Compal Electronics i Taiwan har underskrevet en aftale med Microsoft, som betyder, at hardwareproducenten skal betale licenspenge til Microsoft for alle de Android- og Chrome OS-enheder, firmaet producerer. Det skriver Infoworld.
Compal Electronics er en ‘original design manufacturer’, der producerer originalprodukter for virksomheder som Acer, Dell, Toshiba, Hewlett-Packard, og Fujitsu Siemens Computers.
Aftalen betyder, at de virksomheder, der samlet set producerer over halvdelen af Android-enheder, har indgået en aftale med Microsoft om licens-rettighederne, herunder de to største producenter, HTC og Samsung.
Microsoft mener, at Android-platformen krænker Microsofts patenter, og at producenterne derfor må indgå licens-aftaler med Microsoft, hvis de vil sælge Android-enheder.
Aftalen er den 9. af sin slags, som Microsoft har indgået de sidste fire måneder.
Compal Electronics producerer både smartphones, tavlecomputere og pc’er, og har en årlig omsætning på 28 milliarder om året.
Debattørerne på Microsofts egen blog er dog ikke just tilfredse med Microsofts hang til licenser.
»Det er i sandhed foragteligt, hvad Microsoft gør! I stopper innovation og sagsøger enhver, der vover at være en konkurrent til jer,« skriver en debattør kaldet Alex på bloggen.
En anden debatør, Dorin Lazar, skriver:
»Uden patenter ville der være masser af incitament til at lave innovation: Det hedder "forbruger-tilfredshed', og det ville være grunden til, at folk købte jeres produkter overhovedet,« skriver debatøren til Microsoft.
Mange andre brokker sig også over Microsoft på bloggen og mener, at Microsoft er sunket så dybt, som det overhovedet er muligt.
I Microsofts udmelding fremgår det, at firmaet de seneste ti år selv i stor stil betaler licenser for at bruge teknologi, som andre firmaer har rettighederne til. Det er løbet op i 4,5 milliarder dollars, altså cirka 24 milliarder kroner på ti år.