Overforbrug af smartphones kan skade øjnene

Unge under 25 tjekker telefonen 32 gange om dagen. Det kan få store konekvenser for øjenene, advarer en række optikere.

Flere og flere er så afhængige af alt fra smartphone til tv-skærme, at de risikerer alvorlige øjenskader. Det advarer en række optikere nu om, ifølge BBC.

Advarslen kommer i kølvandet på en undersøgelse af 2.000 personer under 25, som afslører at de fleste tjekker deres smartphone omkring 32 gange om dagen. Det kan have en skadelig virkning, fordi skærmen udsender et blåviolet lys.

»Blåviolet lys er potentielt sundhedsskadeligt for øjet. Over en længere tidsperiode kan det skade dine øjne,« siger optiker Andy Hepworth til BBC.

Ifølge Andy Hepworth har undersøgelser vist, at øjne der bliver udsat for blåviolet kan føre til øjenforkalkning (macula degeneration), hvilket er en hyppig årsag til blindhed.

Derudover viser andre undersøgelser, at lyset fra en smartphone kan forstyrre søvnmønstret og muligvis humøret.

Den gennemsnitlig voksne person bruger næsten syv timer om dagen på at kigge på en skærm, mens næsten halvdelen føler ubehag, når de er væk fra telefonen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Rene Madsen

Enough said...

Tror også mere på at det har noget at gøre med mængden af generelt stress i hverdagen. Ikke dermed sagt at det blåviolette lys ikke har nogen negativ effekt, men ser ikke meget andet end mavefornemmelser. Hvor er forskningen henne?

 • 1
 • 0
#3 Svend Eriksen

Jeg skimmede lige manchetten, og måtte læse den to gange for at få den rigtigt ned. Første gang læste jeg den sådan, og det måske også den mest korrekte. ;-)

"Unge under 25 tjekker telefonen 32 gange om dagen. Det kan få store konekvenser for øjenene, jubler en række optikere."

 • 2
 • 3
#4 Ole Klintebæk

Kan Brian og Rene redegøre lidt nærmere for, hvordan de kan forbinde stress og søvnforstyrrelser med øjensygdommen macula degeneration? Der er jo en mand Andy, der er fagperson og som har undersøgt noget. Han mener at 'vide', så han må jo imødegås med anden viden eller argumenter fremfor ubrugelig 'tro'.

 • 1
 • 1
#10 Ole Klintebæk

Andy-manden (der jo rigtigt nok ikke kan sælge optik til blinde) angiver en årsagssammenhæng mellem blåt lys og macular blindhed. Man kan sagtens helt legalt angribe den sammenhæng.Det sker faktisk også. Jeg ved ikke om I har hørt om Google og Wikipedia og dens slags, hvor man kan sætte sig ind i ting og sager udfra fakta? Nå, men der går den faglige debat i begge retninger.

Når man angriber en klar årsagsammenhæng:

1) meget blåt lys => kan give skader på øjne 2) mobiler sender meget blåt lys ud 1+2 => mobiler kan skade øjne

må det jo være fordi, man har opdaget en væsentlig fejl eller ligger inde med data, undersøgelser osv, der kan matche det. Da jeg ikke kan forestille mig nogen vil bruge egen eller arbejdsgivers tid på bare at pladre løs for at få opmærksomhed, ville jeg bare prøve rent logisk at forstå angrebet på Andys logik.

Mener I årsagskæden sådan her:

 • Stress forstyrrer søvn og humør => folk bliver blinde?

Jeg ser ikke noget om mobilskærme og blåt lys virkning her. Så hvis nogen gider udrede det for mig.

Det var mange ord, så jeg vil lige re-cappe for multi-taskerne: Andy har nok ikke ret (han skal ihvertfald bevise lys-niveau og bølgelængder på mobiler svarer til den forskning, der foreligger), men jeg efterlyser bare lidt saglighed i argumenterne.

Lad trolleriet begynde...

 • 0
 • 1
#12 Peter Kyllesbeck

Det kan have en skadelig virkning, fordi skærmen udsender et blåviolet lys

Hvor mange har stadig deres TV-fladskærm indstillet med alt for høj farvetemperatur (mere end 6000K)? Ofte kaldet vivid eller cool mode.(Bruges ofte i salgslokalerne for at imponere.) Typisk er det vel den fabriksindstillede, som også indeholder langt mere blåt lys end godt er. Der findes normalt en theater mode og vupti så er farvetemperaturen meget lavere (ca 3500K) og den svarer til hvad man ser i biografen. OK man ska lige vænne sig til den, men hurtigt virker helt naturligt (i stuens lys af samme temperatur). Til computerskærme findes et program til at styre farvetemperaturen efter dagslyset hen over døgnet, f.lux.

 • 0
 • 0
#15 Tine Andersen

Den gennemsnitlig voksne person bruger næsten syv timer om dagen på at kigge på en skærm, mens næsten halvdelen føler ubehag, når de er væk fra telefonen.>>

Hvad er den indre sammenhæng i dette?

Ja jeg føler også ubehag, hvis jeg ikke har adgang til nyheder, mediet er i denne sammenhæng ret ligegyldig, om det er radioen, avisen, tv eller min pc/tablet. Derimod er min fon sekundær, men det er også en meget gammel fon, der stort set kun kan ringe og sms'se.

Men det er rigtigt at tabletten er anstrengende at bruge i længere tid, den er ikke som den bog, jeg ellers ville vade rundt med næsen i. (Jeg er den type! ;-) ) Jeg bliver mere træt/tør i øjnene- og at visse e-bøger er nærmest ulæselige (ikke-skalérbare fonte) gør det ikke bedre... :-( Det er somom man bare ikke blinker nok...

(Og inden nogen nu iler ud med anbefalinger af Kindle eller andet dyrt, så er jeg ret glad for min tablet, det er jo op til mig, at lægge den fra mig.)

Mht optikere- så er de jo forretningsfolk, der har et produkt, de skal sælge. Jeg ville vælge en rigtig øjenlæge først, og så gå til optikeren med recepten. Selv fik jeg anbefalet langsynsbriller til læsning på trods af jeg er ekstremt nærsynet på det ene øje. Så når jeg strikker og ser tv- sidder mine (pæne og dyre!) briller godt nede på næsen, så jeg kan se tv- og igennem glassene på mit strikketøj. ;-D

Men jeg synes mere problemet er at man sidder meget mere "låst" med tablet/smartphone- at der skal bruges meget mere finmotorisk fingerarbejde end på en pc med mus. Jeg har i hvertfald fået problemer med nakke/håndled, også fordi, tabletten er relativt tung. Ved skærmen er jeg bedre til lige at få lavet nogen øvelser og få løsnet op.

Blåhvidt lys hmm... Bliver man så blind af lysstofrør?

Mvh Tine

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere