645.975. Så mange nummerplader har tre kamerabiler scannet i København i løbet af 2017.
Det oplyser Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune til Version2.
Det svarer til at der hver måned i gennemsnit er scannet 53.000 nummerplader. Det er markant færre end de sidste måneder af 2016, hvor der i gennemsnit blev scannet omkring 150.000 nummerplader om måneden.
Teknikken fungerer som følger: Bilisten taster registreringsnummer og ønsket tidsperiode for parkeringen ind på nye p-automater - og betaler. Oplysningerne gemmes centralt og anvendes i to situationer. Tre scanningsbiler pløjer – lidt på samme vis som politiets nye kameravogne – gaderne igennem for at tjekke, om der er biler i gaden, som ikke har betalt for parkering. I givet fald varskos en p-vagt om, at der ud for bestemte gadenumre kan være et eller flere køretøjer parkeret, som ikke har betalt. De nye kamerabiler kan aflæse nummerpladen, selv om bilen er parallelparkeret helt ned til 10 centimeter fra det næste køretøj. Kamerabilen genkender udelukkende tal-/ og tekstsymboler og kan videresende disse oplysninger til en vagt. Kamerabilen tager således ikke 'traditionelle' fotografier af køretøjer, som mangler at betale. P-vagternes håndscannerne, som p-vagterne er udstyret med, kan på et givent registreringsnummer melde med et rødt kryds, hvis der ikke er betalt.Tre scanningsbiler overvåger gaderne for p-syndere
Det skyldes ifølge Jes Øksnebjerg, centerchef for Parkering i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, at backoffice-databasen - Parking Rights Service(PRS) - slet ikke havde kapacitet til at besvare de mange efterspørgsler fra de tre scannerbiler.
»Scannerbilerne har sendt så mange hits på nummerplader, at databasen ikke kunne følge med. Derfor har vi været nødsaget til at skrue ned for brugen af scannerbiler, og antallet af scannede nummerplader er også faldet en del,« siger Jes Øksnebjerg.
Det er først for nyligt at PRS-databasen har fået kapacitet til at håndtere alle efterspørgsler, når de tre scannerbiler er i funktion.
»Vi har taget en ny backoffice database i brug for tre uger siden, der kan håndtere alle hits, så nu skal vi ud og geare op igen med scannerbilerne, og opbygge mere erfaring med at bruge bilerne bedst muligt. Det har været svært at opbygge erfaringer og rutiner, når man kun bruger bilerne en gang om ugen,« siger Jes Øksnebjerg.
Børnesygdomme er ryddet af vejen
Selvom der endnu mangler en del rutine i brugen af scannerbilerne, så er Københavns Kommune allerede sluppet af med en del af de børnesygdomme, som plagede nummerpladescannerne i starten.
Tidligere har scannerbilerne været lidt for ivrige med at scanne nummerplader på biler der slet ikke var parkeret, men bare holdt for rødt, ligesom vejbump og busrute-skilte også er blevet scannet.
De udfordringer er der nu ryddet op i.
»Vi har fået justeret vores kameraer rigtigt, så vejbump ikke længere giver forstyrrelser, og vi har fået inddelt alle parkeringsbåse som polygoner i vores GIS-kort, så vi kun scanner de biler der faktisk er parkeret,« siger Jes Øksnebjerg.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.