Tag med på rejse til internettets barndom

Internettet (World Wide Web) er i dag omkring 28 år gammelt, og fra den spæde start eksperimenterede folk med de muligheder, som den nye teknologi præsenterede. Nogle af resultaterne ligger stadig derude - vi har gravet et par stykker frem.

Internettet er, som resten af verden, under konstant og hurtig udvikling. Men, som det er med udviklingen, har den en tendens til at efterlade sig spor – spor, som ofte kan være ganske underholdende at tage et kig på her, mange år senere.

Vi har kastet os ud i det endnu lidet kendte erhverv internet-arkæologi, og fundet nogle ganske underholdende levn fra dengang, hvor websites i højere grad lignede et WordPad dokument, end et egentligt veldesignet site, som vi kender dem i dag.

Et snapshot af 90’erne

Formålet med arkæologi må i sin simpleste fortolkning være at skabe et billede af, hvordan verden var for mange år siden. Det kan internettet også hjælpe med.

crazyweb.ru – det første russiske webzine (webbaseret magasin) - har to af datidens webudviklere skrevet 14 engelsksprogede artikler/essays om verden, som den så ud dengang.

Alt fra internettets skyld i den kommende apokalypse til Monsters of Rock festivallen i Brasilien.

Det er heller ikke kun i dag, at Internet Explorer mødes med rynkede pander og irritation. Bagmanden bag Internet Explorer is Evil! var selvsagt utroligt træt af Explorer, Bill Gates og Windows. Den opdateres stadig med vrede pålagt både Windows 8 og 10.

CNN’s hjemmeside omkring O. J. Simpsons retssag findes også stadig i sin oprindelige udgave her.

De klassiske

Engang i mellem kommer der nogle af de helt gamle sider frem og får en kult-lignende status. En af de mere kendte vil nok være filmen Space Jams side, hvor man blandt andet kan downloade browser-ikoner (hvis man bruger en NetScape browser på en Macintosh computer), klikke skuffet på døde links til sange fra soundtracket og erkende, at der heller ikke er nogen nyheder om den mulige efterfølger her.

Ligeledes er den ældste endnu eksisterende webcam-stream fra 1994 stadig tilgængeligt. Billedet er fra et campus i San Fransisco, og opdateres hvert tyvende sekund.

Den nu ikke-eksisterende, men dengang populære browser Netscapes oprindelige hjemmeside kan også stadig findes i samme form som i 1993.

Nichérne

Det er dog ikke alle hjemmesider, som kan bruges til at studere fortiden. Nogle kan man sågar undre sig over faktisk blev lavet.

Men mange kastede sig i internettets spæde år over muligheden for at præsentere resten af verden for sine hobbyer.

For eksempel på hjemmesiden Frog So Nice, hvor alverdens information, billeder, eventyr og sange om frøer stadig ligger tilgængeligt.

Buduglly Design, har de leget med nogle de muligheder for design af en hjemmeside, som 1996 havde at byde på.

Det er, som navnet også antyder, ikke en rejse i internettets æstetiske udfoldelser, og det er heller ikke særligt kønt. Men med blinkende tekster, generiske baggrunde, links der ikke virker og adskillige stavefejl, har den en vis charme.

Hvis du vil grave dig dybere ned i internettets endnu præserverede – og til tider stærkt fermenterede - afkroge, er 404pagefound.com eller reddit.com/r/retrowebsites nogle gode steder at starte. Ellers er det bare at holde øjne og ører åbne, engang imellem dukker de op rundt omkring.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 David Konrad

Nogle sider findes stadig, komplet med grafiske countere, downloadable indhold og hele pivtøjet. Den anden dag kom jeg til at tænke på VRML (Virtual Reality Modelling Language) og fandt ocnus.com/vrml.html fra 1996. Jeg er ret sikker på at jeg studerede lige netop den side, der for +20 år siden (måske pga Doom 1-sektionen, senest opdateret 07.07.1995). Check gallerierne ud, det er stedet hvis man har brug for en hammerhaj i .WLR format.

Een eller anden (beskyttet af WhoIsGuard) har valgt at holde dette museumsstykke i luften, tilsyneladende helt uden grund - hele sitet er retro, og der er ikke ændret et eneste gennem årene. Spøjst og fascinerende.

  • 1
  • 0
#2 Lars Mikkelsen

Jeg underviser i matematik på teknisk gymnasium.

Jeg fandt denne side fra 1995: http://www.math.wpi.edu/Course_Materials/Calc3/Labs/node1.html

Mine elever, der er født omkring 1999 klagede lidt over grafikken...

Matematikken er selvfølgelig ikke hverken forandret eller forældet. Det samme gælder kommandoerne, der anvendelsen af Maple, så de 20 år gamle eksempler kan anvendes direkte i dag - skønt

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere