Panikken er afblæst: Intet skattesmæk for bruttoløns-fryns

21. november 2011 kl. 15:315
Regeringen afliver bruttolønsordningen, hvor dyrt it-udstyr blev købt gennem arbejdsgiveren uden ekstra skat. Men har du allerede købt dig til fryns, beholder du skattefordelen i tre år.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Tusindvis af danskere, der har fyldt hjemmet med iPads og dyre computere gennem bruttolønsordningen, kan ånde lettet op.

En overgangsordning sørger nemlig for, at de ikke lige pludselig skal betale skat af hvert stykke udstyr til privat brug, selvom den omstridte multimedieskat, der indførte én samlet skat på den slags udstyr, bliver aflivet.

Det viser lovforslaget til de nye skatteregler, som regeringen fremsatte i Folketinget mandag.

»Det er meget positivt. Der er rigtig mange, der bliver meget lettede nu,« siger statsautoriseret revisor hos Deloitte Niels Sonne til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han havde kun lige nået at læse lovforslaget hurtigt, da Version2 fik fat i ham, men overgangsreglen, der skal sikre de bruttoløns-handlende mod en pludselig skatteforhøjelse, står ret klart.

»Ud fra hvad jeg kan se i lovforslaget, bliver man fuldstændig fredet, hvis man har indgået en aftale om bruttolønsordning. Det er - lidt overraskende - en meget bred og lempelig overgangsordning,« siger Niels Sonne.

Har man allerede anskaffet sig udstyr til privat brug gennem en bruttolønsordning - altså ved at ’betale’ arbejdsgiveren med en lønnedgang - vil beskatningen fortsætte som i dag i en overgangsperiode, der svarer til den tid, der typisk er sat af til at afskrive værdien af en computer.

»Konsekvensen er, at du bare fortsætter med multimedieskatten, som du har nu, i de næste tre år, altså i 2012, 2013 og 2014,« siger Niels Sonne.

Køb løs indtil nytår

Da regeringen i starten af november første gang meldte ud, at bruttolønsordningerne stod for skud, var TDC og andre store virksomheder netop i gang med at tilbyde medarbejderne disse ordninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men lovforslaget lader ordningerne løbe året ud, så der tilsyneladende ikke er problemer i at købe løs nu.

»Som jeg læser det, ser det ud til, at der blot skal være indgået en bindende aftale med arbejdsgiver inden lovens ikrafttræden, og det er 1. januar. Så du skal bare indgå en aftale om en bruttolønsordning inden 31. december for at være dækket af overgangsreglen,« siger Niels Sonne.

Spørgsmålet er dog, om udstyret også skal være leveret i år. Overgangsreglen vedrører kun udstyr, som er omfattet af multimediebeskatningen i 2011, står der i lovforslaget, og så er det et krav, at der er rådighed over udstyret, vurderer Niels Sonne.

Han har nu bedt Skatteministeriet om at uddybe denne detalje, så det kan blive helt klart, om man risikerer en skatte-overraskelse, hvis pakken med iPad'en først ankommer 2. januar 2012.

De nye regler, som regeringen og Enhedslisten står bag, afliver multimedieskatten, men indfører en skat på telefoni og internet, hvis en medarbejder kan bruge sin arbejdstelefon frit til private samtaler. Det udløser en beskatning af 2.500 kroner om året.

Får man computere og lignende stillet til rådighed af arbejdsgiveren til privat brug, mod en lønnedgang, gælder fremover den såkaldte værnsregel. Med værnsreglen bliver medarbejderen beskattet af 50 procent af udstyrets markedsværdi i alle de år, aftalen løber. Dermed bliver de nuværende bruttolønsordninger ikke længere økonomisk attraktive fra 2012 og frem.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
21. november 2011 kl. 17:26

Jeg har ikke selv benyttet mig af ordningen, men det kan ikke være rigtigt at folk skal straffes pga lovændringer bare fordi der kommer en ny regering. Vi kan jo i princippet stå med det cirkus hvert 4. år.

3
21. november 2011 kl. 19:35

Hvem er det som bliver straffet? Dem der bruger Bruttoløns-ordningen eller dem som ikke gør?

4
21. november 2011 kl. 22:44

Det er muligt du ikke mener de bliver straffet da de reelt bare kommer til at betale noget der minder mere om det alle andre uden ordningen skal betale, men det er sådan set irrelevant i den sammenhæng.

De har indgået en aftale på baggrund af gældende regler, så en evt. lov-ændring der går ind og ændre vilkårene for eksisterende aftaler er at straffe folk.

1
21. november 2011 kl. 16:32

Så skal man da have hele pladen fuld i år! :-)