Overlægeforening: Sundhedsplatformen fordobler antallet af museskader

Hver 5. læge i Region Hovedstaden er ramt af gener i muskler og led.

I løbet af et halvt år med Sundhedsplatformen er antallet af overlæger med museskader næsten fordoblet i Region Hovedstaden, skriver Ugeskrift for Læger.

En undersøgelse, som Overlægeforeningen har foretaget, viser, at 21 pct. af overlægerne i hovedstaden ofte eller hver dag har gener eller smerter i muskler og led.

Det er ifølge ugeskriftet næsten dobbelt så mange som i resten af landet, hvor kun 11 pct. klager over den type smerter.

En af de ramte er Louise Tjelum, der er overlæge på Nordsjællands Hospital, Kardiologisk, Nefrologisk og Endokrinologisk Afdeling.

»Jeg kan ikke huske, om det var på anden-, tredje- eller fjerdedagen. Men jeg fik ondt i min raske venstre hånd. Så fik jeg en 'roller-mouse', hvor man bruger begge hænder – og fik også ondt i højre hånd. Og efter to uger blev jeg sygemeldt,« fortæller Louise Tjelum til Ugeskrift for Læger.

Langvarig debat om klik

Behovet for klik i Sundhedsplatformen har længe været genstand for debat.

En overlæge på Gentofte har fortalte i april sidste år, at bestilling af en blodprøve tidligere krævende tre krydser på et ark papir samt initialer. Det tog ifølge lægen ni sekunder at udføre.

Med Sundhedsplatformen krævede samme manøvre 90 sekunder og 32 klik med musen, viste hans optælling.

Læs også: Bestilling af blodprøve med Sundhedsplatformen tager 90 sek - mod før 9

De ansvarlige bag det store it-projekt har gentagne gange holdt fast i, at systemet er under optimering, og at de enkelte arbejdsgange bliver forbedret.

Eksempelvis har daværende programdirektør Gitte Fangel udtalt til Version2, at der godt kan luges ud i antallet af klik i tjekbokse på skærmen.

Læs også: Region H-direktør bag Sundhedsplatformen: »Folk må tro, vi er bindegale«

Og i en kronik på Version2 har vicedirektør Jan Kold fra NNIT, der implementerer systemet i Danmark, slået til lyd for, at et uafhængigt studie, som inkluderer flere end 12.000 læger, viser, at de, som anvender Epic, svarer to gange mere positivt end læger, som arbejder med andre systemer.

Læs også: Kronik: Fem fejlslutninger og nøgne kendsgerninger om Sundhedsplatformen

Louise Tjelum fra Nordsjællands Hospital kom også tilbage på jobbet og fik medicinstuderende til at hjælpe med indtastningerne.

Men da de gik på sommerferie, blev hun sygemeldt igen. I dag har hun via kommunen fået bevilget en personlig assistent, der hjælper med taste- og museklikkeriet 20 timer om ugen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Ditlev Petersen

Der skal træning af armen til, jeg selv svømmer 3 * 1 time om ugen, jeg har aldrig været ramt af museskader.

Og er det så et job for en civilingeniør in spe? Det lyder som om mit noget pjattede forslag om jægersoldater ikke var så meget ved siden af. Ideelt set bør musen kunne undværes eller i hvert fald være meget lidt nødvendig. Jeg har heller aldrig været plaget af museskader (men nok skader fra tastaturet). Jeg svømmer ikke. Hvad har vi så bevist? Stillesiddende arbejde er skidt og motion er godt, men jeg tvivler lidt på, at svømning træner pegefingeren synderlig meget.

 • 0
 • 0
#3 Deleted User

... jeg tvivler lidt på, at svømning træner pegefingeren synderlig meget.

Jeg tager muligvis fejl, jeg har ikke selv haft en skade, men museskader skyldes vel ikke nødvendigvis for meget klikken? Det kan vel lige så godt være håndledet eller armen der skal trænes?

Hvorfor bliver man ved med at lave programmer der kræver museintensive arbejdsgange? Jeg bruger til mit daglige arbejde for det meste tastaturet, men jeg har en sjælden gang imellem behov for at bruge et Microsoft program, f.eks. Active Directory Users and Computers (eller bare Windows generelt) og det er påfaldende hvor mange gange der skal klikkes rundt for at opnå ting jeg under normale omstændigheder havde ordnet med et par tastetryk på tastaturet - og jeg har på fornemmelsen at det er meget normalt for programmer udviklet til Microsoft Windows.

Jeg tager forbehold for at nogle af de ting jeg bruger musen til i Microsofts økosystem muligvis man laves med tastaturet, men det lader til at være designet til at man skal klikke sig frem og tilbage.

Er det ikke på tide at vi gør op med denne måde at arbejde på? Det er vel næppe 'lettere' at arbejde på den måde? Det bør være en spørgsmål om tilvænning.

 • 1
 • 0
#5 Thomas Jensen

Jeg har brugt mus i over 20 år nu.... har ikke haft én eneste museskade... Utroligt hvis man får ondt i hånden efter et par dage..

Argumentet minder mig lidt om for 20 år siden hvor alle kendte en der blev 125 år selvom vedkommende var storryger - omvendt kendte de også en der levede af salat og blev 22 år. Ergo var rygning sundt.

Det er jo næppe første gang de bruger en mus. Det handler nok mere om hvad man ligger ovenpå af GUI som giver et øget brug af musen.

Jeg havde selv en oplevelse engang hvor jeg var på overarbejde en weekend og skulle udføre noget utroligt repetitivt arbejde med musen i rigtigt mange timer. Jeg endte med at have smerter i armen hver gang jeg brugte en mus i et par år bagefter. Det betyder at jeg i dag i meget bredt omgang forsøger at bruge tastatur genveje.

 • 5
 • 0
#6 Peter Kyllesbeck

Samme her. Men det kan ikke undre, når man ser folk betjene mus. Krampagtig i halvstrakt arm ud til højre/venstre. Tilsvarende ser man mange pege med 'nedbøjet' pegefinger og (over)strakte 3., 4. og 5. fingre på deres tablet/smartphone. En afslappet hånd har naturligt 2.-finger (pegefinger) rette lidt ud fra de øvrige. (Sådan som når man peger på noget) Og musen - den skal findes på området mellem brystet og keyboard og være indstillet til, at en sidebevægelse på 5-10 cm fører cursoren (markøren) fra skærmside til skærmside og tilsvarende, at en frem- og tilbagebevægelse på lidt mindre fører den mellem top og bund af skærm. Hånden kan da hvile på håndroden under flytninger af markør.

Prøv det - det virker. :-)

 • 1
 • 0
#8 Mogens Hansen

Jeg har brugt mus i over 20 år nu.... har ikke haft én eneste museskade... Utroligt hvis man får ondt i hånden efter et par dage..

Jeg har løbet marathon i 20 år uden at komme til skade. Utroligt, at nogen kan få ondt i benene bare af at løbe en lille tur. Jeg har svømmet i 20 år uden at komme til skade. Utroligt, at nogen kan drukne på en weekendtur til stranden. Jeg har ... osv...

 • 4
 • 0
#9 Mogens Bluhme

Jeg har aldrig hørt et pip fra nogen sagkyndige UI/UX-eksperter, som har sagt go til SP - man vælger vel ikke bare et system af den karat uden man har haft en bred skare af specialister med? - DJØF'ere får jo med deres til tider umættelige appetit på information og rapporter heldigvis ikke lov til at bestemme det hele.

Point&Click helvede er selvfølgelig noget af det værste - men de efter sigende uoverskuelige skærmbilleder kunne været imødegået af kompetente folk, som eksempelvis ved noget om menneskers reaktion på information overload.

 • 2
 • 0
#11 Carsten Gehling

Nu har jeg ikke set SP in action. Men hvis systemet baserer sig på et Web UI, som efterhånden er normalt, så lider det nok af samme problemer som de fleste avancerede applikationer med Web UI's: Manglende fokus på keyboard-first design.

Og det er virkelig en katastrofe. Produktiviteten falder ekstremt, lige så snart du er nødt til at tage musen i hånden.

Jeg arbejdede engang i en virksomhed, hvor der sad 3 personer, hvis eneste opgave var at taste håndskrevne ordrer ind. Applikationen til at gøre det med var så specialiseret, at de kunne betjene det 100% vha. det numeriske tastatur - så de kunne bruge den anden hånd til at pege på, hvortil de var kommet på ordresedlen. Tænk hvis de var nødt til at bruge en mus. Så skulle de nok være 10 ansatte i stedet.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere