Pakistanere skal afgive fingeraftryk for at beholde mobiltelefoni

25. februar 2015 kl. 12:5510
Inden 15. april skal 136 millioner pakistanske mobilkunder bekræfte gyldigheden af deres SIM-kort ved at afgive fingeraftryk. Ellers lukker myndighederne forbindelsen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I øjeblikket er der lange køer af folk foran pakistanske teleforretninger, der utålmodigt venter på at få lov at afgive deres fingeraftryk. Det er nemlig den eneste måde, de kan holde deres mobiltjeneste i live efter den 15. april, hvor regeringen har beordret at alle uverificerede SIM-kort skal lukkes. Det skriver Washington Post.

Initiativet, der er blandt historiens mest omfattende indsamlinger af biometriske data, kommer fra den pakistanske regering i kølvandet på et terrorangreb på en skole i december, hvor 150 elever og lærerer blev dræbt af Taliban.

Efter angrebet måtte regeringen indse, at terroristerne har haft frit spil på de mobile netværk. Efterforskere fandt nemlig, at terroristernes mobiltelefoner alle var registreret i navnet på en kvinde, der intet havde med skolemassakren at gøre.

Fingeraftrykkene matches op mod dem i en national database, som regeringen begyndte at opbygge i 2005. Mobilkunder, som ikke i forvejen er registreret i den nationale database må derfor først sende sine fingeraftryk ind til myndighederne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I løbet af de seneste seks uger, er det lykkes pakistanerne at verificere 56 millioner SIM-kort, men ifølge telemyndighederne er der i alt 136 millioner pakistanere, der gør brug af mobiltelefoner.

Af dem vurderer myndighederne, at godt 100 millioner er fejlagtigt registreret, så arbejdet er endnu foran de pakistanske myndigheder.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
27. februar 2015 kl. 15:51

Det vil stoppe kendte terrorister, fra at blive ringet op af telefonsælgere.

Men det vil også stoppe ligende angreb som det i København, det er jo også mest kendte terrorister som slår til. Det er jo sjældent sådan nogen som ham i København, en som er næsten ukendt af systemet, som ham som angriber.

10
27. februar 2015 kl. 17:08

Men det vil også stoppe ligende angreb som det i København, det er jo også mest kendte terrorister som slår til.

Hvis attentatmanden i København var en "kendt terrorist", ville han formentlig sidde i fængsel og afsone en dom for sine gerninger. Terrorisme straffes ret hårdt.

Han var "kendt" for PET i den forstand at nogen (Kriminalforsorgen) havde indberettet ham for radikalisering. Det er på ingen måde det samme som at han er kendt som terrorist. Før attentatet i København havde Kriminalforsorgen indberettet 39 personer for radikalisering, og det var for mange til at PET kunne holde øje med det alle. Siden hen er listen vokset til 100 personer, sikkert fordi Kriminalforsorgen ikke vil kunne bebrejdes at den næste terrorist/attentatmand m/k ikke står på listen.

Og nu skal sociale medier overvåges systematisk. Sikkert også kommentarerne på version2.dk og Nationen. Det vil få antallet af indberetninger for radikalisering til at eksplodere. Tænk bare på alle de fanatiske NemID-hadere som der er herinde.

Problemet med disse terror watchlister, og indberetning ud fra if-you-see-something-say-something princippet, er at listerne domineres af falsk-positive identifikationer. Hvis du har et par tusinde uskyldige (falsk positiv) for hver terrorist på listen, og du ikke aner hvem der er hvem, er listerne ubrugelige.

De fleste "lone wolf" terrorister i de sidste 10 år har også stået på en eller anden liste, men sammen med tusinder af uskyldige.

For de offentligt ansatte som indberetter til listerne er incitamenterne klare. Hellere indberet 1000 for meget end en for lidt. For hver indberetning gør den offentligt ansatte bare sin pligt, og måske belønnes flere indberetninger med større budgetter næste år. Men hvis han/hun undlader og indberette, og personen så senere viser sig at være terrorist, vil den offentligt ansatte eller dennes institution blive bebrejdet dette til evig tid.

8
27. februar 2015 kl. 08:08

Smart træk fra den Pakistanske regering. Jeg gætter på at taletidskort snart er et overstået kapitel i det meste af verden.

Det er jo helt umuligt for alle terroristerne at tale sammen og i det hele taget kordinere deres angreb hvis ikke de kan købe mobil abn. i eget navn.

Fantastisk.

3
25. februar 2015 kl. 14:00

Med risiko for at regeringen snupper passet, så googlede jeg "tourism in Pakistan". Åbenbart 1 million turister i 2012.

Men man giver jo sine fingeraftryk til USA, så hvorfor ikke Pakistan. Sikker på ingen i den pakistanske regering ville misbruge den slags info :P

7
25. februar 2015 kl. 17:03

Åbenbart 1 million turister i 2012.

Det er nok mange Danske, af pakistansk oprindelse i den opgørelser, samt ligende med et tilhørsforhold til landet.. Det jeg mente er, som med Afghanistan, man tager nok ikke der til på solferie, eller ligende. Måske oplevelse ferie.

6
25. februar 2015 kl. 16:48

Med risiko for at regeringen snupper passet, så googlede jeg "tourism in Pakistan". Åbenbart 1 million turister i 2012.</p>
<p>Men man giver jo sine fingeraftryk til USA, så hvorfor ikke Pakistan. Sikker på ingen i den pakistanske regering ville misbruge den slags info :P

Nej, lad os bare dele ud af følsomme personlige oplysninger for at kunne gøre noget så basalt som at tale i telefon med andre mennesker.

Identitetstyveri er slet ikke noget problem.

Thailand har i øvrigt også indført registrationskrav for SIM kort (dog ikke fingeraftryk)http://tech.thaivisa.com/sim-card-registration-starts-today/3627/

Jonathan, one of the writers for ThaiTech recently registered his prepaid SIM card at the DTAC store in Hua Hin. To register Jonathan gave the DTAC staff his passport who then entered his details into the computer, and the whole process took no more than 5 minutes.

Fem minutter er rigeligt til at kopiere alle oplysninger fra Jonathans pas. Kloning af chippen til et andet pas er tilstrækkeligt med de nye biometriske pas, specielt med de fuldautomatiske ABC-gates som flere EU lande har eller er ved at indføre. Man skal blot narre den automatiske ansigtgenkendelse i pas "kontrollen", hvilket ikke anses for at være en særlig stor udfordring.

Terroristerne får utroligt meget hjælp fra det paranoide overvågningssamfund.

4
25. februar 2015 kl. 14:31

Der er rigtig mange steder i verden hvor man afkræves fingeraftryk ved indrejse. Enten på pap eller med de fancy elektroniske udgaver som ved grænsen til USA. Disse data bliver i forvejen gemt sammen med dit pas-nummer. I rigtig mange lande der skal man udfylde og have verificeret pasnummeret for at få et taletidskort. Sådan er det eksempelvis i Tanzania og Kenya.

Så mon ikke det er nogen lunde det samme?

1
25. februar 2015 kl. 13:20

Er der nogen der kan svare på, hvordan det vil fungere, når turister og andre udlændinge skal på mobilnetværket?

2
25. februar 2015 kl. 13:40

turister

De 2-3 stykker kan de vel håndtere manuelt med håndarbejde. Sådan med fingerspis gefyl