Overlæge: Sundhedsplatformen årsag til daglige graverende fejl
»For mig at se er Sundhedsplatformen et meget stort – det klart allerstørste – sikkerhedsproblem for vores patienter.«
Sådan lyder vurderingen hos Peter Marckmann, der et overlæge på Sjællands Universitetshospital, efter blot tre måneder med Sundhedsplatformen i Region Sjælland, i en kronik i Ugeskrift for Læger.
Samtidig liner han daglige eksempler på at det går galt med at holde overblik, få korrekt information og at give den rigtige behandling som følge af forhold, som skyldes Sundhedsplatformen.
»Jeg støder dagligt selv på graverende fejl,« siger han til Ugeskriftet.
It-systemet blev indført på samtlige hospitaler i Region Sjælland lørdag den 25. november 2017. Og er desuden implementeret på hospitalerne i Region Hovedstaden.
Peter Marckmann giver i kronikken flere eksempler på manglende livsvigtig information i it-systemet.
Om en patient med lungecancer, som indlægges med høj feber og og et unormalt lavt antal hvide blodlegemer. Har patienten fået kemoterapi inden for de seneste uger? Svaret kan ifølge overlægen ikke findes i Sundhedsplatformen.
Om en alvorligt syge patient med karbetændelse, som skal have en intravenøs højdosisbehandling med binyrebarkhormon. Medicinoverblikket viser ifølge lægen, at ikke ser ud til ikke at være givet. I sidste øjeblik stoppes medicingivningen, da en sygeplejerske insisterer på, at det er givet.
Og om et patientbesøg, hvor han patient oplyser, at hun tager 200 mg Eltroxin - et kunstigt stofskiftehormon - lørdag og søndag. I it-systemet står der 100 mg. Lægen forsøger at rette det i medicinlisten, men kører sur i det.
Og det går også galt. Fx har han ordineret to doser med injektion af stoffet Epo, som stimulerer dannelsen af røde blodlegemer, til en patient. Det skulle kun have været én:
»Fejlen er sket, fordi medicinmodulet er så svært at navigere i og så umuligt at danne sig overblik over. Katastrofe! Tænk hvis det have været loading-doser af digoxin eller andre højtoksiske stoffer,« skriver Peter Marckmann i kronikken.
Og han er tydeligvis frustreret:
»Jeg er harm over at få stillet et så dårligt arbejdsredskab til rådighed. Det svarer til at bede en tømrer hamre søm i med en gummihammer. Man skal bruge unødig meget tid og mange kræfter. Det er umuligt at arbejde hurtigt i Sundhedsplatformen, og jeg har ikke tiltro til, at tålmodighed og rettelser af systemet vil ændre noget afgørende, når systemet allerede har været i brug i snart to år i Region Hovedstaden. Jeg er overbevist om, at vi er nødt til at afskaffe Sundhedsplatformen hurtigst muligt og gerne erstatte det med det midtjyske system, som skulle være velfungerende. Vores eget tidligere system – OPUS – var også klart bedre og mere sikkert fungerende,« siger Peter Marckmann til Ugeskrift for Læger.
Preben Cramon, der er sundhedsfaglig chef i Region Sjælland, understreger over for ugeskriftet, at der ikke er sket alvorlige patientfejl koblet til Sundhedsplatformen og at det mest handler om, at nogle læger anvender Sundhedsplatformen forkert.
Leverandøren Epic har for nylig ifølge ham gennemgået fejlene, og de største fejl bliver rettet i disse dage.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.