Overvågningssoftware skal stoppe eksamenssnyd på Syddansk Universitet

Syddansk Universitet vil installere overvågningssoftware på de studerendes pc'er. Det skal afsløre, om studerende for eksempel deler filer via Dropbox.

Eksamenstiden nærmer sig på de danske universiteter - og med den også de obligatoriske historier om, hvor meget eller lidt de danske studerende snyder eller ikke snyder. Sidste år kunne man på Syddansk Universitet konstatere 175 opdagede forsøg på snyd, og det tal håber man nu at nedbringe ved hjælp af overvågning, når der fra næste uge skal tusindevis af akademikere til skriftlig eksamen.

Nærmere betegnet skal et stykke overvågningssoftware, der går under navnet Exam Monitor, installeres på de studerendes computere inden eksamen. SDU har selv udviklet softwaren, der skal give administrationen mulighed for at kontrollere, om eksaminanderne holder sig inden for reglerne.

Og universitetets it-chef, Kurt Gammelgaard Nielsen, er overbevist om, at det vil nedbringe mængden af eksamensfusk.

»Jeg er sikker på, at det vil have en præventiv effekt. Men det giver også en bedre retssikkerhed, for materialet er tilgængeligt for både den enkelte studerende og SDU i forbindelse med sager om snyd,« siger Kurt Gammelgaard Nielsen til Version2.

Exam Monitor monitorerer al aktivitet på den studerendes computer under eksamen, og oplysningerne bliver derpå lagret i en dertil indrettet database. Derefter kan den eksamensansvarlige se oplysningerne igennem, og en lang liste af programmer, der kan bruges til snyd, slår automatisk ud i systemet. Det kan eksempelvis være Dropbox.

Den studerende skal logge på programmet med en kode, der udstedes til den konkrete eksamen, og koden er knyttet til en tidsbegrænsning svarende til det tidsrum, som eksamen er sat til at vare. Derefter stopper overvågningen automatisk.

Derfor behøver de studerende ikke at frygte for konstant overvågning, mener it-chefen, der understreger, at sikkerheden er i orden.

»Databasen befinder sig fysisk i vores serverrum på SDU. Og der er implementeret en restriktiv rettigheds- og funktionsstyring, så kun udvalgte administrative personer på de enkelte fakulteter har adgang. Det logges også, hvilke administrative personer der undersøger hvilke studerende, og systemet er anmeldt til Datatilsynet,« siger Henrik Gammelgaard Nielsen og uddyber, at oplysningerne slettes inden for en kort tidsramme, som loven dikterer.

Læs også: Gymnasielærer: Nye regler om eksamen gør internet-snyd uundgåeligt

Umuligt at undgå snyd

SDU er first movers herhjemme med brugen af overvågningssoftware på studerendes computere. Og på Københavns Universitet går man ikke med planer om at følge i hælene på Exam Monitor. KU's it-chef, Jakob Jørgensen, er meget skeptisk over for, om en sådan løsning kan forebygge snyd.

»Vi bruger det ikke, og det er heller ikke noget, vi går med planer om. Hvis man vil snyde, så kan man også snyde, og man behøver næppe være det store geni for at snyde et program som Exam Monitor med eksempelvis en virtuel maskine,« siger Jakob Jørgensen til Version2 og tilføjer, at softwaren efter hans mening ikke kan bruges til andet end at frikende elever, der alligevel ikke snyder.

»Vi forsøger at undgå at etablere systemer, der stort set ikke viser andet end, at de, der ikke snyder, ikke snyder.«

Mimi Munch-Jensen studerer cand.public. på Syddansk Universitet, og hun er en af de elever, der snart kan se frem til at skulle overvåges af institutionens nyudviklede software. Og selvom der har været registreret betragtelige problemer med snyd, så er hun ikke udpræget begejstret for udsigten til at bruge Exam Monitor.

»På den ene side er det selvfølgelig svært at kontrollere, at folk ikke sidder og bruger Dropbox og andre ting. Men vi er studerende på en universitetsuddannelse, og når der et program, der simpelthen overvåger os, så forsvinder følelsen af ansvar for egen læring lidt. Ud over at det også bare er lidt ubehageligt,« siger Mimi Munch-Jensen til Version2.

Exam Monitor skal tages i brug fra denne uge, hvor de skriftlige eksaminer på SDU begynder.

OPDATERING: Syddansk Universitet har nu droppet at bruge systemet til sommerens eksaminer, da der stadig mangler nogle funktioner. Version2 følger op.

Læs også: Ministerium efter kritik: Det er skolernes eget ansvar, at eleverne ikke snyder med internettet

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (48)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 Flemming Madsen

Jeg skal lige være helt sikker på at jeg forstår det her, vil SDU installere spyware på de studerendes private computere?

Hvis man ikke ønsker det, stiller SDU så en pc til rådighed for en eller er man så afskåret for at have de samme værktøjer som ens medstuderende til eksamen?

Selvom at SDU "lover" at softwaren kun bliver brugt i en bestemt tidsperiode osv, så kan de jo ikke garantere at deres fine software ikke bliver hacket af ondsindede personer. Hvem er ansvarlig hvis Exam Monitor bliver hacket og det gør at ens bank-oplysninger osv. bliver stjålet?

 • 30
 • 0
#6 Nikolaj Reibke

Gad vide om det bryder nogle love i forhold til opsnapning af folks private information, de nu har lagret på deres pc. Gad vide om windows så er et krav til eksamen eller om de også har lavet en mac / linux version.

Må de overhovedet distribuere spyware? for så lidt. Folk der snyder snyder alligevel kun sig selv, når de efterfølgende mangler viden omkring nogle emner

 • 16
 • 0
#7 Peter Sørensen

Det er det mest vanvittige jeg længe har læst. Hvad med at i får Exam4 (et eksamens program som SDU allerede bruger) til at virke ordentligt først. Som det er nu, så cracher programmet når man er inde i closed mode (på en mac) og taster Apples ækvivalent til ctrl, alt, del. Nemlig: ctrl alt esc. Så lukker programmet og har INTET gemt. Det er et program som de mener er sikkert og parat til eksamen. Tsk tsk.

 • 5
 • 0
#8 s_ mejlhede

"Udover, at det også bare er lidt ubehageligt,« Siger Mimi Munch-Jensen til Version2."

Det er jo disse data som NSA, samt den Danske regering med telelogning, og andet vi kun kan gipse om, konstant indsamler om os alle sammen.

Og ja det er lidt ubehageligt. At brokke sig over denne lokale logning, som ikke benytter sig af ansigt genkendelse og aflysning af telefoner når man ikke tager stilling til den TOTALE overvågning af ALLE er MEGET ubehageligt.

 • 4
 • 0
#9 Torben Mogensen Blogger

Man burde lave OS images på USB nøgler, som udleveres ved eksamens start. Disse indeholder de nødvendige programmer og opgavetekster, og, hvis Internetadgang er tilladt, også begrænsede udgaver af browsere m.m, så studerende ikke kan uploade filer gennem browsere, ikke sende mails, ikke skrive i fora m.m. Evt. kan der laves en positivliste af Internetsider. Opgaven afleveres som fil på samme USB nøgle.

Dermed installerer man ikke noget på de studerendes egne PC'er: Når de forlader eksamenslokalet, er der ikke ændret en tøddel ved deres opsætning, fordi alle ændringer sker på USB-nøglen.

 • 21
 • 0
#10 Flemming Riis

hvad sker der hvis man nægter ? må man så ikke benytte computer til eksamen ?

Gad vide hvor lang tid er går fra det er installeret til først hul / overdreven logning af personligt data er fundet.

 • 4
 • 0
#11 Peter Sørensen

en mulighed, ja. Men det smarteste ville IMO helt sikkert være, hvis de erstattede de nuværende eksamensvagter, som alle er pensionister med INTET IT-kendskab overhovedet med nogle unge friske IT-kyndige folk som rent faktisk kan se og forstå hvad der foregår på de studerendes computere.

 • 2
 • 2
#13 Peter Mogensen

Det smarteste ville være at man gjorde som i "gamle dage" og lavede eksamener med et standardiseret sæt af værktøjer som skolen udleverede og som eleverne havde fået mulighed for at vænne sig til at bruge i deres undervisning.

 • 6
 • 5
#16 Jacob Bach Pedersen

Gad vide om systemet også undersøger om det kører på en virtuel maskine.

For de studerende kan bare kører en VM med denne software og alle de OK programmer. Alt det forbudte kan så ske fra hosten eller en anden VM!

 • 4
 • 0
#17 Deleted User

... at man overhovedet kan søsætte sådan et projekt uden at kyndige folk får det stoppet liiiige omkring den initielle idéfase.

Feks. kunne jeg forestille mig, at man kan dele alt muligt via sin medbragte smartphone og så bare overføre tekst, etc. fra den til laptoppen. Overvågning af smartphones eller diverse wearables er nok ikke tænkt ind i dette fantastiske projekt :-).

Mvh. Mogens.

 • 5
 • 4
#19 Kristian Lund

...om de overhovedet har fået tilladelse til at lave så omfattende data-opsamling? Kan de garantere de ikke opfanger personfølsom data?

Kommer skolen ikke til at rode sig ud i en juridisk sump, hvis de logger hvad man foretager sig? Hvis man skriver sit CPR-nummer og sletter det igen, har de så ikke pligt til at slette den (al?) data på opfordring?

 • 5
 • 0
#22 Mads Bahrt

Jeg har tidligere oplevet at SDU's IT service i andre sammenhænge har en manglende forståelse for hvad man kan tillade sig at kræve af adgang til studerendes egne elektroniske enheder. Dette udmøntede sig i at hvis en studerende skal have adgang til sin studenteremail på sin egen Android telefon så skal de give IT service MEGET udvidede rettigheder. Hvis man følger vejledningen på http://www.sdu.dk/Information_til/Studerende_ved_SDU/Campusguide/It/Mobi... så bliver man mødt med kravet om at afgive følgende rettigheder:

-Slet alle data -Indstil regler for adgangskode -Overvåg forsøg på oplåsning af skærm -Lås skærmen -Angiv udløb for skærmlåskoden -Angiv kryptering af lager -Deaktiver kameraer -Deaktiver tastaturlåsfunktioner -Angiv kryptering af SD-kort -Gendannelse af adgangskode -Deaktivering af infrarød -Deaktiver tilslutning af SD-kort -Deaktiver adgang til Wi-Fi -Kontroller adgang til Bluetooth-funktioner -Deaktivere internetdeling -Deaktivere synkronisering med lokalt skrivebord

For uddybning af hvad disse rettigheder betyder, så se nedenstående screenshots.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/2593848/Rettigheder1.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/2593848/Rettigheder2.png https://dl.dropboxusercontent.com/u/2593848/Rettigheder3.png

De benytter selvfølgelig næppe alle disse rettigheder, men det er godt nok tonedøvt at bede om dem i første omgang.

 • 12
 • 0
#23 Peter Sørensen

+1 fra min side. Jeg var nede og spørge dem (it folk på sundhedsvidenskabeligt fakultet) hvorfor de skulle have adgang til alt dette. Jeg fik fat i en 'overordnet', som ikke var studentermedhjælper, som sagde at han ikke kunne svare /yde support på Android telefoner, han ville kun hjælpe hvis man havde iPhone.. Det blev jeg ikke meget klogere af. Det skal lige siges i den sammenhæng, at SUND har valgt at alle deres computere skal være Apple, med det resultat at der på de fleste iMacs er installeret Parallels med Windows som virtuel maskine. Spild af penge i min optik. Nå, nu røg jeg vist lidt off topic, Sorry.

 • 3
 • 0
#24 Troels Henriksen

Man burde lave OS images på USB nøgler, som udleveres ved eksamens start. Disse indeholder de nødvendige programmer og opgavetekster, og, hvis Internetadgang er tilladt, også begrænsede udgaver af browsere m.m, så studerende ikke kan uploade filer gennem browsere, ikke sende mails, ikke skrive i fora m.m. Evt. kan der laves en positivliste af Internetsider. Opgaven afleveres som fil på samme USB nøgle.

Hvis ansvar er det hvis styresystemet mangler drivere til den studerendes maskine? Hvem bestemmer hvad brugergrænsefladen til programmerne skal være? Hvorfor overhovedet gøre det så komplekst, med al denne kontrol? Er eksamenssnyd så omfattende et problem på SDU?

I stedet for en positivliste af hjemmesider kunne man lige så godt bare hente siderne ned til offline browsing, men jeg synes hele præmisset er absurd.

 • 3
 • 0
#26 Rasmus Bækgaard

Det virker måske på nogle uddannelser, men ikke alle - eksempelvis min egen: Jeg er i gang med kandidaten Teknisk IT på Aarhus Universitet (overbygning af IKT ingeniør) og jeg bruger et hav af programmer til at løse mine opgaver.

På onsdag skal jeg op i et matematisk fag der kræver Matlab (det har vi alle), men jeg har mine egne scripts til udregning af bestemte opgavetyper. Derudover skriver jeg i Sublime Text med Latex, hvilket tog mig relativt lang tid at sætte op. Måske der er én mere i klassen på ca. 50 der gør det samme.

Hvor mange opsætninger skal dette OS så boote op med? Hvad med mine genveje? Hvad med alle mine præferencer på... alt?

Idéen er lækker udfra, men falder lidt under overfladen.

 • 2
 • 1
#27 Rasmus Bækgaard

Jeg mangler meget information på, hvad der gør den kan se om man deler filer... Må du ikke gemme dine dokumenter i Dropbox-mappen? Kan den se du ligger det på GitHub? Hvis jeg trækker noget over i en Gist, bliver det så registreret? Kan jeg ikke blot sende en mail? Registrerer den delt skrivebord på Skype eller Hangouts?

Vi er faktisk ovre i, at denne artikel kunne være skrevet på bt.dk eller Ekstrabladet's hjemmeside, men den er stadig postet på denne mere tekniske del af nettet uden tekniske dele! Jeg er lidt skuffet, forfatter Adam Fribo, det skal gøres bedre!

 • 1
 • 0
#28 René Nielsen

Det er muligvis mig som intet fatter, men er det ikke blot endnu et ”våbenkapløb”?

Der er jo ikke noget nyt i at folk snyder – det har eksaminander altid gjort! Men hvad med at om læreren og censoren tog deres arbejde seriøst og læste besvarelserne tilstrækkeligt nøje igennem?

Hvis der er sket vidensdeling i strid med reglerne, så afsløres dette vel ved enslydende formuleringer, slutresultater uden tilstrækkelige mellemregninger eller lignende?

Evt. kunne man supplerer skriftlige eksaminer med lodtrækninger udfra devicen - vi ved at du/i har snydt, den ene beholder karakteren og de andre dumper ved to eller flere enslydende besvarelser.

Det må være surt at dumpe hvis man er den ene som har rent mel i posen … mon ikke det vil lægge en dæmper på iveren?

 • 1
 • 0
#29 Ebbe Hansen

Hvis de studerende har deres egen pc med, når der afholdes eksamen, så er to ting sikre. 1 ingen kan kontrollere hvem de studerende kommunikerer med. 2 ingen kan sikre kvaliteten af eksamensforløbet.

Køb i stedet et sæt nogenlunde tidssvarende (til dokumenthåndtering) bærbare til hver eksamenssæson, gennem ski eller tilsvarende. Og sælg dem til studerende eller andre interesserede, for indkøbsprisen, når eksamen er overstået. I kan så bruge jeres eksamenssoftware i et ensartet og kontrollerbart miljø.

 • 2
 • 0
#31 Andreas Andersen

Det er virkelig trist at det på et universitet er nødvendigt at overvåge de studerende for snyd - men desværre nødvendigt. Eksamenssnyd er mere udbredt på universiteterne end mange går og tror. Inden digital eksamen blev indført på SDU så man eksempler på folk der gemte noter i sisternerne på toiletterne, folk der medbragte mobiltelefoner, folk der blandede noter ned mellem det notepapir de fik udleveret til eksamen og mange flere tilfælde.

Og siden digital eksamen blev indført er der berettet om meget udbredt snyd blandt de studerende.

Exam Monitor skal formentlig ikke bruges i de tilfælde hvor Exam4 anvendes, men snarere i det tilfælde hvor de studerende skal skrive deres besvarelse i word, anvende scrible til at tegne tegninger og evt. blackboard til besvarelser - men ikke internet eller andre noter på computeren. Ved at overvåge kan man evt. tage stikprøver og dermed få lettere ved at dokumentere snyd - noget der nogle gange kan være svært i dag.

Programmet Exam Monitor er umiddelbart udviklet af IMADA, hvor linux er standard, så det skulle umiddelbart være kompatibelt med både windows, mac og linux.

Umiddelbart tænker jeg ikke det er et problem at programmet vil logge computeren efter eksamen - da man jo bare kan afinstallere det igen. Exam Monitor skal jo kun overvåge under eksamen - og uanset hvad man laver under eksamen så har det jo altid været under overvågning - også før digital eksamen.

 • 3
 • 1
#32 Flemming Madsen

Lad os bare sige at det er nødvendigt at have overvågning ved eksamenerne (jeg kender ikke nok til omfanget til at jeg kan udtale mig).

Men spørgsmålet er: er det et krav for at man kan gå op til en eksamen at man lader SDU installeret noget software på ens private computer?

Fordi, ligesom at jeg ikke installerer privat software på min arbejdscomputer, så ville jeg på ingen måde acceptere at mit uddannelsessted skulle installere spyware på min pc.

Hvis SDU vil vide hvad der sker på en pc til en eksamen, må de stille dem til rådighed. Meget simpelt.

 • 3
 • 0
#33 Andreas Andersen

Hej Flemming. Jeg kan sagtens være enig med dig i dit synspunkt at SDU burde stille computere til rådighed (som vist nok Københavns Universitet har gjort det). Dette har SDU dog ikke valgt at gøre da de indførte digital eksamen. De valgte at kræve at de studerende skal medbringe egen computer med det software der er obligatorisk hvis man vil deltage i eksamen.

Man kan ikke få lov til at deltage i eksamen uden at disse programmer er installeret.

Det er med andre ord et indgangskrav for at få lov til at gå til eksamen. Og ønsker man ikke at overholde disse krav, kan man ikke gå til eksamen. Det skal dog siges at SDU råder over nogle lånecomputere, som bl.a. stilles til rådighed hvis softwaret umiddelbart ikke fungerer på ens computer. Men tvivler meget på at de vil stille en computer til rådighed, hvis man nægter at installere deres software.

 • 0
 • 0
#34 Anders Prier Lindvig

Med fare for at rode sig ud i en diskussion om hvorvidt en mundtlig eksamen er den rette form til visse studier. Så vil jeg forsigtigt foreslå at man istedet for disse skriftlige eksamener, (der typisk anvendes på studier med megen udenadslære, og stort læsepensum som f.eks. medicin studiet), går til en mundtlig eksamen i visse essentielle emner inden for faget. Jeg er selv kandidat studerende på SDU i Robotteknologi, og vi har altid haft mundtlige eksamener der umuliggøre at snyde. Hvad er der f.eks. i vejen for at Rasmus Bækgaard der læser Teknisk IT på Aarhus Universitet, kan gå til en mundtlig eksamen?

 • 1
 • 0
#35 Anders Prier Lindvig

Efter at have decompiled java koden, kan jeg oplyse om at Exam Monitor også tager screenshots, og gemmer dem i jpeg format :) se denne simpliceret snippet:

<?java 
 Object localObject1 = GraphicsEnvironment.getLocalGraphicsEnvironment().getScreenDevices(); 
  k.a(); 
  k.a("type", new StringBody("screenshots", ContentType.DEFAULT_TEXT)); 
  ImageIO.write((RenderedImage)localObject1, "jpg"(OutputStream)localObject4); 
 ?> 
[java]
 • 1
 • 0
#36 Andreas Andersen

@Anders: Jeg tror også det er det som SDU har meldt ud. At den tager screenshots og herudover logger hvilke knapper der trykkes på.

Kan du se at den også logger hvilke knapper der trykkes på? Og kan du se om den logger andet end screenshots og keys? Og kan du se hvor ofte der tages et screenshot?

 • 0
 • 0
#43 Deleted User

Kan det virkeligt være sandt at SDU eller andre skoler for den sags skyld ikke kan se dropbox traffik på deres netværk. jeg ved at de kan se historik hvor eleverne besøger hjemmesider osv. Men jeg undre mig over at de ikke kan overvåge dropbox aktivitet uden at installere et spyware program på ens computer. Jeg har altid troet at SDU var i stand til at kontrollere al aktivitet på nettet, herunder Dropbox

 • 0
 • 0
#44 Troels Henriksen
 • 0
 • 0
#46 Lasse Birnbaum Jensen

Man kan overvåge meget ud fra hvad der sker på netværket. Men det er snyde foregår på mange andre måder end lige over vores netværk. Hvis de bare nøjes med at snyde via netværket så ville exam monitor ikke være nødvendig.

At fange folk der snyder er ikke kun nogen vi selv finder på. De studerende kræver i stigende grad at vi gør en stor indsats på området. Det handler i bund og grund om at alle studerende skal bedømmes på deres eksamen ud fra lige vilkår. Hvis en snyder har han/hun en fordel i forhold til alle andre - det kan i yderste konsekvens påvirke f.eks. de endelige karakterer for både snyderen og den der ikke snyder. Det er der af gode grunde nogen studerende der er ret trætte af.

Exam monitor overvåger; Ja - målet med Exam Monitor er at give så fair en eksamen for alle studerende. Hvis alle holdte sig til reglerne ville det ikke være nødvendigt - desværre er det ikke tilfældet.

En studerende der blot laver sin opgave og overholder reglerne har som ved alle former for monitorering - eksamensvagter, antiplagiatkontrol o.s.v. intet at frygte - heller ikke når det gælder Exam Monitor.

 • 0
 • 0
#47 Jørgen Henningsen

Jeg har eksperimenteret en del med at give eleverne prøver med forskellige talværdier. Det gør at de ikke bare kan skrive af efter hinanden. Hvis de så skal snyde, så skal de enten have en klasse kammerat til at regne deres sæt (det gider de som regel ikke) eller de skal have hjælp til selv at udregne resultaterne. Det er faktisk ikke så svært at implementerer. Jeg brugte bare et regneark.

 • 0
 • 0
#48 Deleted User

Men du svare ikke på mit spørgsmål. Dvs. det du siger er at hvis man bruger jeres netværk, så er i istand til at se Dropbox aktivitet?

Og så er næste spørgsmål jo, hvordan kan i tillade jer det. Man kan have private sager, og i har da ikke ret til bare at kontrollere andres dropbox, bare fordi i kan?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere