Påstået ejer af verdens største torrentside anholdt i Polen

21. juli 2016 kl. 09:5520
Påstået ejer af verdens største torrentside anholdt i Polen
Illustration: Screendump.
En ukrainsk 30-årig mand er blevet identificeret som skaberen af den populære ophavsretskrænkende hjemmeside Kickass Torrents, oplyser det amerikanske justitsministerium. Manden er nu anholdt.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Polsk politi har onsdag anholdt 30-årige Artem Vaulin, der menes at stå bag piratsiden Kickass Torrents.

Den ukrainske bagmand er ansvarlig for både hvidvaskning og digitalt tyveri af film, musik og andet ophavsretsbeskyttet indhold for over 7 mia. kr. siger den amerikanske anklagemyndighed.

Det skriver Ars Technica.

Fra Polen skal Vaulin udleveres til en amerikansk domstol i Chicago. Vaulin blev identificeret ved, at Apple gav anklagemyndigheden adgang til hans iCloud-konto.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vaulin alias ’Tirm’ skulle have været involveret i at designe ’KAT’-hjemmesiden i 2008 gennem et ukrainsk selskab ved navn Cryptoneat. Kickass Torrents har siden dengang været forsøgt blokeret af Danmark og 4 andre EU lande, men har alligevel opbygget reklameindtægter på cirka 85-150 mio. kr. om året.

En undercover-efterforsker fra de amerikanske skattemyndigheder har købt reklameplads hos Kickass Torrents i form af et ’hurtigere download’ banner for at få et indblik i prisen på bannere og bankdetaljer på bagmændene.

Kickass Torrents er den 69. mest besøgte hjemmeside på internettet ifølge anklagerne.

20 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
5. september 2017 kl. 13:23

Det er propaganda, når branchen påstår, at de taber penge. Og det er skadeligt for netfriheden, at medier som Version2 villigt viderebringer propagandaen, så censur-tilhængerne får mere frihed til deres nedlukninger og filtreringer af nettet.

Den ukrainske bagmand er ansvarlig for både hvidvaskning og digitalt tyveri af film, musik og andet ophavsretsbeskyttet indhold for over 7 mia. kr. siger den amerikanske anklagemyndighed.

Størstedelen af studier konkluderer, at der ikke er nogen sammenhænge, der understøtter, at deling af film og musik resulterer i et fald i forbruget af selvsamme... der findes sammenhænge mellem deling og forbrug, men resultatet er POSITIVT for forbruget.

<a href="http://www.bbc.com/news/technology-21856720">BBC, 2013</a>:</p>
<p>A report published by the European Commission Joint Research Centre claims that music web piracy does not harm legitimate sales.</p>
<p>The Institute for Prospective Technological Studies examined the online habits of 16,000 Europeans.</p>
<p>They also found that freely streamed music provided a small boost to sales figures.

Lukningen af Megaupload bliver alt-i-alt anset som negativ for film-industrien, kun de store (og dårlige) Holywood-film lider tab under premiere-dagene, men resultatet på bundlinjen er, at film-industrien havde godt af Mega-upload:

<a href="https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2176246">Piracy and Box Office Movie Revenues: Evidence from Megaupload</a></p>
<p>We show that only movies that premiere in a relatively large number of theaters benefitted from the shutdown of Megaupload. The average effect, however, is negative. We provide suggestive evidence that this result is driven by information externalities. The idea is that online piracy acts as a mechanism to spread information about product characteristics across consumers with different valuations for the product.Our results question the effectiveness of blanket public anti-piracy policy, not only from a consumer perspective, but also from a producer perspective.

17
23. juli 2016 kl. 08:40

Måske rettighedsjihad som 'svar på denne

K

16
22. juli 2016 kl. 22:25

Jeg ville da have sat serverne i Ukraine selv de mexicanske narkobaroner frygter da udlevering til USA. Men blir da spændende at se om alle biograferne nu blir fuldt booket hele tiden for rettighedshaverne ser det jo om de taber pengene så burde deres omsætning stige med det de mener de taber nu når den side er lukket ellers kan man vel ik sige de har tabt noget... Og jeg betaler gerne for streaming tjenester men når jeg skal betale mere for dem end i USA også samtidigt får mindre at se end dem i USA så skaber de jo selv grobunden for pirateriet for synes jeg ik er rimeligt.

14
22. juli 2016 kl. 16:28

Det har jeg været i min ungdom, da jeg studeret og ikke have penge til spil eller software, det eller ingen tur i fredagsbaren :-)
Men vil mene at jeg have min moral og etik i orden. Dengang var der ikke demoer, så man skulle købe spillet, for at prøve det. OG der var meget lort. Der kom ingen patch hvis der var fejl, eller ens PC ikke var kompatibel. Samt test og review fandtes ikke rigtigt .

Det billede kan jeg slet ikke genkende !

i 90'erne var der demo'er af ALLE spil - de var ikke altid retvisende, men der var tonsvis af "ShareWare" som de kaldte det.

i dag kan man ikke finde demo'er til ret mange spil på fx Steam, her er det meningen at man køber spillet og prøver det i max 2 timer og så prøver at returnere det hvilket er lidt omstændigt.

test og reviews har der altid været - der fantes masser af magaziner i 90'erne som skrev tonsvis af reviews - endda et gratis magazin som kunne hentes på skolen man gik på. I dag er der så mange kilder til reviews at de næsten er umulige at undgå.

prisen på spil er desuden kun steget helt vildt siden 90'erne...

Battlefield og Battlefront i fuld deluxe udgave koster omkring 2000 kr og den "normale" version koster omkring 500. Konsol spil koster også typisk 5-600 kr fra dag-1 ...

Så med mindre man har et par velhavende forældre eller selv har et rimelig godt job, så kan jeg sku godt forstå hvis man lige "låner" en kopi på KickassTorrents eller lign. om ikke andet så for at prøve det uden alt for meget besvær.

13
22. juli 2016 kl. 14:48

Hvis jeg var gammel pirat,

Det har jeg været i min ungdom, da jeg studeret og ikke have penge til spil eller software, det eller ingen tur i fredagsbaren :-)

Men vil mene at jeg have min moral og etik i orden. Dengang var der ikke demoer, så man skulle købe spillet, for at prøve det. OG der var meget lort. Der kom ingen patch hvis der var fejl, eller ens PC ikke var kompatibel. Samt test og review fandtes ikke rigtigt . De spil som jeg spillet sådan rigtigt købe jeg. Det er så ikke længere relevant.

12
22. juli 2016 kl. 12:40

Hvis KAT er den 69. mest besøgte side på hele internet, er der noget helt grundlæggende vedrørende rettigheder, distribution af film/musik og måske moral, der skal gentænkes gevaldigt.

.

Ja og problemet er mere præcist at teknologien og omstændighederne har gjort det muligt for brugerne at være foran leverandørerne. Og det er nyt og mærkeligt fordi det oftest før i tiden var leverandørerne der var foran - f.eks. ved at kunne kontrollere distributionskanaler og priser. Og det havde vi som gode forbrugere vænnet os til. Og hvad værre er: Leverandørerne har vænnet sig så meget til det at de snorksover i direktørstolene - mens horder af advokater rumsterer rundt med lovtekster, blanke lobbyist-sko og sovepiller (Steve Jobs var vågen... som sædvanligt).

Moral er relativt og kan ændre sig over tid. Der er snarere noget etik i problemet omkring at så længe mad og husly koster penge, så er det en god idé at dem der producerer får lidt penge i kassen. Men hvis man ikke kan eller vil levere noget som er bedre end brugernes egen teknologi, så giver det åbenbart nogle problemer.

Juridiske rettigheder - f.eks. ophavsret - er et interessant problem i sig selv. Den dag hvor man kan 3D-printe sin egen bil kombineret med massiv tilgængelighed af standardkomponenter, så får bilproducenterne måske et problem. Uanset hvor meget ophavsret og hvor mange patenter de sidder på. Og måske henter man konstruktionshåndbogen via en torrent?

11
22. juli 2016 kl. 11:27

Jeg gider ikke gemme film lokalt længere, hvis bare jeg ved de fortsætter med at være tilgængelige i "cyberspace". Ved at streame dem, kan jeg også forvente at kvaliteten løbende bliver forbedret, når dvd erstattes med blu-ray, som erstattes med whatever-next-gen osv.

Mht. underteksterne er der i dag mange piratsites, der har bedre undertekster end Netflix. Netflix's udvalg af undertekster er også alt for slapt. Jeg vil gerne have engelske undertekster, men da ikke til hørehæmmede! Så der er bestemt noget at hente for streamingtjenesterne. Til gengæld kan det være lidt bøvlet at skulle ind på whateversubs.blah og søge undertekster til lige netop dét rip man har fundet, hvor det hele er i sync osv. Det er nemmere på Netflix.

På Netflix kan vi også se filmen NU, og ikke først om en times tid, når den er torrented færdig. Ligeledes skal vi ikke bruge upload på at holde torrenten i live i nogle dage/uger, hvis det er private trackers. Interface og brugervenlighed på streamingtjenesten gør også, at både kone og børn NEMT kan bruge det direkte. Det sparer gamle pirathajer for meget tid, der tidligere har været spildt på at skulle søge på pigeserier, tegnefilm osv.. Hvis jeg var gammel pirat, ville jeg mægtig gerne betale for at slippe for det!

Jeg tror Netflix m.fl. kunne vinde en del, ved at sikre nyt indhold, forsikre folk om at det forbliver der længe, have gode undertekster, osv. Flere bekendte er stoppet helt med AL filmpirateri, efter de fik netflix. Der er bare en smule brok med nyt indhold og undertekster.

9
21. juli 2016 kl. 23:07

"Er Tim Berners-Lee død ???"

Nej jeg tror han mener Bob Kahn.

8
21. juli 2016 kl. 22:47
7
21. juli 2016 kl. 22:42

Er Tim Berners-Lee død ???

i så fald er det en nyhed ingen har bragt før dig !

6
21. juli 2016 kl. 20:08

EDIT: har nogen lavet simulationer over hvad der ville ske, hvis forskellige streamingtjenester oppede sig på indhold og service? Ville KAT overleve, hvis Netflix havde mindst det samme indhold, bedre undertekster osv, mod betaling naturligvis?

Hvorfor betale for noget du kan få gratis, som er langt bedre end streaming i og med at du kan få indholdet og gemme det uden at skulle foretage krumspring omkring ripning osv. ? Udbuddet på KickAssTorrents er langt større end fx. Netflix. Uanset hvor lav prisen bliver, så er det stadigvæk lettere og hurtigere at hente indholdet, og du kan endda få subtitles til langt det meste oveni hatten. Gratis.

Når man ikke fratager nogen noget, risikoen for straf er meget lav og det samtidigt er lettere at bryde loven end at overholde den, så tror jeg mange mennesker vælger at gøre det lette.

Jeg tror helt grundlæggende, at mediebranchen og rettighedsindustrien har overset den UX-faktor, eller hvad man skal kalde det.

Jeg vil i øvrigt ikke opfordre nogen til at bryde loven.

5
21. juli 2016 kl. 14:33

Så havde de nok forsøgt at anholde ham også...

4
21. juli 2016 kl. 14:32

Hvis KAT er den 69. mest besøgte side på hele internet, er der noget helt grundlæggende vedrørende rettigheder, distribution af film/musik og måske moral, der skal gentænkes gevaldigt.

Ja at gøre det nemt, billigt og tilgængeligt, vil jeg tror.

Netflix, HBO og andre har jo stoppet meget kopiering, når man ser på det brede udbud. Men når serie ikke kommer før et år senere, eller ikke til alle marked. Eller hvis det kræver 3-4 tjenester at se det man vil, så længe er det stadig basis for andre "markeder". Selv hvis de lukker de her marker, så ser jeg da at hele serie på 4-5 sæsoner, bliver delt på en USB stik eller andet, fordi at den sidste ikke kommer før et år senere. Så de mister hele markedet i jagten på profit.

Men Netflix var et frisk pust, men netop fordi det blev en succes, så er det kopieret . Det betyder så at serie og indhold er spredt ud over flere tjenester, nogen som er med til at ødelægge ideen i tjenesten.

Bruger nu ikke selv ret tit BT, ud over besværet og det meste er på de lovlige tjenester så er kvaliteten ikke altid god. Den eneste gang jeg selv har brugt dette sted, var i protest. Var inden og se" Guardians of the Galaxy" i biografen, og have lyst til at se den igen. Den blev så annonceret til at komme på Netflix efter 2 måneder. Og det gik jeg så og ventet på Men da det blev et stort hit, skulle den nok gemmes til når 2 skulle udgives i biograferne, så de trak den tilbage. Så blev jeg lidt sur, og hentet en faktisk OK kopi i DVD kvalitet med Danske Undertekster på 20 minutter.

3
21. juli 2016 kl. 13:22

Hvis KAT er den 69. mest besøgte side på hele internet, er der noget helt grundlæggende vedrørende rettigheder, distribution af film/musik og måske moral, der skal gentænkes gevaldigt. Det er da et kæmpe enormt problem, der langt overskygger at en mand har tjent nogle penge på nogle webbannere.

EDIT: har nogen lavet simulationer over hvad der ville ske, hvis forskellige streamingtjenester oppede sig på indhold og service? Ville KAT overleve, hvis Netflix havde mindst det samme indhold, bedre undertekster osv, mod betaling naturligvis?

2
21. juli 2016 kl. 12:42

Eller er det bare god reklame for stedet ?

Manden skal nok bliver udleveret polen slikker USA langt mere end i r.. end Løkke kan komme ned på grund af ølmaven.

1
21. juli 2016 kl. 11:14

Vaulin blev identificeret ved at Apple gav anklagemyndigheden adgang til hans iCloud-konto.

Det er vel ikke uvæsentligt at specificere hvad det indebærer når nu iCloud dækker over så mange ting, og hvad "blev identificeret" også dækker over:

Finally, Der-Yeghiayan also described how Apple provided a copy of Vaulin's e-mail account (tirm@me.com), which included other incriminating information that establishes probable cause of a criminal conspiracy.