Over 300.000 har downloadet “smittestop”

22. juni 2020 kl. 10:4419
Over 300.000 har downloadet “smittestop”
Illustration: Version2.
App'en satte torsdag rekord for antallet af downloads for en offentlig app.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Søndag aften har over 300.000 mennesker downloadet “Smittestop”, den danske smitte sporings-app. 245.000 downloadede appen torsdag d. 18 juni, den dag den blev lanceret, og dermed ser det ud til, at antallet af daglige downloads er faldet siden da. Det skriver DR.

De 245.000 var i øvrigt det højeste antal downloads for en offentlig app inden for det første døgn efter lanceringen.

Som Version2 tidligere har beskrevet, har de danske sundhedsmyndigheder intet mål for, hvor mange mennesker der skal have downloadet app'en før den har virker effektivt.

»Men det er klart, at appen vil få større effekt desto flere borgere, der vælger at downloade og anvende den. Forskning viser, at digitale smitteopsporingsløsninger som appen, vil have en effekt allerede fra et lille antal download i befolkningen, hvis den er et supplement til andre tiltag,« skrev sundhedsministeriet til Version2.

19 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
23. juni 2020 kl. 12:00

Hvis Danmarks app kan hentes i Tyskland, så findes der to apps i Tyskland, hvilket som jeg læser det bryder med kravet. Men jeg ved ikke om dette er sådan det skal læses eller om det overhoved er relateret til begrænsningen til danske kontoer.

Det er ikke klart for mig at det er sådan det skal læses. Men jeg er ikke jurist.

Den italienske app som også er baseret på apple/google kan downloades fra andre app stores.

Emnet har været diskuteret heftigt på github siden for den tyske app: https://github.com/corona-warn-app men til trods for at mange har spurgt har ingen givet en juridisk grund. Dog er der følgende på en af de officielle tyske sider:https://www.coronawarn.app/de/faq/

"Die Beschränkung auf deutsche App Stores ist voraussichtlich eine vorübergehende Einschränkung aufgrund einiger ungeklärter rechtlicher Fragen. Wir klären schnellstmöglich mit dem Robert Koch-Institut, wann die App auch in internationalen App Stores verfügbar gemacht werden kann. Wir halten Euch auf dem Laufenden!"

Men de siger stadig ikke hvad den specifikke grund er.

Det er klart at eksistensen af flere apps kan give problemer med hvor man skal melde positive tests og hvor man skal hente koder. Det første kan løses ved at sige at man skal uploade til registret for det land testen er foretaget i. De kan så evt. sende koderne til andre lande med passende sikkerhedsforanstaltninger eller du kan tillades selv at gøre det, hvis det kan sikres at du ikke kan lave en falsk udenlandsk test. Det andet ved at man checker med appen for hver af de lande man har været i. Koderne gemmes allerede uafhængigt af hvilken app der benyttes. Ikke ideelt og der arbejdes på bedre løsninger, men det løser de fleste problemer her og nu.

17
23. juni 2020 kl. 11:19

Hvis Danmarks app kan hentes i Tyskland, så findes der to apps i Tyskland, hvilket som jeg læser det bryder med kravet. Men jeg ved ikke om dette er sådan det skal læses eller om det overhoved er relateret til begrænsningen til danske kontoer.

16
23. juni 2020 kl. 11:06

Jeg tvivler faktisk på at det bliver muligt at hente appen uden en dansk konto, siden præmissen fra Google og Apple jo til dels er at der kun må være en app per land.</p>
<p>

Kig her:https://developer.apple.com/contact/request/download/Exposure_Notification_Addendum.pdfJeg ser ikke noget der forhindrer at et lands app kan downloades fra en app store der er tilknyttet et andet land. Men jeg har heller ikke læst og vendt hvert ord eller gennemlæst alle andre betingelser.

13
23. juni 2020 kl. 08:54

Det viste sig, at min Google-konto var sat til at være Svensk. Nu har jeg ændret til Dansk, så dukkede appen op på Google Play, så nu er det lykkedes at installere appen.

Så må vi se om det virker ...

12
23. juni 2020 kl. 07:20

Jeg tvivler faktisk på at det bliver muligt at hente appen uden en dansk konto, siden præmissen fra Google og Apple jo til dels er at der kun må være en app per land.

10
22. juni 2020 kl. 22:58

Du prøvede ikke den indlysende? https://smittestop.dk/

PS: Du skal have en dansk Google Play eller Apple-konto.

9
22. juni 2020 kl. 19:55

Jeg har på intet tidspunkt haft meget fidus til en sådan app. Først og fremmest fordi den ikke virker på iPhones, som automatisk slukker for bluetooth, når skærmen bliver inaktiv. Det kan man sikkert patche sig ud af. Men også netop fordi man skal have Bluetooth aktiv, med deraf følgende højere forbrug, og (meget) kortere "levetid" pr. opladning.

Nu har jeg selv en Android telefon, som er opdateret til den seneste Android-version - 10.0. Så Bluetooth eller ej - det skulle da prøves.

Når jeg på Google Play søger efter "smittestop" får jeg en lang række af forskellige apps, hvoraf dog ingen matcher navnet "smittestop". Et par af dem har dog coronasmitte som fokusområde - men ingen af dem er Danske.

Ked af at have nej-hatten på, men denne app er et typisk dansk fejlskud. Man (eller i hvert fald jeg) kan slet ikke downloade den, og skulle det en dag lykkes er antallet af brugere så håbløst lavt at det aldrig kommer til at gøre nogen forskel.

Det er det sædvanlige problem, man tror at man kan få alle problemer til at forsvinde blot ved at hælde noget IT-sovs ud over det hele. Softwarebranchen vil forståeligt nok MEGET gerne udvikle den slags apps, for selvom de overhovedet ikke virker, tror jeg gerne at de opfylder kravspecifikationerne.

Men hvis kravspecifikationen er utilstrækkelig (eller fuldstændig amatøragtig) kan selv de allerbedste udviklere ikke skrue noget fungerende sammen.

8
22. juni 2020 kl. 16:30

...har ikke nogen symbiotisk tilknytning til min mobiltelefon så jeg er lige så ofte uden som med. Måske skule den app også releases som App til div. smart ure.

6
22. juni 2020 kl. 13:21

Her skal man huske at se på hvor mange der overhovedet har en smartphone. Dertil komme folk med en smartphone hvor operativsystemet er for gammelt til at den kan installeres.

Vi skal formegentlig op på en meget højere procentdel af folk med kompatibel smartphone.

Dertil kommer at man skal være meget tæt på folk i mindst 15 min før man bliver kædet sammen, så der vil være meget potentiel smitte den ikke fanger. Selv på et spillested hvor man står tæt, er der næppe ret mange den vil kæde sammen, så det skal nok blive interassant at se om det kommer til at virke.

4
22. juni 2020 kl. 12:50

Bare vent til der kommer krav om at man skal kunne fremvise at appen er installeret før man kommer ind på et stadion, til en koncert eller andre arrangementer med over 500 personer. Så kommer der skub i antallet af installationer. Senere kan du så også få lov at logge ind med nemid, med krav om at gps skal være slået til, så politiet kan spare ATK vognene væk.

Det er vel lidt som med børneporno filteret som isp'erne blev pålagt, og så senere kunne dette filter pludseligt blokere for en masse andet.

Altså hvis man har sølvpapirshatten på....

3
22. juni 2020 kl. 11:43

Skal vi ikke give det en uge eller to, inden vi afgør det? Det kan stadig nå at gå viralt ... :-).

Og så fik en formulering fra det norske datatilsyn mig til at tænke: hvad er det egentlig for et "befolkningstal", som vi skal udregne andele ud fra? De sammenlignede med befolkningen over 16 år, og det virker rimeligt, men hvor kommer de efterhånden berømte 60% fra?

I øvrigt mener jeg at huske, at en ud af ni husstande slet ingen smartphone har. Det ligger jo en form for overlægger.

2
22. juni 2020 kl. 11:34

Så eh - 300.000 / 5.8 mio * 100 giver ca. 5.17% dækning indtil videre ? Det kan jo ikke bruges til noget....

1
22. juni 2020 kl. 10:55

Sjovt. Forskning på området fra bl.a. Teknisk universitet i München har via simulering vist at vi skal op på at næsten 80% af befolkningen skal have app for at den giver en reel virkning. Det er altså blot 3.7mio der mangler at downloade (hvis vi holder det i runde tal).