Pacemakere kan hackes og fjernstyres

Amerikanske forskere har uden besvær hacket sig trådløst ind i en type af avancerede pacemakere. De kan blandt andet give patienten stød på 137 volt.

Hvis man er hjertepatient, så er pacemakeren nok det sidste sted i verden, at man ønsker besøg af ondsindede hackere. Og bare tanken, om, at de trådløst kan give voldsomme stød med pacemakeren direkte i hjertet, hører til i gyser-film.

Men det scenarium er ikke desto mindre, hvad forskere fra tre amerikanske universiteter har bevist. Og det var oven i købet nemt. Med et oscilloskop, en computer, et par antenner og en software-radio brød de ind i en Implanterbar Cardioverter Defibrillator (ICD), der er en avanceret pacemaker, som også bruges på patienter i Danmark.

Det lykkedes forskerne både at læse fortrolige patientdata i ICD'en, afbryde den og gentagne gange give stød. Stødene kan være så voldsomme for patienten, at det føles som et meget hårdt slag i brystet.

Metoder til højere sikkerhed
Nogle ICD'er og pacemakere er udviklet til at kunne blive fjernbetjent trådløst på en ukrypteret protokol, der ikke lader mange hindringer i vejen for et hack. Tanken er, at man skal kunne programmere ICD'en efter patientens tilstand og helbredsmæssige udvikling uden operation.

Teknikken i ICD er velafprøvet gennem flere år verden over, men ifølge forskerne har den aldrig været efterprøvet ordentligt ud fra et sikkerhedsperspektiv. Så vidt forskerne ved, er disse implantater aldrig blevet misbrugt på denne måde.

Forskerne har også arbejdet med at skabe højere sikkerhed i implantaterne uden at det sluger strøm fra det livsnødvendige medicinske arbejde, som implantatet laver. De mener at have fundet metoder til blandt andet at kunne kryptere uden at belaste batteriet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere