Pandemien har styrket it-cheferne: Nu skal momentum udnyttes

11. november 2021 kl. 13:49
Pandemien har styrket it-cheferne: Nu skal momentum udnyttes
Illustration: Gartner.
Den verdensomspændende coronapandemi har trukket it-chefen ud af skyggerne og ind på den allerøverste ledelsesgang. Den nye rolle er velfortjent efter en afgørende indsats på et særdeles kritisk tidspunkt. Men der skal fortsat kæmpes for indflydelsen, lyder det fra forfatter Tina Nunno.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Fra den ene dag til anden skal alle medarbejdere sendes hjem. Herfra skal de arbejde på deres bærbare pc’er – på nye ukendte digitale platforme. Sikkerheden skal følge med, og ja så skal driften bare køre videre.

Havde man præsenteret scenariet som et tankeeksperiment for blot nogle få år siden, ville det have virket mere eller mindre absurd. Ikke desto mindre blev det sidste år med ét virkelighed for organisationer over hele kloden.

»Siden pandemien er CIO’ens (it-chefen .red) position virkelig blevet styrket i relation til både den resterende ledelse og til bestyrelsen,« konstaterer Tina Nunno, der er vice president hos analysehuset Gartner og forfatter til bogen – The Wolf in CIO's Clothing.

Hun ser en klar tendens til, at it-chefen er blevet trukket helt frem i organisationen og i højere grad end nogensinde før både anses som en betroet rådgiver for virksomheden og som indehaver af afgørende information om, hvordan virksomheden holdes flydende, når omstændighederne hele tiden ændrer sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har for alvor udløst en ny situation, hvor it-chefen har fået enorm styrke og dermed også muligheder for at ændre på ellers fastfrosne hierarkier og organisationsdiagrammer.

Tina Nunnos bog "The Wolf in CIO's Clothing: A Machiavellian Strategy for Successful IT Leadership" udkom i 2015.

Leverer med kort varsel

Årsagen til styrkepositionen skal netop findes i det faktum, at it-chefer over én læst har formået at levere vital understøttelse af organisationen på et ufattelig kritisk tidspunkt, lyder det fra Tina Nunno, der i denne uge holdt oplæg på efterårets Gartner-konference.

»Pandemien har sat CIO’en i en meget fremtrædende og synlig position. I første omgang drejede det sig om mulighed for at arbejde hjemmefra. Det var en opgave og en udfordring, som mange virksomheder over hele kloden oplevede. Mange chefer fra det øverste ledelseslag og bestyrelsen er ganske imponerede af, hvordan it-chefer på meget kort tid muliggjorde, at virksomhedens medarbejdere kunne arbejde hjemmefra. Jeg har talt med mange it-chefer, der fortæller mig, at de aldrig har brugt så meget tid i telefonen med direktøren og bestyrelsen som tidligt under pandemien,« siger Tina Nunno.

Den massive og pludselige omstilling har, ifølge forfatteren, givet en brat opvågning i de øverste ledelseslag, hvor de sidste nu også har indset, at teknologi spiller en altafgørende rolle for de fleste virksomheders fremtid. På umanerligt kort tid er relationer til både kunder og samarbejdspartnere blevet ændret og digitaliseret, hvilket stiller nye krav til virksomheden, der fremadrettet næppe kan forvente at gå tilbage til en ikke-digital model.

»It-cheferne og deres afdelinger er trådt i karakter og har arbejdet ufatteligt hårdt for at drive organisationen gennem pandemien, men også for at forberede organisationen på en ny verden,« siger Tina Nunno og understreger blandt andet, hvordan kunderne i stigende grad naturligt forventer at kunne interagere digitalt med virksomheder og eksempelvis få leveret varer til deres hoveddør.

En mere offensiv rolle

I den akutte digitale transformation spiller it-chefen uden tvivl en hovedrolle. En hovedrolle, der har krævet, at it-chefen har trådt i karakter og leveret afgørende indsigt og perspektiv til den øverste ledelse, der har manøvreret i oprørte vande i mere end halvandet år – uden umiddelbar udsigt til land.

Det er en pludselig transformation og ændring af magtbalancen i organisationen, fortæller Tina Nunno, der for fem år siden udgav sin bog, der fungerede som en værktøjskasse for it-chefer, der skulle slås for at komme igennem med deres budskaber blandt topledelsen.

»Da jeg skrev min bog »The Wolf in CIO's Clothing« var det meget mere sandsynligt, at it-chefen var i en mere defensiv position og arbejdede i en organisation, der nægtede at arbejde med teknologi på en sund måde,« siger hun og fortsætter:

»Hvis jeg skulle skrive en ny udgave af bogen i dag, ville jeg sige, at temaerne i høj grad skulle omhandle, hvordan man drager nytte af denne her synlighed og fremtrædende rolle, som CIO’en har fået. Tingene har ændret sig, siden jeg skrev bogen, og det mener jeg faktisk er en god ting. «

Hun peger på, at nogle af de udfordringer, der ligger foran mange it-chefer netop nu, er det faktum, at de har et team, der har leveret på så højt niveau under hele pandemien og derfor er i risiko for at være udbrændte. Det er giftigt, når man sammenstiller topledelsens og bestyrelsens appetit på teknologi og de for tiden sparsomt tilgængelige it-kompetencer.

Selvom der er udfordringer, er det vigtigt at se på mulighederne, fortæller forfatteren, der gennem 23 år har arbejdet for Gartner og løbende rådgiver it-chefer.

»Det viser sig, at CIO’s i dag har lettere ved at få penge til eksempelvis it-sikkerhed. Bestyrelser er i højere grad blevet bevidste om cybersikkerhed og den risiko, der følger med. Vores undersøgelse viser, at 80 procent af direktører ser cybersikkerhed som forretningskritisk. Det er bemærkelsesværdigt, hvis man sammenligner med for blot et par år siden,« siger hun og fortsætter:

»Det her er uden tvivl et tidspunkt, hvor CIO’en skal bruge sin nye fremtrædende position til at få adgang til flere ressourcer og tage de svære diskussioner med resten af organisationen om, hvilke ressourcer det kræver, hvis man skal opnå de forretningsmæssige målsætninger.«

Bliv ved med at slås

Et af de helt store slagnumre, der gjorde Nunnos bog bemærkelsesværdig, da den udkom i 2015, var, at hun slog på den italienske filosof Niccoló Machiavellis tanker.

Han er manden bag den ikoniske bog ‘Fyrsten', der fungerer som en magtanvendelsesguide til en fyrste i den tidlige renæssances Italien. Machiavelli beskrives ofte som realpolitikkens fader, og bogen indeholder da også nogle fif, som i dag på de fleste vil virke om ikke brutale, så i hvert fald hensynsløse.

Med bogen forsøgte Tina Nunno at trække it-chefen ind i den øverste ledelses krydsfelt af magt og konflikt, hvor de store beslutninger træffes. Her seks år senere er it-chefen af ydre omstændigheder blevet skubbet ind i netop selvsamme krydsfelt, og har i mange tilfælde leveret varen. Derfor er det oplagt at spørge om, hvorvidt ‘Fyrsten’ skal sættes tilbage på hylden ved siden af andre italienske renæssancemestre som Boccaccio og Petrarca?

»Nej, det mener jeg ikke. Jeg mener aldrig, at man ledelsesmæssigt kan se bort fra Machiavelli. Han har mange vigtige pointer. Som leder skal man altid udfordre sig selv« siger Tinna Nunno og uddyber:

»Machiavelli sagde, at ledere skal være parate til at slås for at skabe noget værdifuldt. Og ledere skal også være parate til at slås for at bevare det, der er værdifuldt. Når ledere bliver magelige og synes, at de har gjort et fantastisk stykke arbejde med at skabe noget værdifuldt, glemmer de at slås. Så kommer der nogle andre og overtager. Det er det, vi hele tiden ser med virksomheder. De er blevet enormt profitable og er markedsledere, men de er også blevet magelige. Så kommer der nogen udefra og disrupter markedet, og før man ved af det, er man ikke længere markedsleder og måske eksisterer man slet ikke længere.«

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger