesale og mere end 80 seminarer og caseoplæg fra ind- og udland. Læs mere her.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
3. marts 2017 kl. 11:21

Selv en som mig ved at EU Domstolen Generaladvokatens udtalelse følges stort set hver eneste gang og at denne udtalelse falder lang tid før selve dommen. <a href="http://www.eu.dk/da/spoergsmaal-og-svar-folder/hvad-er-en-generaladvoka…;

"Stort set" er bare ikke tilstrækkelig sikkert til at gennemføre lovændringer på. Der er indtil flere eksempler på EU dommen hvor General Advokaten ikke er blevet fulgt, og nogle hvor dommen er endt ganske langt fra hvad General Advokaten lagde op til.

5
3. marts 2017 kl. 09:43

så hvis ikke justitsministeren lyver, så er hans folk uduelige i et sådan omfang, at de bør fyres på stedet.

Naturligvis så lyver manden, eller d.v.s. der findes sikkert allerede en juridisk fortolkning af "overraskelse" og "os alle sammen" så han rent teknisk set ikke lyver.

Embedsmändene, "hans folk", har lydighedspligt over for ministeren så de har bare at rette ind og vride fortolkningen af dommens prämisser så den passer til det ministeren tilfäldigvis mener. Det er kun hvis der bliver bedt om noget "klart ulovligt" at de kan nägte.

4
3. marts 2017 kl. 08:52

"Lov og orden... Når det er bekvemt "

3
2. marts 2017 kl. 17:04

Det kan da ikke komme bag på nogen, at loggingbekendtgørelsen strider mod ikke bare anstændigheden; men også Danmarks Grundlov og nogen EU-vedtægter. Dommen fortæller, at embedsvældet og politikerstanden er hamrende ligeglade med dine demokratiske frihedsrettigheder.

2
2. marts 2017 kl. 16:52

Der skal anlægges en retssag, ved eu-domstolen, så kan det være der bliver rettet ind meget hurtigt.

1
2. marts 2017 kl. 16:29

Det forekommer utroværdigt at justitsministeriet slet ikke kunne forudse at de svenske logningsregler ville blive underkendt. Selv en som mig ved at EU Domstolen Generaladvokatens udtalelse følges stort set hver eneste gang og at denne udtalelse falder lang tid før selve dommen. http://www.eu.dk/da/spoergsmaal-og-svar-folder/hvad-er-en-generaladvokat

Lige siden Generaladvokatens udtalelse faldt, har Danmark med stor sikkerhed vist at de danske regler ”ville falde”, så hvis ikke justitsministeren lyver, så er hans folk uduelige i et sådan omfang, at de bør fyres på stedet.

I øvrigt er det noget vås, den måde justitsministeren ”Bundler sine udtalelser på” – fordi man får det indtryk, at uden sessionslogning, så har politiet slet ingen teleoplysninger.

Intet er jo mere forkert, fordi politiet jo altid via dommerkendelse kan få adgang et telefonskabs oplysninger og disse oplysninger er mere detaljerede end sessionslogningen.