Overlæger i Region Sjælland i fælles flok: Sundhedsplatformen skal skrottes snarest muligt
Sundhedsplatformen skal skrottes snarest muligt. Det udtaler overlægerne på sygehusene i Region Sjælland i en pressemeddelelse, som TV 2 Øst har fået tilsendt.
»Sundhedsplatformen skaber fortsat fejl i medicinering, visitering af patienterne, blodprøvebestillinger, henvisninger til og svar på vigtige undersøgelser, f.eks. røntgen og scanninger, recepter m.m. Det sker på trods af, at regionen i tre år har forsøgt at få systemet til at fungere,« lyder det i meddelelsen.
»Sundhedsplatformen skaber risikofyldte og potentielt livsfarlige situationer for patienterne. Det er en helt uacceptabel situation, for patienternes sikkerhed er det vigtigste for os,« skriver overlægerne.
Platformen har været genstand for kritik fra en del læger, siden den begyndt at blive indfaset i maj 2016, først på Herlev og Gentofte Hospitaler. Andre læger er godt tilfredse med systemet.
Baggrunden for kritikken er bl.a. at platformen har været ramt af flere tilfælde med fejl og mangler i f.eks. medicinhåndteringen, hvor doseringslabler var forkerte, ordinationer blev usynlige eller ikke blev korrekt overført.
Minister: Sidste chance for at få rettet op
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har over for Dagbladet i sidste uge udtrykt, at Sundhedsplatformen har fået sidste advarsel efter kritiske redegørelser fra både Rigsrevisionen og en særligt nedsat arbejdsgruppe:
»Det går ikke, at Rigsrevisionen i efteråret 2018 kommer med en så hård kritik, og senest at ekspertrådet kan konstatere, at der egentlig ikke er sket noget. Det er en hovedopgave for Region Sjælland og Region Hovedstaden at få Sundhedsplatformen til at fungere,« sagde Magnus Heunicke til Dagbladet.
Ifølge meddelelsen fra overlægerne i Region Sjælland er Sundhedsplatformen belastende for læger, sygeplejersker og sekretærer, fordi systemet er usmidigt og tidsrøvende.
»Det stjæler arbejdsglæden i en grad, hvor læger giver udtryk for, at de overvejer at forlade deres job i regionen. Frustrationen bliver ikke mindre af, at vi før Sundhedsplatformen havde et system, der fungerede.«
»Det er desuden bekymrende, at Sundhedsplatformen er meget omkostningstung, ikke mindst i drift. Store summer bruges på it-hjælpepersonale i Region Sjælland og hos SP-leverandøren EPIC. De mange penge, som i dag bruges på it-personale, burde stå til rådighed til medicin og sygehuspersonale til glæde for patienterne.«
- emailE-mail
- linkKopier link

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.
Fortsæt din læsning
- Sponseret indhold
V2 Briefing | GENERATIV AI: Sådan bruger du det professionelt
Kunstig Intelligens22. marts
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Den udtalelse giver jo ingen mening overhovedet. Og giver måske mere et indblik i den manglende forståelse og respekt for fagligheden i det her i administrationen.</p>
<p>Det var ikke en option at fortsætte med OPUS platformen, til Systematic havde et operationelt system, da OPUS kontrakten og alle forlængelser af denne udløb.
Udrulningen af systematiks EPJ i region Midtjylland sluttede i Juni 2013, hvor kontraktindgåelsen med Epic afsluttedes i december 2013.
Sagt med andre ord havde man en leverandør der netop havde afsluttet en succesfuld udrulning af et EPJ system i en region Danmark, med integrationer til bla. LPR. Altså leverandørens udrulningsteam kunne efter ferie, afspadsering og lessons learned opsamling, have startet planlægningen af udrulningen op.. og ramt jorden i fuld fart.
Det er jo sådan noget der får enhver kompetent IT beslutningstager til at få julelys i øjnene. For det får jo din risiko faktor til at gå ned ned ... men nej.. lad os da tage en udenlandsk leverandør, hvis produkt tager udgangspunkt i en sundhedsfaglige virkelighed der er fundamental anderledes end den danske.
Men det giver selvfølgelig også mulighed for at tryne de sundhedsfaglige faggrupper. Feks med udtalelser på offentlige konferencer om at lægesekretærer bare er forstokkede overlægers privilegier, der hører en anden tid til.
Og undskyld fordi man kan regne rigtigt på en byggeprojekt, er ikke det samme som at kunne regne rigtigt på et IT projekt. Det er to meeeeget forskellige størrelser.
//Jesper
Jeg retter: Det var IT-direktionen.....men de reagerede åbenbart på signaler om, at det ikke ville være politisk opportunt at lægge miner ud for Epics vej ind i regionen....Interessant....hvis jeg forstår det rigtigt, har vi her insiderdokumentation for, at regionsledelserne
Interessant....hvis jeg forstår det rigtigt, har vi her insiderdokumentation for, at regionsledelserne (i hvert fald Region Sjælland) på forhånd var så fast besluttede på, at det skulle være Epic, at de udrensede kritikere, fakta og manipulerede med business casen.Mit kendskab til emnet stammer fra, at jeg kommenterede og beregnede på Region Sjælland første Buiness Case, og kom frem til ovenstående tal, som IT direktionen ikke fandt politisk opportune, hvorfor jeg ikke længere var på Sundhedsplatformen.
Hvorfor er den slags ikke kriminelt, hvis det sker helt bevidst?
Men hvis det er tilfældet, hvorfor i alverden skal vi så tro på noget som helst, der nu kommer ud omkring omkostninger, sikkerhed og effektivitet? Disse folk har jo nu om muligt endnu mere på spil, og de har magten til at manipulere fakta - som det beskrives i Torben Nielsens kommentar.
Men uanset om Torben Nielsen har ret i dette eller ej, så halter logikken ift., at de allerede spildte penge er argument for at fortsætte vanviddet. Det eneste relevante i den sammenhæng er, hvad det vil koste at rette op på og drive Splatformen fremover, ift. hvad det koster at drive VestDanmarks platform. Og om VestDanmarks platform fungerer hensigstmæssigt, også mht. patient- og datasikkerhed.
Ganske vist forsøgte Heino Knudsen sig forleden med at slå på, at engang i den ret fjerne fremtid, vil SP bringe de to regioner op i den absolutte verdensklasse mht. ny teknologi og drift. Men den er der vist ikke ret mange, der mere tror på.
I 1998 budgetterede jeg teknikdelen af DR Byen til 732 Mio kr. Ved projektets afslutning ti år senere var der 3 mio tilbage til Generaldirektøren. Så det er ikke fordi, at jeg ikke kan regne..
Hej Michael Dehn
Jeg lægger mig fladt ned. Du kender 200% mere til Sundhedsplatformen i Region Sjæland end jeg.
Mit kendskab til emnet stammer fra, at jeg kommenterede og beregnede på Region Sjælland første Buiness Case, og kom frem til ovenstående tal, som IT direktionen ikke fandt politisk opportune, hvorfor jeg ikke længere var på Sundhedsplatformen.
Det var ikke en option at fortsætte med OPUS platformen, til Systematic havde et operationelt system, da OPUS kontrakten og alle forlængelser af denne udløb.
Som projektleder for Digital EKG i Region Sjælland, havde jeg et par år indsigt i integrationerne til Sundhedsplatformen, hvorfra min indsigt i systemintegrationerne stammer.
Det vil koste mellem 3,5 og 7 mia DKK - og 5-9 år, at udskifte Sundhedsplatformen med den Jydske model. Michael: Hvor har du de tal fra og hvad er forudsætningenDen var absolut ikke moden til implementering da RH og RSJ besluttede sig for Epic (Sundhedplatformen). De var nødsaget til at vælge ny sundhedsplatform, da den tidligere ville være afviklet (ubrugelig) i 2018. Michael: Sludder, det kørte videre indtil det tidpunkt hvor de to regioner selv ønskede det.Sundhedsplatformen har givet Single Sign on - og integration til mindst 32 specialsystemer - og nok flere - siden jeg forlod Region Sjælland i 2015. Michael: Du er komplet uvidende om hvilke systemer, der i Region Sjælland allerede single sign on, du har imidlertid nok ret langt hen af vejen. Vi to var kollegaer og du havde INGEN indsigt i single sign on i Opus, da du aldrig havde projekter, som var en del af Opus Arbejdsplads. Jeg vil derfor foreslå dig at du kan dokumentere din påstande-Omkring 80 yderligere IT speciale systemer mangler nok fortsat integration til Sundhedsplatformen, af forskellige årsager. Michael: Igen helt ude i skoven. Dokumentation Den Jydske Systematic platform er vist oppe på ca. 8 integrationer til andre speciale løsninger - så de er bagud. Michael: Vist er rammende for din viden.I alle regioners Buisnesscases, er der ikke indregnet udgifterne til medarbejderinvolvering i kravspecifikation og Use Cases, samt oplæring, og reduceret produktivitet de første år. Denne udgift er i størrelsordenen 4 mia DKK for Region Sjæland - som ingen får nogen glæde af, ved et skift af IT-platform. Michael: Senest har Styrelsen for patient sikkerhed fastslået at der er et varigt behov for uddannelse, så dit tal bliver bare ved med at vokse.Så kære Overlæger - knib ballerne sammen - og skab fremskridt med Sundhedsplatformen. Michael: Det ville have været mere passende, at du trækker dit bidrag tilbage, når din viden er så ringe.Og til regionerne: Et årligt udviklingsbudget til Sundhedsplatformen på ca. 30 mio DKK, burde være mindst 300 mio DKK/ år, hvis personalet skal kunne trives med den, og funktionaliteten og yderligere integrationer, kan følge med den øvrige IT-udvikling.Michael: Torben, der er bare valgt et forkert system
Så kan man vel ikke komme i gang hurtigt nok ?Det vil koste mellem 3,5 og 7 mia DKK - og 5-9 år, at udskifte Sundhedsplatformen med den Jydske model.
Så man kan komme igang med at spare penge, og få et system som ikke bringer mennsker i farer.
Set udefra vil selv en udgift på 5 til 10 milliarder være billigt for et skifte, hvis man ser på den efektivites nedgang på midst 5-10% som SP har givet. Samt besparelse på kosulenter, de forsøgt skjulte udgifter til edb, uddanelse, tilpasninger.
Så ude over at man så ikke længere har et sytem som forsøger at slå mennesker ihjel, og brugeren flygter fra, samt noget som er endt med store udgifter til kolde hænder og betaling til andre hospitaler, ............
Listen er desvære lang. Hvis det kun koster 3.5 milliarder at skifte så lyder det billigt. Hvis man kan gøre det på mindre tid end 5 år, så vil de 7 Milliarder været givet godt ud.
Vi kan sælge evt. til overs bleven licencer til Nordmændene som skal til at lave samme fejl som Sjælland.
@ Torben Nielsen:
Så kære Overlæger - knib ballerne sammen - og skab fremskridt med Sundhedsplatformen.
Hvad i alverden mener du med det? Hvilke muligheder tror du, jeg har i den daglige patientbehandling, hvor jeg er 100% underlagt SPs luner?
Jeg har tidligere givet nogle få, praktiske eksempler på SPs uhyrligheder her på Version2:
Fortæl mig, hvordan jeg skal knibe for bare at omgå disse få eksempler.
Sagen er, at SP kun kan repareres ved en omfattende omskrivning, hvilket er urealistisk. Det vil de øverste ledere og politikere bare ikke erkende.
Gode indvendinger, Jens Beltofte. Men indtil videre er de vel på gætte-niveauet (var der ikke noget med, at der er mulighed for at komme ud af kontrakten i 2012?)? I hvert fald forekommer det mig ikke at være gode grunde til at klamre sig til et system, som de fleste brugere hader, som slår bunden ud af regionskasserne, som er til fare for patienterne, og som er bygget til det amerikanske sundhedsssystem.
Jeg forstår godt, at det må være en meget smertefuld beslutning at skrotte noget, som der er lagt så meget energi i, og simpelthen se i øjnene, at man har dummet sig. Det er bare ikke en god grund til at fortsætte ad samme forkerte sti.
Sundhedsplatformen har givet Single Sign on - og integration til mindst 32 specialsystemer - og nok flere - siden jeg forlod Region Sjælland i 2015. Omkring 80 yderligere IT speciale systemer mangler nok fortsat integration til Sundhedsplatformen, af forskellige årsager. Den Jydske Systematic platform er vist oppe på ca. 8 integrationer til andre speciale løsninger - så de er bagud.
Er det målet i sig selv at alle systemer skal være integreret direkte i EPJ-systemet?
SSO mellem systemerne - ja, selvfølgelig (ved godt at det havde RH ikke tidligere, RS havde vist så vidt jeg husker fra min kæreste).
Men gør man ikke blot EPJ-systemet for komplekst og til en mastodont hvis man integerer alle andre systemer i EPJ-system? Kunne man ikke nøjes med de meste brugte systemer som FMK, blodprøver, røngtgen m.m.?
Mon ikke det vil være en udgift til Epic ved opsigelse af kontrakten, modsat de gamle EPJ-løsninger i RH / RSJ der måske var ud over en lang binding. Blot en tanke.Det vil koste mellem 3,5 og 7 mia DKK - og 5-9 år, at udskifte Sundhedsplatformen med den Jydske model.
Med alle de problemer og udfordringer der er med Sundhedsplatformen, vil der også være en forhøjet udgift til konsulenter, tilretninger, fejlretning, undervisning m.m. i hele udbuds- og implementeringsperioden. Dette bør vel også regnes ind i business casen for at skifte Sundhedsplatformen ud før tid.
Endeligt kan man vel ikke være 100% sikker på at få den Jyske model gennem et udbud. Der er vel grænser for hvor meget man kan tilpasse udbudsmaterialet til et specifik EPJ og leverandør? Savner lidt det i hele diskussionen, hvor læger og andet godtfolk gerne vil skifte til den Jyske model og hele siden nævner som en bedre løsning end Sundhedsplatformen.
Hvorfor bliver det så meget dyrere, og koster så meget mere, end det man budgetterede med i business casen for SP?Det vil koste mellem 3,5 og 7 mia DKK - og 5-9 år, at udskifte Sundhedsplatformen med den Jydske model.
Hvorfor er de så langt mere tilfredse (har jeg indtryk af) derovre?Sundhedsplatformen har givet Single Sign on - og integration til mindst 32 specialsystemer - og nok flere - siden jeg forlod Region Sjælland i 2015. Omkring 80 yderligere IT speciale systemer mangler nok fortsat integration til Sundhedsplatformen, af forskellige årsager. Den Jydske Systematic platform er vist oppe på ca. 8 integrationer til andre speciale løsninger - så de er bagud.
Kender du udtrykket "Man skal ikke smide gode penge efter dårlige"?I alle regioners Buisnesscases, er der ikke indregnet udgifterne til medarbejderinvolvering i kravspecifikation og Use Cases, samt oplæring, og reduceret produktivitet de første år. Denne udgift er i størrelsordenen 4 mia DKK for Region Sjæland - som ingen får nogen glæde af, ved et skift af IT-platform.
Det var da i øvrigt et enormt beløb - var det, hvad man regnede med i business casen? Heller ingen får glæde af det, når størstedelen af medabejderne er dybt frustrerede og utilfredse, mange går ned med stress, og mange flygter ud af regionerne.
Så endnu engang har man underbudgeteret - mindst 300 mill? Så det kan potentielt være meget mere? Der røg den business case vist... (PS: Er udgifterne til årlige UGM's og EGm's og andre dyre trips til Verona regnet med?)Og til regionerne: Et årligt udviklingsbudget til Sundhedsplatformen på ca. 30 mio DKK, burde være mindst 300 mio DKK/ år, hvis personalet skal kunne trives med den, og funktionaliteten og yderligere integrationer, kan følge med den øvrige IT-udvikling.
Hvad nu, hvis man endnu engang regner helt forkert, og de planer, man nu læner sig op, er helt forkerte, og aldrig kommer til at virke - eller bliver meget dyrere?
Du skal ikke sammenligne med de enorme beløb, der ved et skift ville være spildt - du skal sammenligne med, hvad SP vil koste år får år (økonomisk og medarbejdertilfredshedsmæsssigt) fremover - sammenlignet med VestDanmaks løsning. At fokusere enøjet på det, der allerede er spildt, har ikke nødvendigvis noget at gøre med, hvad der vil være klogest at gøre fremover. En sammenligning: Hvis man allerede har spillet 5 millioner op, så nytter det jo ikke at argumentere med, at disse penge vil være spildt, hvis ikke man fortsætter med at spille (selv om mange argumenterer på den måde, og derfor bliver hængende i fælden)
Det vil koste mellem 3,5 og 7 mia DKK - og 5-9 år, at udskifte Sundhedsplatformen med den Jydske model.
Den var absolut ikke moden til implementering da RH og RSJ besluttede sig for Epic (Sundhedplatformen). De var nødsaget til at vælge ny sundhedsplatform, da den tidligere ville være afviklet (ubrugelig) i 2018.
Sundhedsplatformen har givet Single Sign on - og integration til mindst 32 specialsystemer - og nok flere - siden jeg forlod Region Sjælland i 2015. Omkring 80 yderligere IT speciale systemer mangler nok fortsat integration til Sundhedsplatformen, af forskellige årsager. Den Jydske Systematic platform er vist oppe på ca. 8 integrationer til andre speciale løsninger - så de er bagud.
I alle regioners Buisnesscases, er der ikke indregnet udgifterne til medarbejderinvolvering i kravspecifikation og Use Cases, samt oplæring, og reduceret produktivitet de første år. Denne udgift er i størrelsordenen 4 mia DKK for Region Sjæland - som ingen får nogen glæde af, ved et skift af IT-platform.
Så kære Overlæger - knib ballerne sammen - og skab fremskridt med Sundhedsplatformen.
Og til regionerne: Et årligt udviklingsbudget til Sundhedsplatformen på ca. 30 mio DKK, burde være mindst 300 mio DKK/ år, hvis personalet skal kunne trives med den, og funktionaliteten og yderligere integrationer, kan følge med den øvrige IT-udvikling.
System.out.println(getStackTrace + " WHY ARE YOU DOING THIS TO ME!");
Politiken beskrev i går it-systemets sikkerhed og anvendelighed, efter at Styrelsen For Patientsikkerhed har gennemført tilsyn på hospitalsafdelinger i Region H og Sjælland.
(Artiklen er abonnementsbeskyttet, men konklusionen fremgår). 11.09.19: https://politiken.dk/indland/art7379493/Sundhedsplatform-er-sikker-%E2%80%93-hvis-man-har-tid-nokhttps://itwatch.dk/ITNyt/Brancher/offentlig_it/article11610002.ece
Sundhedsplatformen er kun sikker at bruge, hvis medarbejderne har tid nok og får oplæring og støtte. Det koster kontinuerlig uddannelse, tid og opmærksomhed, fordi systemet er både ulogisk og omstændeligt at arbejde med.
En anvendelse, (u)sikkerhed og et tidsforbrug, der er svært forenelig med en effektiv hverdag på danske hospitaler. En hverdag, som gerne skulle være sikker for både personale og patienter. 20.09.18: https://www.version2.dk/artikel/patient-doede-efter-mangelfuld-behandling-medicin-forsvandt-sundhedsplatformen-1086265https://stps.dk/~/media/3A4D7EB9E0864C9F99066C118F6C5768.ashx
Der har været Borgerforslag om afskaffelse af Sundhedsplatformen, man har skrevet til Statsministeren. 07.08.18: https://www.scribd.com/document/385887383/Henvendelse-Til-LLR-Om-EPJ
Styrelsen For Patientsikkerheds konklusion ^^ er relativt identisk med hvad, der har været en kendsgerning og et problem igennem 3 år nu. Og som er blevet sagt højt og gentaget, fra mange sider, igen og igen, lige så længe. Jeg tror udmattelsen er ved at manifestere sig.
Overlæger i Region Sjælland i fælles flok: "
Disse overlæger har nok ikke taget stilling ud fra Rigsrevisionens rapport, men ud fra deres oplevelser i dagligdagen med SP.
Mht. rigsrevisions kritik - så er det jo set andre steder (EFI afløseren)
at deres faglige indsigt er begrænset..
Døm selv: 20.06.18, Rigsrevisionens rapport findes her:http://www.rigsrevisionen.dk/media/2104845/sr1717.pdfhttp://www.rigsrevisionen.dk/publikationer/2018/172017/20.06.18, Statsrevisorernes bemærkning til Rigsrevisionens rapport:http://www.rigsrevisionen.dk/publikationer/2018/172017/statsrevisorernes-bemaerkning-til-beretningen/
Udpluk af reaktioner ved offentliggørelsen af Rigsrevisionens rapport:
20.06.18: https://www.version2.dk/artikel/statsrevisor-folk-bag-sundhedsplatformen-paa-graensen-amatoerer-1085470https://politiken.dk/indland/art6595843/Region-Hovedstadens-ledelse-f%C3%A5r-h%C3%A5rd-kritik
https://politiken.dk/indland/art6596516/Regionsledelse-s%C3%A5-stort-p%C3%A5-alle-advarsler-om-it-systemhttps://politiken.dk/indland/art6596536/L%C3%A6ger-klar-til-at-skrotte-Sundhedsplatformenhttps://www.dr.dk/nyheder/politik/uprofessionel-og-kritisabel-region-hovedstaden-faar-hoevl-sundhedsplatformenhttps://www.version2.dk/artikel/afgaaende-region-h-direktoer-vi-undervurderede-sundhedsplatformen-1085471
21.06.18: https://politiken.dk/indland/art6597169/Det-er-rystende-l%C3%A6sning-fra-ende-til-anden
http://ugeskriftet.dk/nyhed/overlaegeformand-bring-medicinmodul-og-data-i-orden-eller-skrot-sundhedsplatformenhttps://dagensmedicin.dk/it-professor-rigsrevisionens-beretning-er-haarrejsende-laesning/
22.06.18: https://itwatch.dk/ITNyt/Brancher/offentlig_it/article10707102.ecehttps://www.version2.dk/artikel/styrelse-paa-tilsyn-med-sundhedsplatformen-efter-mistanke-patientfarlighed-1085488https://www.version2.dk/artikel/analyse-spoergsmaalene-skandalen-sundhedsplatformen-aldrig-vil-give-svar-paa-1085483
Det fortsætter …
...kunne være rart i sådan en artikel... "En del læger..." / "Andre læger er godt tilfredse med systemet". Andel? Fordeling?
Mht. rigsrevisions kritik - så er det jo set andre steder (EFI afløseren) at deres faglige indsigt er begrænset..