Antallet af nummerplade-kameraer, også kendt som automatisk nummerpladegenkendelse (ANPG), øges markant i regeringens nye udspil om mere overvågning af danskerne.
Regeringen øger antallet af stationære ANPG-kameraer markant med 112 ekstra lokationer samt 20 yderligere mobile ANPG-kameraer, står der i forslaget.
Det vil sige, at de stationære ANPG-kameraer udvides fra de nuværende 48 lokationer tilbage i oktober sidste år, til 160 i det nye forslag.
Altså en stigning på 233 procent.
Ansigtsgenkendelse mellem linjerne
Forslaget vil desuden betyde væsentlig mere tv-overvågning, idet politiet på eget initiativ kan sætte 300 almindelige overvågningskameraer op alle steder i landet. Politiet skal have fire nye overvågningsvogne, og mulighederne for at overvåge offentlige bygninger skal udvides.
Butikker skal også have mulighed for at optage video op og ned af gaden, i modsætning til i dag, hvor det kun er arealet ud for butikken, der må overvåges. Der må dog ikke optages ind i private hjem, meddelte justitsminister Nick Hækkerup (S) på et pressemøde i morges.
Udspillet lægger tilsyneladende også op til anvendelse af ansigtsgenkendelse.
I forslaget står der om styrket overvågning af bandemedlemmer:
»Det undersøges, om politiets muligheder for at monitorere bandemiljøet kan styrkes ved at udvide politiets mulighed for at optage personfotos af bandemedlemmer og deres følge på frit tilgængelige steder, uden at dette sker som led i en konkret efterforskning. Initiativet vil bl.a. styrke politiets mulighed for senere identifikation af gerningsmænd, f.eks. fra tv-overvågning, og sådanne personfotos forventes også at kunne anvendes i konkrete straffesager som dokumentation for f.eks. tiltaltes tilknytning til bandemiljøet.«
Man forventer altså på et senere tidspunkt at kunne gennemgå et stort videomateriale for ansigter, hvilket kunne pege på automatiseret genkendelse.
Professor: »Det er fuldstændig urealistisk«
Ifølge forslaget skal Politiets Efterretningstjeneste i såkaldt ekstraordinære situationer have mulighed for at overtage hele landets tv-overvågning og overvåge i realtid.
Professor ved Institut for Arkitektur og Medieteknologi og Det Tekniske Fakultet for IT og Design ved Aalborg Universitet, Thomas B. Moeslund, vurderer overfor B.T., at liveovervågning er »fuldstændig urealistisk«.
Han mener, at det vil give problemer, at overvågningsvideoer bliver optaget i mange forskellige formater og i forskellige systemer. Tillige er datamængden fra landets overvågningskameraer enorm.